Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Mobiele afzuiging

 1. #1

  Mobiele afzuiging

  In afwachting van de levering van de draaibank morgenmiddag heb ik deze regenachtige donderdagmiddag besteed aan het maken van een mobiele stofafzuiging.
  Dat ik moelijk iets kan weggooien had nu weer zijn positieve kant, Ik hoefde er de deur niet voor uit wat alle gebruikte materialen waren voorradig t.w.
  3 Wielen van een afgedankte badminton tafel
  Buizen 1" diam uit het frame van een stoel
  Pantograaf van een 20 jaar geleden overleden telefoon stander en als voorbeeld een amechtig klein stofzuigertje want het nog steeds doet
  Voor het serieuze werk plaats ik de grote werkplaats stofzuiger.
  Het apparaat weegt niet veel en is makkelijk te plaatsen waar nodig zoals straks bij de beide draaibanken of bij de radiaalboormachine.
  Het geheel is in hoogte verstelbaar van 75 tot 140 cm en heeft i.c.m verstelbare poot een reikwijdte van 110 cm

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Mobiele afzuiging

  Dat zie er enorm "Willie-Wortel"uit, knap bedacht!! Laat je weten hoe die werkt??

 3. #3

  Re: Mobiele afzuiging

  Een kleine slurf stof verdwijnt in de zuigmond en daaromheen gaat nog veel meer stof de werkruimte in. Om dit te voorkomen plaats ik de zuigmond dichterbij de beitel met het gevolg dat hij in no time met zijn mond vol krullen staat. Eigenlijk wisten we het al, dit systeem heeft bij een draaibank nauwelijks effect
  Gisteren maar voor de, zie foto, makkelijkste oplossing gekozen.
  Om het fijnstoffilter heb ik nog een stofzak geschoven met bovenin een gaatje voor het draaihandel.
  De herrie valt mij 100% mee, het geluid komt meer van de luchtverplaatsing en de ritselende krullen door de nog veel te lange slang dan van de motor.
  Het oude systeem is goed genoeg voor werk op Dremel formaat. Want de veiligheidseisen voor mijzelf stel ik hoger dan b.v.de arbowet dit doet, dus altijd oor,oog en adembeveiliging.( Bij het houtdraaien wel te verstaan)

  Attached files

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Mobiele afzuiging

  Dirk, er hangt een best stuk hout in je draaibank !! Heb je ook ergens een fijnstoffilter hangen ? Deze is te koop maar valt ook zelf te bouwen (zie de berichten van Kor KiesVoorHout). Dit kan enorm schelen in de hoeveelheid fijnstof.

 5. #5

  Re: Mobiele afzuiging

  Rick, wat er nu gebeurt grenst aan toveren.
  Ik heb de stofzak weggehaald en daaronder zit het fijnstoffilter
  Dus een stapje meer i.p.v. één minder zoals jij vermoedde.

  Groeten, Dirk

  Attached files

 6. #6

  Re: Mobiele afzuiging

  welke afzuiginstallatie heb je?
  ik ben zelf ook aan het kijken voor een degelijke afzuiging want bij elke keer schaven of iets dergelijks ligt de hele werkplaats weer vol krullen en stof

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Mobiele afzuiging

  @rené13, toen ik serieus hout ging bewerken dacht ik ook zonder stofzuiger toe te kunnen. En tot over je enkels in het zaagsel en krullen is natuurlijk reuze romantisch. Maar op een gegeven moment wordt je praktisch en ga je ernstig aan een stofzuiger denken.
  Omdat m'n eerste twee aankopen Festool materiaal was kwam ik voor een stofzuiger ook bij dit merk terecht. Het werd een MINI en toen ik in de USA weer begon met het aanschaffen van powertools (weer Festool) zat er bij m'n eerste aanschaf de MINI. Ik had er wel van geleerd. En nu met m'n home-made cyclone er op wordt het nog beter, nauwelijks zakken wisselen.
  Afgezien van het merk kan ik je een stofzuiger zeer nadrukkelijk aanbevelen. Als je eenmaal begint te verspanen en je ziet een nagenoeg schone vloer en werktafel kan je je niet meer indenken dat je dacht het zonder te kunnen.

 8. #8

  Re: Mobiele afzuiging

  ik heb nu een redelijk fijne stofzuiger maar daar zit maar zo'n dun slangetje aan
  dus die zit elke keer verstopt met houtkrullen
  ik was aan het denken aan een fatsoenlijke zuiger met een slang van 200mm of iets dergelijks

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Mobiele afzuiging

  Met zo'n diameter moet je je katten en cavia's goed in de gaten houden. Met de 27 mm slang van de Festool MINI kan ik met wat ik verspaan goed uit de voeten, zelfs het wat grovere spul van de vloer kan ik goed opzuigen. Een enkele keer slibt de rubberen tuut aan de gereedschapkant dicht of de bocht op de zuiger maar dat is makkelijk te verhelpen. En natuurlijk is een grotere zuiger met een grotere slang sneller en meer capabel om de krullen op te zuigen. Het is net waar de grens voor jezelf legt.

 10. #10

  Re: Mobiele afzuiging

  Ik kom met mijn festool ct26 en 27mm slang niet uit de voeten met houtdraaien. Deze slang verstopt te snel. Gelukkig ben ik ook in het bezit van de 35mm slang en een permanent stofzak (deze kan je legen en dan weer gebruiken) want binnen 5 minuten zit de zak vol. Een 50mm slang is voor grof werk wel makkelijk maar voor gebruik aan de meeste machines een onding.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top