Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: Nieuw handvat.

 1. #1

  Nieuw handvat.

  Omdat ik vandaag nog wat tijd over had, één van mijn zagen van een nieuw handvat voorzien.
  Enkele jaren geleden brak tijdens een klus het originele kunststoffen handvat in stukken, dus maar snel provisorisch eentje in elkaar geknutseld on site. Het zag er niet uit maar het werkte wel, zo goed zelfs dat het er niet van kwam om het definitief te vervangen.

  Tot vandaag dus, had nog enkele stukken Wengé liggen waarbij er eentje heel geschikt was voor een nieuw handvat. Het stukje op dikte geschaafd (25mm) en uitgezaagd op de lintzaag. Zaagsporen opgekuist, een holle frees van 12mm radius op de bovenfrees, en wat schuurpapier later had ik onderstaand resultaat.

  Het uiterlijk is er wel op vooruit gegaan moet ik zeggen, zagen deed ze sowieso al goed. Veertig jaar geleden :cry: de zaag nieuw gekocht. Het is een Sandvik met conisch geslepen blad, universeel vertand, en de zaag heeft een heel stijf en hard blad. Het is nog altijd de beste zaag die ik al in handen heb gehad. Door het stijve blad krijg je mooie strakke zaagsneden, zowel in nat als in droog hout. Een minimale tandzetting is voldoende om te vermijden dat het blad klem loopt.
  Het handvat heb ik afgewerkt met Tungolie.

  Mvg,

  André

  Attached files

 2. #2

  Re: Nieuw handvat.

  Ziet er mooi uit. Ik heb wel eens Wenge gedraaid maar dit was toch lastig. Scherpe beitels maartoch heel gauw last van splinters. Is de bovenkant wat dunner uitgevallen of is dit opties door het frezen van de ronding?

 3. #3

  Re: Nieuw handvat.

  Hallo Wim, het is inderdaad optisch bedrog
  De rondingen van buiten- en binnenkant overlappen elkaar juist, en bij een frees met een radius van 12mm wil dat zeggen dat het bewuste stuk in werkelijkheid een 20mm breed is.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top