Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  krullen van nat hout en broei

  Beste forumleden,
  Hoe gaan jullie om met het draaien van nat hout en het opruimen van de ontstane krullen? Als ik een schaal maak heb ik vaak een vuilniszak vol met houtkrullen. Ik kan me voorstellen dat deze natte krullen gaan broeien en spontaan kunnen ontbranden in een vuilniszak. Nooit heb ik hier een waarschuwing over gelezen in de vakbladen of op internet. Wat zijn jullie inzichten hierin en welke werkmethoden zijn er voor een schone werkplaats waar met nathoutkrullen gewerkt wordt.
  Groeten,
  Bennie

 2. #2

  Re: krullen van nat hout en broei

  Dit lijkt me een onwaarschijnlijk scenario. Als er iets gemakkelijk broeit, is het vers gemaaid gras. Dit kan na een dag een temperatuur geven die meer dan handwarm is. Maar ik heb nog nooit gehoord van een GFT container die spontaan gesmolten is. Voor houtkrullen lijkt me dit onwaarschijnlijk. Ik heb al flinke hopen zaagsel gemaakt met de kettingzaag, maar daar heb ik nooit broei in waargenomen. Maar kan je die krullen nergens in de tuin kwijt? Ze kunnen perfect dienen als mulchlaag, of gewoon op de composthoop.

  Mathieu

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: krullen van nat hout en broei

  Bij mij gaan de krullen in de gft-bak!!

 4. #4

  Re: krullen van nat hout en broei

  Lappen met olie, die kunnen wel gaan broeien en brand veroorzaken.

 5. #5

  Re: krullen van nat hout en broei

  Zal niet zo gauw gebeuren. Wat je bij die oliedoeken ziet is dat de warmte die ontstaat door de droging van de olie niet weg kan omdat de doeken te goed isoleren. Gevolg: doek en olie worden warmer, droging gaat sneller, er ontstaat nog meer warmte die niet weg kan en uiteindelijk: fikkie. De structuur van krullen is zo los dat de warmte die ontstaat goed afgevoerd kan worden. Tweede punt is dat de olie bij een veel lagere temperatuur ontvlamt dan hout.

  Om met Crocodile Dundee te spreken: "No worries mate!"

  Arthur

 6. #6

  Re: krullen van nat hout en broei

  Bedankt voor jullie reacties. Ik zal in vervolg zonder zorgen mijn nathoutkrullen in plastic vuilniszakken doen en weggooien.
  Groeten,
  Bennie

 7. #7

  Re: krullen van nat hout en broei

  Als ze een dag onder de draaibank op de grond liggen zijn ze al droog. Krullen gaan bij mij uiteindelijk vnl als mulch de tuin in idd. Om het tuinpaadje op te hogen.

 8. #8

  Re: krullen van nat hout en broei

  Wat je wel kunt hebben van natte krullen is schimmel. Als het echt spetse nat is en je hebt een hele hoop(die je dan laat liggen) dan krijg je veel haar en kleuren. Probleems dat dit ook een geurtje geeft.

  Maar warm is dit niet.
  De krullen hier gaan ook in de tuin. Zowel voor compost mulching als andere toepasingen.

  Zijn er hier veel mensen die nathout draaien?

  Chris

 9. #9

  Re: krullen van nat hout en broei

  Af en toe. Ik vind het heerlijk draaien, maar heb grote moeite om het daarna splijtvrij te houden.

 10. #10

  Re: krullen van nat hout en broei

  Ik gebruik mijn krullen tussen de rozen in de tuin........

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top