Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  [UPDATE] Eiken salontafel

  Hallo,

  Van het weekend ben ik bij mijn oma geweest die graag een nieuwe salontafel wilde hebben. Naar de salontafel die er nu staat, kijkt ze al meet dan 30 jaar naar en is daar onderhand wel op uitgekeken. Ik heb een schets gemaakt van een tafel die ik eventueel wel zou kunnen maken. Heb de maten opgenomen en heb contact gehad met een houthandel. De prijs besproken met mijn oma en het groene licht werd gegeven. Aangezien vrijwel alle meubels in haar huis van eiken zijn, was het vrij voor de hand liggend dat ook de nieuwe tafel van eiken zou zijn.

  Maandag ben ik voor het eerst bij een houthandel geweest en heb daar wat mooie stukken eiken gekocht. De prijs viel me zelfs nog wel mee. Zeker ook leuk om een keer zulke grote hoeveelheden hout bij elkaar te zien.
  Zonder werktekening, maar mijn hoofd vol met maten, ben ik begonnen met schaven. Heb zelfs een halve nacht wakker gelegen omdat ik zo graag aan de slag wilde gaan en continue de perfecte planning in mijn hoofd zat voor te bereiden.
  Eenmaal op school alles geschaafd, het blad en poten verlijmd. Gister de regels(incl. lades) en gaten voor de pen gemaakt. Vandaag eerder naar school gegaan om de pennen te slaan en de blad verdikking te lijmen.
  Gelukkig was ik de enigste in het praktijk lokaal en kon ik optimaal gebruik maken van de lijmklemmen. Normaal is het zoeken naar die dingen.

  Morgen hoop ik het geheel te lijmen en alles te schuren. Ik moet ook nog even kijken hoe ik de lades ga maken, en heb daar ook nog wat hout voor nodig.
  Normaal gesproken heb je 9 weken de tijd om soortgelijk project af te ronden. Aangezien ik dinsdag pas begonnen ben, is dit voor mij pas de 3e dag :lol: Nou heb ik zeker een tijdsdruk omdat dit officieel de laatste week is voor de eindweek. Ik hoop eigenlijk in de eindweek nog wat tijd te hebben voor mijn lades, maar anders maak ik die gewoon thuis. Dan duurt het alleen wat langer.

  Nou goed, genoeg geschreven denk ik. Tijd voor foto's (met mobiel gemaakt, dus niet fantastisch):

  Lijmen blad:

  Het blad inmiddels uit de lijmklemmen en even voor de foto alle regels en poten in elkaar geschoven:  Oja, ik vergeet de maten. Het blad is 140x80cm. De hoogte is 40,5cm.

  Wat vinden jullie er van?

  Groetjes,

  Lennaert

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Eiken salontafel

  Zo, dat is een beste tafel. Ik vind die robuste uitstraling wel mooi. Je hebt je oma toch niet een te hoge prijs berekend he?! Hahaha

 3. #3

  Re: Eiken salontafel

  dat gaat zeker een mooie salontafel worden .
  hoe ga je de ladegeleiders juist bevestigen ?
  met wat ga je het tafeltje afwerken ?
  succes nog met het afwerken .


  groetjes
  ruben

 4. #4

  Re: Eiken salontafel

  haha rick. Nee, mijn oma betaal alleen het hout. Verder maak ik deze tafel graag voor haar.

  @monkeyfreak. Ik dacht zelf aan een houten geleider. Een groef aan beide zijkanten van de la die over een latje schuift. Hoe denken jullie daar over?
  Wat betreft de afwerking, heb ik ook nog niet helemaal over na gedacht. Misschien moet ik de tafel eerst beitsen, ik meen dat mijn oma geen meubels heeft van blank eiken. Ik kan na beitsen de tafel toch gewoon met olie behandelen. Raden jullie mij hardwaxolie aan?

 5. #5

  Re: Eiken salontafel

  wat je ook kan doen voor de lade is in het midden van de opening onderaan een balkje te plaatsen naar achteren toe waar je lade dan op komt te liggen . maar ik weet niet of je dit nog bij jou tafel kan toepassen omdat je onderkant daarvoor al redelijk smal is . begrijp je wat ik bedoel ?

  als je de tafel gaat beitsen is het altijd handig om eerst eens een paar proefstukjes te behandelen met met verschillende beitsen en deze stukjes even vergelijken met de rest van je oma haar meubilair.
  zo weet je meteen welke nummer van beits je moet hebben .


  groetjes
  ruben

 6. #6

  Re: Eiken salontafel

  strak geheel, al vindt ik in dit geval het blad te licht voor de poten te dun is een betere omschrijving

 7. #7

  Re: Eiken salontafel

  Ik vind de verhouding met die opgedikte rand precies goed zo. 't Is niet helemaal mijn favoriete stijl, maar hij is wel mooi gemaakt. En als je dit zo effe snel tussendoor in de examentijd in elkaar fietst heeft je opleiding ook wel succes gehad ;-)

  Arthur

 8. #8

  Re: Eiken salontafel

  zeer knappe, strakke tafel!!

  persoonlijk vind ik hem blank het mooiste. Maar in een kamer vol met gebeitste meubels is dat geen zicht...

 9. #9

  Re: Eiken salontafel

  Afgelopen week de lades en ladegeleiders gemaakt. Zojuist het blad vastgezet en voor de show even thuis in de woonkamer neergezet. Damn, dat ding is zwaar, haha.

  Vanavond breng ik de tafel naar mijn oma. Ik denk dat ze er heel blij mee is.

  Hier de foto's van het eindresultaat:
  Groetjes,

  Lennaert

 10. #10
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: [UPDATE] Eiken salontafel

  Erg mooi !!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top