Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Eikenrand om MDF blad zetten

  Bonjout,

  Ik wil een bureau blad maken van 32 mm dikke plaat MDF en hierom een massiek eiken rand zetten, hoeken onder verstek. Denk er aan een gleuf in de rand te frezen en het eiken contra te profileren; gelijkend aan messing groefsysteem. Ziet iemand valkuilen of gaat dit lukken?

 2. #2

  Re: Eikenrand om MDF blad zetten

  Geen valkuilen, de voorgestelde methode was vroeger namelijk de geëigende manier om zo een klus aan te pakken. Tegenwoordig zijn de lijmen dusdanig verbeterd dat je de latten er ook koud kan tegen lijmen.
  Dat komt ook niet meer los.
  Ook de toepassing van een losse veer, Lamello's, en Domino's kunnen hier voor gebruikt worden. Deze worden niet meteen toegepast om een sterkere verbinding te krijgen, maar om het wisselen of verschuiven van de kantlatten tegen te gaan.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Eikenrand om MDF blad zetten

  Als ik (gefineerde) mdf platen gebruik, lijm ik er meestal koud een kantlat massief hout tegen aan i.c.m domino's. En als je niet over zo'n machine beschikt voldoet alleen het koud op elkaar verlijmen meer als voldoende. (zoals Tuoh ook al beschrijft) Alleen zonder heb je waarschijnlijk wel iets meer lijmtangen nodig, om het wisselen tegen te gaan.

 4. #4

  Re: Eikenrand om MDF blad zetten

  ik lijm zelf gewoon latten koud tegen het MDF aan die breder zijn dan het MDF en dat schaaf/frees ik dan weg.
  Je zou ook een spijker in het MDF slaan en de kop er vanaf knippen dan drijven ze ook minder weg.

  @Geertjun

  ik weet niet hoe dik jou latten zijn maar ik vind een domino een beetje teveel van het goede. Met een lamelo lukt het net zo goed.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  441

  Re: Eikenrand om MDF blad zetten

  Koud lijmen is geen enkel probleem als alle vlekken netjes vlak en haaks zijn. Bij dikkere latten moet je toch wel letten op de nerfrichting. Als je latten neemt waarbij de nerf mooi in langsrichting loopt zal je niet snel een probleem krijgen. Als er echter een stuk bijzit waarvan de nerf een beetje warrig loopt, loop je toch wel een behoorlijke kans dat deze lat zodanig uitzet dat hij zichzelf of een aansluitende lat los van het Mdf drukt (eigen ervaring). Ook bij gebruik van zeer sterke lijmsoorten !

  Ed

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top