Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4

Onderwerp: Mineral spirit?

 1. #1

  Mineral spirit?

  Allen,

  Onlangs heb ik een aantal schaven en een lintzaag aangeschaft (tweedehands). Ik ben druk bezig om deze in ere te herstellen.

  Op Engelse fora lees ik dat ze vaak gebruik maken van Mineral spirit om de ijzeren gedeelte mee schoon te maken en te beschermen. Ik kan dit zelf vertalen echter als ik naar de doe hetzelf zaak ga weet ik niet wat ik nodig heb.

  Kan iemand mij vertellen wat te gebruiken om de ijzeren gedeelte mee schoon te krijgen en daarna ook te beschermen.

  En PS "Het woord mineral kon niet worden gevonden."

  Alvast bedankt voor de moeite,

  Ralph

 2. #2

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Zeeuws-Vlaanderen
  Berichten
  229

  Re: Mineral spirit?

  als het ook ter bescherming is , bedoelen ze waarschijnlijk deze .
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Terpentijn
  Lijkt me niet, mineral spirit=white spirit=terpentine

  Maar er zijn op dit forum ook specialisten die er inhoudelijk meer over kunnen vertellen.

 4. #4

  Re: Mineral spirit?

  Terpentijn is het zeker niet, want dat is niet 'mineral' maar plantaardig.

  In zijn algemeenheid zijn mineral spirits vluchtige ('spirit' - geest) bestanddelen van aardolie ('mineral' - uit de grond gewonnen). Afhankelijk van de toepassing kan dat wasbenzine/kookpuntsbenzine, petroleumether (een vrijwel een-op-een vertaling van mineral spirit), terpentine, thinner, of nog zo wat zijn. In de praktijk is het veelal kookpuntsbenzine, zeker als het vooral moet ontvetten. Moet het ook enigzins ontroesten, dan kun je beter petroleum of thinner gebruiken, hoewel de oplosbaarheid van roest ook in dit soort oplosmiddelen niet groot is.

  De meeste mineral spirits doen niet zoveel aan beschermen, juist omdat het 'spirits' zijn, vluchtig dus. Voor bescherming heb je vaak wel speciale middeltjes, waar een bepaald percentage van minder vluchtige, plakkerige bestanddelen aan zijn toegevoegd. De bedoelde bescherming is vooral een bescherming tegen roest - het weren van vocht, en dan uitsluitend gedurende perioden dat de apparatuur niet gebruikt wordt - elk middel dat tegen vocht beschermt en dat niet het normale gebruik in de weg zit is tijdens dat normale gebruik vrijwel meteen verdwenen. Je kunt mineral spirits dus gebruiken om je apparatuur tegen roest te beschermen op de momenten dat het stilstaat - als je die apparatuur regelmatig ( zeker 1 maal per week of 1 maal per twee weken) gebruikt. In dat geval moet je het na elk gebruik even insmeren/spuiten. Als je je gereedschap voor langere tijd wilt beschermen kun je beter andere middeltjes gebruiken, maar dan moet je dat gereedschap vaak ook schoonmaken voordat je het weer kunt gebruiken.

  Ikzelf spuit mijn draaibank, met name het bed, dan van gepolijst gietstaal is gemaakt, regelmatig in met 'kettingolie' voor racefietsen - een dun olieproduct met een hoeveelheid fijn verdeeld teflon.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top