Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Kralen

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Kralen

  Ik zou houten losse kralen willen draaien voor halssnoer of armband. Heeft iemand suggesties hoe dit vlot en efficiënt kan? Ik bedoel vlot verschillende kralen uit hetzelfde balkje halen. Hoe inklemmen etc? Ik heb YouTube en het internet al uitgebreid afgeschuimd maar helaas zonder resultaat...
  Bedankt!

 2. #2

  Re: Kralen

  Kralen draaien gaat het gemakkelijkst en snelst met een pijpschraper. Dat is een stalen buis met een buitendiameter van ongeveer 2/3 van de diameter van de kraal. Die buis word langs de buitenkant voorzien van een vouw die ongeveer dezelfde hoek heeft als een guts. steek een vierkant stuk hout via de doorboorde hoofdas tot in de klauwplaat, en schuif telkens het stuk na het draaien van een kraal wat meer naar buiten.
  Je draait dan altijd kort tegen de klauwplaat de pijpschraper word horizontaal tegen het hout gebracht en van links naar rechts bewogen om een kraal te vormen.
  Wel eerst met een afsteekbeitel de toekomstige kraal op lengte al een deel insteken.

  Rvs buis is geschikt materiaal om snel een pijpschraper te fabriceren.

  Mvg,

  André

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  283

  Re: Kralen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  steek een vierkant stuk hout via de doorboorde hoofdas tot in de klauwplaat, en schuif telkens het stuk na het draaien van een kraal wat meer naar buiten.
  Dat snap ik niet volledig, maar mss heeft mijn draaibank niet dezelfde mogelijkheden als de jouwe? Een klauwplaat heb ik alleszins wel.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Kralen

  Je kan natuurlijk ook met iets ronds beginnen. Je gebruikt de pijp als een beitel. Als je aan de buitenkant een rondgaande snijkant maakt en de diameter is iets kleiner dan de uiteindelijke kraaldiameter dan snijdt het ronddraaiende hout als het zich in de richting van de pijp beweegt.
  Als je van tevoren met een steekbeitel een groef maakt op de dikte van de kraal kan je met de pijp al bijna de hele kraal bewerken. Als je met een boor het gat voor de draad boort valt de nieuwe kraal er al bijna van af.
  Dezelfde techniek heb ik bij nylon knoppen toegepast en die werden perfect rond. Maar dat was in een vorig leven.

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Kralen

  Misschien kan John uitkomst bieden -> kijk anders eens op jokra.nl

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top