Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: oude trek/boomzaag

 1. #1

  oude trek/boomzaag

  Goedendag allen,

  Mijn eerste post op dit forum begin ik gelijk met een vraag.

  In de schuur hier thuis heb ik een oude trekzaag/boomzaag liggen die ik graag weer in gebruiksstaat wil brengen. De zaag wil ik gebruiken om een schijf beuk van 20cm dik en 1meter doorsnee door te zagen zodat er twee schijven ontstaan.
  Vandaag heb ik een begin gemaakt met zagen maar de zaag blijkt toch erg bot. Op deze manier ga ik de schijf niet doorkomen.

  Nu de vraag, wie weet waar ik zo'n zaag kan laten slijpen of wie kan dit en wil dit voor mij doen?
  Of is er een manier om de zaag te slijpen op een vlotte manier? De zaag is zo'n 1.20 lang en heeft rond de 70 tandjes.

  Ik hoor graag van jullie!

  Vriendelijke groet,
  Jochem

 2. #2

  Re: oude trek/boomzaag

  Jochem,
  volgens mij gaat het hier niet over slijpen maar over tandzetting.
  Hier heb je een zaagzettang of tandzetter voor nodig (wikipedia: is een tang waarmee men de zaagpunten van bijvoorbeeld een handzaag of een kapzaag weer in de juiste stand kan zetten); je kan dit echter proberen met een universele tang, maar het risico bestaat erin dat de tanden afbreken. Ik heb dit zelf (met succes) uitgevoerd op een Ytong blok zaag

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: oude trek/boomzaag

  Toch gok ik dat het echt over slijpen gaat en niet over de zetting. Slijpen kan, mits de zaag van normaal staal is (maar dat zal wel met een oude zaag) met een vijl. Dit behoeft natuurlijk wel enige vaardigheid/oefening.

 4. #4

  Re: oude trek/boomzaag

  Hallo Dif,

  Bedankt voor je reactie. Ik vermoed eigenlijk wel dat de tanden al gezet zijn, ze staan netjes om en om links/rechts, niet in een rechte lijn bedoel ik dus. Dus dat ziet er netjes uit.

  jpandriesse, weet jij toevallig waar ik deze kan laten slijpen dan? of waar ik op het net kan vinden hoe ik dit zelf kan doen met een handvijl? (en welke vijl er nodig is enzo)

  Alvast bedankt voor jullie hulp!
  jochem

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: oude trek/boomzaag

  Hier op het forum is er wel het een en ander langsgekomen over het met de hand slijpen van zagen, dus daar zou je de search eens op los kunnen laten. Verder zou je eens op zoek kunnen gaan naar een lokale smid/ambachtsman/vakman die zo'n techniek beheerst. Het zal vast geen heel ingewikkelde techniek zijn, maar er zullen er denk ik tegenwoordig nog maar weinig zijn die dit soort technieken beheersen.

 6. #6

  Re: oude trek/boomzaag

  Valt mee, vijlen is niet zo moeilijk. Is het een zaag met alleen driehoekige tanden, of zitten er vlakke stukjes tussen de tanden?

  Ik denk dat je bovendien even creatief moet worden om met een zaag van 1m20 een schijf van 1m door te zagen. De geulen tussen de tanden komen vol zaagsel te zitten omdat je in het midden maar een slag van 20cm kan maken. Dat is onvoldoende om het zaagsel af te voeren de zaagsnee uit. Ik zou eerst rondom 40-50cm diep zagen. Steeds de schijf een beetje draaien zodat je in één vlak blijft, en uitkijken dat je geen schroefdraad zaagt :-). Als je rond bent het laatste stukje doen, dan heb je minder slag nodig.

  Arthur

 7. #7

  Re: oude trek/boomzaag

  Wat een snelle reacties, hartstikke fijn!

  jpandriesse, uiteraard heb ik de zoekfunctie dr al overheen gegooid, en tot nu toe niet veel kunnen vinden, maar zal nog eens kijken. En uiteraard ben ik al opzoek naar een zaak die deze zaag zou kunnen slijpen, maar veel zijn nu op vakantie.....leuk he, klussen in de vakantie

  artharg, de tanden zijn driehoekig (uiteraard) en er zitten geen vlakke stukjes tussen de tanden. De tanden lopen in een licht boogje in elkaar over waardoor er wel wat ruimte tussen de tanden ontstaat, maar er is geen extra vlak stukje gemaakt.
  Is een handige manier die je oppert, zal ik zeker naar kijken!

  Kleine correctie is wel op z'n plaats, toen ik net ging kijken naar de 'vlakke stukjes' tussen de tanden die er niet waren heb ik de zaag ook even opgemeten en hij blijkt geen 1.20m zoals ik eerder heb vermeld, maar 1.50m, dus dat maakt het ietsje makkelijker

  Hopelijk komen we nu ietsje verder in de zoektocht naar een scherpe zaag

 8. #8

  Re: oude trek/boomzaag

  Hoi Jochem, deze link moet je verder helpen: http://www.vintagesaws.com/library/primer/sharp.html

 9. #9

  Re: oude trek/boomzaag

  Kijk eens op onderstaande link, hier vind je de juiste uitleg met beeldmateriaal incl, en nog in het Nederlands ook

  De in de link aangehaalde zaag heeft weliswaar een andere tandsteek, maar de handelingen blijven het zelfde.

  Mvg,

  André


  http://penterbak.nl/molenzaagvijlen.html

 10. #10

  Re: oude trek/boomzaag

  Nog een vraagje, alhoewel de correcte benaming in het Nederlands "trekzaag" luid, spreken we in Vlaanderen van een "kerfzaag". Is deze benaming ook in Nederland gekend?

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top