Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Houten blok op wielen

  Beste houtbewerkers,

  Ik wil van een kern van een beuk een mooi houten blok op wielen maken. Onlangs het blok laten zagen tot een mooie kubus, nu rustig laten drogen. Ik ben een beginner op het gebied van houtbewerking en Ik heb 2 vragen:

  1. Ik zou het blok mooi glad willen maken. De zijkanten kan ik met fijn schuren glad krijgen. De kopse kant (haaks op de stam) is lastiger. Heeft iemand tips hoe ik deze kopse kant mooi glad kan krijgen?

  2. Daarna wil ik het hout behandelen om kringen te voorkomen als er op het blok vocht geknoeit wordt. Met olieen wordt het hout vaak donkerder heb ik begrepen. Heeft iemand een tip hoe ik het hout kan behandelen, zodat het beukhout een mooie lichte kleur houdt?

  Alvast bedankt voor de tips,
  Christ

  Attached files

 2. #2

  Re: Houten blok op wielen

  Beste Christ,

  kopshout valt in de meeste gevallen ook prima te schuren, alhoewel beuken wel wat lastiger is. Belangrijk is om rustig op te bouwen met schuurpapier, van grof naar fijn. Wat ook goed werkt is met een schraper. Als je wat gaat zoeken op dit forum en internet kom je daar wel meer info over tegen. Het vergt echter wel wat handigheid etc, maar een leuke oefening om op te pakken. Schaven kan ook, maar aangezien je net wat begint met houtbewerking ga ik er vanuit dat je geen low angle schaaf hebt liggen..

  Of je nu gaat olieen of lakken, wat donkerder zal het hout altijd worden. Zelf vind ik de hardwax olie van Osmo erg geschikt voor dit soort dingen. De tekening uit het hout komt mooi naar voren en het verkleurt niet te veel. Maar wellicht zijn er andere die nog andere tips hebben.

  gr Arnout

 3. #3

  Re: Houten blok op wielen

  Hoe groot is dat blok

 4. #4

  Re: Houten blok op wielen

  Hallo, het blok is l x b x h = 40 x 37,5 x 40 cm

  Groeten christ

 5. #5

  Re: Houten blok op wielen

  Het allerlichtste afwerkmiddel is houtwax, maar dat is totaal niet duurzaam. Osmo hardwaxolie is een paar tinten donkerder (maar nog steeds veel lichter dan Tung/Lijnzaadolie) en geeft al een stuk meer bescherming.

  Leuk project, laat het hout spreken ipv de vorm.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top