Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Koffietafel uit een wortelkluit, update 2

  Een nieuw projectje, ik ben wat flauw van het schaaltjes maken en wou weer iets groters doen met mijn nieuwe elektrische kettingzaag. Met (zeer veel) dank aan een collega kreeg ik een grote wortelkluit van een conifeer. Die heeft hem nog net kunnen redden van het grofvuil. :? Een vreemde kluit dat wel, want 90% van de tijd zijn dat gewoon samengepakte bundels wortels, maar dit is een massieve klomp. En er steken maar 2 miezerige takjes uit de kluit, terwijl je het formaat gezien een dikke stam verwacht. :?: Ik weet trouwens niet precies wat voor hout het is, ik kon geen takjes/blad meer te pakken krijgen. Het is ofwel Thuja, Chamaecyperus of Taxodium. Misschien kunnen jullie me daarbij helpen. De bast is dik, grof, dradig en zacht, het hout heeft een lichte terpentine/harsgeur met licht rozige kern.

  Maar goed, ik spring een gat in de lucht want de kans op een bijzondere houtnerf is groot.

  De kluit.  Voor de duidelijkheid het plan:


  De stam in twee stukken gezaagd. Was leuk, 2x steken, veel zand erin dus meerdere keren ketting slijpen maar de zaag deed het prima. De nerf ziet er tot nu toe veelbelovend uit, vooral de kern.


  Bij wijze van experiment de bast er netjes afgetrokken, met een geweldig resultaat. Elk hobbeltje, kuiltje en van richting veranderende nerf zie je nu. Ik sla het vormgeven voor de basis over en ga alleen licht schuren. Een probleem is wel dat de 'eigenaar' met een bijl en zaag heeft zitten beuken dus dat moet ik op de een of andere manier nog onzichtbaar weg zien te werken..


  Binnenkort meer.

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: [WIP] Koffietafel uit een wortelkluit

  Zo, da's een mooie knol!! Ben wel nieuwsgierig naar het vervolg.

 3. #3

  Re: [WIP] Koffietafel uit een wortelkluit

  Echt ongelooflijk. Zit hier aan mn bakje koffie, ik die de eerste foto voorbijkomen en denk: "wat moet hij daar nou weer mee"... En dan met zo een resultaat komen! Echt heel mooi ben benieuwd naar het eindresultaat en schroom niet meer foto's te posten

 4. #4

  Re: [WIP] Koffietafel uit een wortelkluit

  Dit wordt vast een bijzonder mooi meubel. Ik wacht af.

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: [WIP] Koffietafel uit een wortelkluit

  Ben heel benieuwd wat voor een moois je hier van gaat maken.

 6. #6

  Re: [WIP] Koffietafel uit een wortelkluit

  Update.

  Het werk vordert zeer langzaam omdat ik binnenkort ga verhuizen, maar hier zijn de laatste foto's.

  Het zagen van het tafelblad. Een nachtmerrie vanwege de holtes met zand en stenen. Per 10 centimeter zagen opnieuw slijpen..


  Resultaat na het schoonmaken en vlakken van het blad met de elektrische schaaf en de excenter schuurmachine. Je kan de bijzondere nerf al een beetje zien, let op de wittige strepen (en dit is nog maar korrel 40).


  De pen en gat verbinding die de poten met het blad zal verbinden. Niet makkelijk omdat niks recht is. Maar goed, dat is eigen aan mijn werk.


  Even testen hoe het eruit komt te zien. Er moet nog wel wat aan gebeuren, oa afmaken tafelranden, onderkant blad, scheuren vullen en het geheel schuren en afwerken..

 7. #7

  Re: Koffietafel uit een wortelkluit, update 2

  Ik vind 'm nu al mooi, laat staan als-ie af is!

  Arthur

 8. #8

  Re: Koffietafel uit een wortelkluit, update 2

  ik ook!

 9. #9

  Re: Koffietafel uit een wortelkluit, update 2

  Dank heren!

 10. #10

  Re: Koffietafel uit een wortelkluit, update 2

  Nederig buig ik mijn hoofd en kijk stiekum vol bewondering

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top