Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Na lang wikken en wegen heb ik vandaag mijn eerste schaaf aangeschaft..

  Het was ook wel een rare situatie: een werkplaats vol met machines en elektrisch gereedschap, maar geen handschaaf... In eerste instantie had ik er ook echt geen interesse in, want als je Festool schaven en schuurmachines hebt, wat moet je dan nog met een schaaf? (was mijn gedachte)

  Ook het onderhoud (slijpen en wetten) was voor mij een drempel. Na een aantal bezoeken bij Baptist (met een geweldig, degelijk, verhaal van Alex over het hoe en wat van handschaven; het veelvuldig lezen van allerlei bijdragen op dit forum, heb ik vanmiddag de knoop doorgehakt: op advies van Alex is mijn eerste schaaf geen blokschaaf, geen no4, maar een voorloper geworden (no5). Als starter kijk je wel naar Lie Nielsen, maar is voor mij echt een stap te ver. Het is nu een Peaktool geworden:  Naast de schaaf, heb ik gelijk een Japanse watersteen (korrel 1000 & 6000) + slijp/wethulp aangeschaft.  Direct uit de kist heb ik de schaaf geprobeerd op een ruw stuk douglas hout: tsjonge, wat een krullen! Het is geweldig om dit in je eigen werkplaats te produceren... Alex had al aangegeven dat het belangrijk is om de hoeken iets 'af te ronden', en ik merkte inderdaad dat het lastig was om het vlak glad te krijgen.

  Nu voor het eerst wetten...
  Steen in het water, beitel uit de schaaf in de houder. De steen op de ondersteuning en voorzichtig begint mijn eerste 'wet-actie'. Na het drogen en terugplaatsen weer schaven: ongelooflijk, wat een krullen!

  (de schaaf en de krullen heb ik even op de zaagtafel gezet voor de foto)

  Dat smaakt naar meer!

  Wat ik nu mis, is een stevige werkbank, mijn Festool MFT is toch echt te licht voor lange halen...

  Attached files

 2. #2

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Wat een mooi stuk gereedschap!

  'k Hoop wel dat je je mes naar boven hebt gedraaid voor je je schaaf op het metalen blad van de machine zette, anders heb je een grove fout gemaakt;-)
  Het mes moet echt ontzien worden, je bent beter dat je de schaaf op z'n zijkant legt telkens je ze neerlegt.

  Wel heel mooie krullen, zo zonder enige schaafervaring;-)

  Veel plezier ermee!

  Groeten

 3. #3

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Dat is precies de schaaf die ik ook wil gaan halen, top nu ben ik er wel zeker van dat ik het moet kopen.

  Ga je ook een shooting board maken?

  veel plezier er mee.

 4. #4

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  @Steven,

  Oeps... ops: dat had ik niet gedaan.. Wel voorzichtig neergezet, maar bedankt voor de tip! En inderdaad, een geweldig stuk gereedschap! De schuur ligt vol krullen. Ik moet alleen nog ontdekken hoe je zeker weet dat de beitel gelijkmatig onder de zool uitsteekt, ik merk dat er iets speling mogelijk is op het moment dat je de beitel + keerbeitel plaatst op de kikker. De combinatie beitel + keerbeitel kan iets van links naar rechts bewogen worden op de kikker, is dat normaal?


  @ Henkie,
  Ja, een shooting board ga ik zeker maken. Het is één van de toepassingen, waar deze schaaf ook geschikt voor is. Ik heb natuurlijk geen vergelijk, maar ik kan je deze schaaf zeker aanbevelen.

 5. #5

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Dat die beitel iets kan bewegen is normaal zolang de kap nog niet vastgeklemd zit. Hij mag alleen niet wiebelen op de kikker, want dat zou betekenen dat de beitel niet goed op de kikker aansluit. Op het moment van plaatsen moet je de beitel gewoon even netjes in het midden van de mondopening zetten.

  Om te zien of je beitel gelijkmatig uit de mond komt: inderdaad, kijken! Schaaf op de kop houden, van de neus naar de hiel kijken, en dan zie je de snede als een zwart streepje op de zool. Als dat links even dik is als rechts is het goed, bij een gekromde snede is het belangrijker dat het dikste stuk in het midden zit. Iets nauwkeuriger is om links en rechts te voelen of de punten van de beitel evenveel uitsteken. Het spreekt vanzelf dat je dat voorzichtig doet ;-) En de ultieme test: stukkie schaven en kijken of je krullen krijgt die links en rechts even dik zijn. Krullen ze rechtdoor is het goed, krullen ze naar links dan zijn ze rechts dikker en krullen ze naar rechts zijn ze links dikker.

  Arthur

 6. #6

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Haha, nu je dat weet komt dit nooit meer voor;-)

  Goeie uitleg, Arthur, enkel nog een kleine tip:
  Als je naar een bleek vlak toekijkt, of naar het licht, zie je het mes het duidelijkst uit de zool steken.
  Zo is een hele fijne regeling mogelijk.

  Nog veel lol met schaven toegewenst!

  Steven

 7. #7

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Waarom werd een nr 5 aangeraden bij Baptist? Meestal is de standaardschaaf de nr 4?

  Mathieu

 8. #8

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  Je hebt daar een sjieke schaaf gekocht. Die slijphulp erbij is inderdaad ook heel verstandig. Wat is de schaafhoek eigenlijk, 45 graden ofzo? Ikzelf ben nl. voor de low angle gegaan.

 9. #9

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  @ Arthur en Steven,
  Dank voor de tips, ik heb ze toegepast. Het is even wennen, maar het werkt.

  @ Mathieu,
  Eén van de doelen voor de aanschaf, is het vlakken van verlijmde panelen en andere zaken. Hiervoor is de 5 meer geschikt dan de 4. Alex gaf nog meer redenen/voordelen aan, waarom de 5 een goede eerste aanschaf was, maar die heb ik niet paraat.

  @David80

  De slijphulp is ideaal. Op de verpakking staat aangegeven hoe je de slijphoek bepaalt/instelt. Ik overweeg om een soort aanslaghout te maken, om zo snel de beitel goed in de slijphulp te plaatsen. De schaafhoek is 30 graden.

 10. #10

  Re: Peaktool voorloper no5_ mijn eerste schaaf

  A new passion might have been born. Een paar jaar terug ook mijn eerste schaaf gekocht. Een moderne blokschaaf van Stanley. Nu heb ik er al een stuk of 11, waarvan 7 Veritas schaven.

  De schaaf ziet er mooi uit.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top