Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: Kamer en suite

 1. #1

  Kamer en suite

  Dag mede-houtbewerkers,

  Eén van de sluitstukken van een forse verbouwing is het maken van een kamer-en-suite. Hiervoor heb ik reeds lang 2 oude jaren '30 glas in looddeuren aangeschaft. Voor het maken van de ombouw + kasten (575 x 250 x 40 cm) was ik van plan om heel puristisch alles te maken van grenen, zoals dat vroeger ook gemaakt wordt. Er zijn twee redenen waarom ik nu hiervan afzie:
  - alles wordt dekkend afgelakt, ofwel een mooi stukje hout zie je niet meer terug.
  - ik wil de verbouwing snel afronden..

  Nu wil de basis (frames en achterzijde) + legplanken maken van uniprime 18 mm (gegrond populierenmultiplex), afgewerkt met eiken kop- en sierlatten 20 mm

  Er is echter nog één vraag waar ik geen goed antwoord op kan vinden:
  - gaan legplanken met een overspanning van 880 mm doorbuigen. Ze worden samengesteld van 18 mm uniprime, met aan de voorzijde een staande deklat van 30 hoog en 20 dik eiken. Alle legplanken worden los geplaatst op keeplatten met wouters. Op het grootste deel van de legplanken komen boeken te staan.

  En ja, ik heb het forum meerdere keren doorzocht op vergelijkbare vragen en info, maar zowel op het forum, als op http://www.woodbin.com/calcs/sagulator.htm kan ik niet het juiste antwoord vinden.

  Ben erg benieuwd naar jullie reacties!

 2. #2

  Re: Kamer en suite

  Populierenmultiplex buigt snel onder belasting, maar wanneer je zowel voor- als achteraan een eiken kantlat voorziet van 30 à 35 x 20mm gaat het al heel wat stijver worden.

  Je kan ook opteren om enkel de schabben uit massief hout te vervaardigen, vb: Grenen, Vuren, Yellow Poplar, etc. eens gelakt zie je geen verschil met de rest. Massief hout is heel wat stijver dan (Populier) multiplex, zo heb je geen bijkomende kantlatten nodig.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Kamer en suite

  Ik ben hier ook met een kamer ensuite bezig (heb overigens ervoor gekozen zoveel mogelijk grenen te gebruiken) en heb met een tooltje waarvan ik de link op dit forum ergens tegen ben gekomen, berekend dat planken van 40 diep en 780 breed niet door zouden gaan hangen als ik hardhout multiplex zou gebruiken.
  Uitgaande van gebruik als boekenplank (heb een stapel boeken op weegschaal gelegd toendertijd als referentie van het gewicht wat erop komt).

  Was overigens wel het tooltje die jij ook gebruikt heb zie ik nu

  Be n overigens wel benieuwd naar je ontwerp, hoe gaat de ensuite eruit zien?
  De huidige status bij ons is momenteel:
  http://i53.tinypic.com/dccvad.jpg
  http://i53.tinypic.com/zv2cl2.jpg

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top