Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: epoxy

 1. #1

  epoxy

  Omdat ik een bootje aan restaureren ben wil ik het houtwerk wat afgewerkt is met kleur beits aflakken met epoxy. Ik heb totaal geen ervaring met epoxy maar de bedoeling is om het houtwerk optimaal te beschermen.

  Wie kan mij meer info geven hoe te werk te gaan. Wil de epoxy voor binnen en buiten gebruiken. Wat is de standtijd tegenover normale lak.

  Voordelen/nadelen?

  Mvg. Jesse

 2. #2

  Re: epoxy

  de algemene regel bij boten is: ofwel alles met epoxy ofwel niets. Waarom je keuze voor epoxy voor het aflakken? Epoxy is geen lakproduct zoals vernis. Eventueel eens meer info geven over je restauratieproject. er zitten genoeg expers hier op het forum

  Standtijd hangt af van de epoxy zelf. zie de datasheets van de epoxy.

 3. #3

  Re: epoxy

  Enkele opmerkingen, epoxy is prima spul om hout te beschermen en te versterken, maar epoxy heeft ook een minpunt, het kan slecht tegen UV straling.
  Als je hout beschermt is met epoxy moet je daarna de epoxy beschermen tegen de UV straling met een goede DDlak met UV filter = 2k polyurethaan.

  Hout dat behandeld word met epoxy word best aan alle zijden behandeld, anders loop je kans dat er vocht in het hout komt en dat er niet meer uit kan :cry:

  Goed aangebracht, dwz. hout voldoende droog, de juiste voorbewerking, etc. komt epoxy er niet meer af, dat blijft jààààren goed. Het is enkel de DD lak die om de zoveel jaar moet bijgewerkt worden.

  Ga je met epoxy aan de slag dan is volgende uitgave goud waard, daar vind je voor elk probleem de juiste oplossing: "Praktijkhandboek Kunststoffen" ISBN 978 90 6410 458 9

  Mvg,

  André

 4. #4

  Re: epoxy

  bedankt voor je antwoord andre.
  Je zegt dd lak is dit een verschil met normale lak?

 5. #5

  Re: epoxy

  Ja, er is een groot verschil. DD lakken zijn uitermate geschikt voor het beschermen van epoxy en polyester, alhoewel ze ook op staal goed werken.

  De dubbele D komt van de twee voornaamste componenten in de lak, Bayer noemde die twee bestanddelen Desmophen en Desmodur, vandaar de veel*gebruikte afkorting DD-vernis. Het is een 2K polyurethaanvernis.

  Er is ook DD lak op basis van polyester, Double Coat van Den Ijsel bijvoorbeeld, en deze geeft hetzelfde resultaat.

  Je kan epoxy ook afwerken met een goede 1K polyurethaan, maar deze is niet zo sterk als zijn 2K broertje.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: epoxy

  kun je 2k lak op 1k lak/beits doen dan of gaat dit mis?

 7. #7

  Re: epoxy

  Dat is geen probleem, als de onderlaag goed uitgehard is tenminste.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top