Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Op zoek naar shagreen, leer van roggehuid

  Enkele weken geleden kreeg van een goede vriend en meubelmaker de vraag om in Thailand te zoeken naar shagreen voor een van zijn meubelprojecten.
  Shagreen wordt gemaakt van de huid van de rog en soms haai. Het is een bijproduct van de visvangst. Alleen het deel van het lijf wordt gebruikt (anders kun je in de favoriete restaurant geen "op de huid gebakken rogvleugel" bestellen), maar dat deel is helemaal bezet met kleine hoornen bobbeltjes. Die zijn uitermate sterk, de slijtageweerstand is 25 keer groter dan gewoon leer. De huiden worden worden schoongemaakt, geloogd en gebleekt en hebben dan een beetje ivoor achtige kleur en kunnen dan in elke gewenste kleur geverfd worden. De verf dringt in de huid en slijt er niet af. Het wordt geleverd met de oorspronkelijke parel structuur, of geschuurd; in de laatste vorm wordt het door meubelmakers verwerkt als bekleding, als fineer.
  Shagreen (in het Nederland - segrijn) wordt al eeuwen lang gebruikt als b.v. bekleding van handvaten van sabels en degens, beschermende gevechtskleding etc.
  In het midden van de 18e eeuw specialiseerde de franse leerbewerker Jean Claude Galluchat zich in dit leer en zijn belangrijkste klant werd de maitresse van Louis XV, madame de Pompadour, die soms wekelijks wat bestelde. Dat waren meestal kleine dingen als snuifdoosjes etc. echter in de Art Deco werd het ook gebruikt om grote objecten te bekleden door b.v. Jean Michel Frank, Adolphe Chanaux en Jacques Emile Ruhlmann voor hun extreem luxe en dure meubelen. Na de oorlog kwam er een sobere periode en was het shagreen weer uit de mode. Maar het wordt nog steeds toegepast op hele luxe meubelen, op superjachten etc.
  Na het nodige zoekwerk en bellen, kon ik het aantal adressen terugbrengen tot 1 en daar hebben we gisteren (met de hele familie, het was zaterdag) een bezoek gebracht. Het bleek (uiteraard bijna) een chinees te zijn, wiens familie al 4 generaties in Thailand woont. Hijzelf heeft in de USA gestudeerd en heeft een bedrijf in o.a. stalen tanks en stalen meubilair. De huidenhandel is daar als hobby bijgekomen (wel lucratief denk ik, want er werken minsten 40 mensen in) niet alleen shagreen, de roggehuid, maar nog veel meer exotische leersoorten. Een erg aardige man, alle tijd voor ons en een kantoor vol met voorwerpen die met shagreen bekleed waren.

  jaap

  ps. mijn tekst met dank aan een artikel uit de F&C

  [album]130[/album]
  [album]131[/album]
  [album]132[/album]
  [album]133[/album]
  [album]134[/album]
  [album]135[/album]
  [album]136[/album]
  [album]137[/album]
  [album]138[/album]
  [album]139[/album]

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.642

  Re: Op zoek naar shagreen, leer van roggehuid

  Ik wist al wel dat de huid van sommige vissen gebruikt werd voor allerhande toepassingen maar jouw verhaal geeft een hoop diepgang. Het is leuk te weten waarom die huid zo speciaal was. Bedankt.

 3. #3

  Re: Op zoek naar shagreen, leer van roggehuid

  Mooi materiaal. Intrigerend. Dank voor je bericht.

 4. #4

  Re: Op zoek naar shagreen, leer van roggehuid

  O.a. te bestellen bij dicktum

  Mooi materiaal.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top