Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 51
 1. #1

  salontafel uit afvalhout

  Ja hoor eindelijk klaar! Ik had het al wel eens ergens vermeld, maar de afgelopen maanden ben ik vnl bezig geweest aan mijn nieuwe salontafel. (enkel in avondschool, dus duurde wat langer)

  Welke houtsoorten er allemaal precies inzitten weet ik niet vanbuiten, maar 2 ervan zijn hier herkend in een ander topic van mij: iroko en ovangkol. Verder hebben we nog padoek, Amerikaans noten, teak, meranti; sipo, Amerikaanse (?) eik, etc...

  Proces: hout verzamelen (uit de haven, afvalcontainers, ...) en het ruwe hout schaven, verzagen en verder laten drogen. Dan hout uitzoeken en balkjes zagen op 4 cm breed.

  Daarna het zwaarste werk: het blad samenstellen, kleurtjes schikken, lengtes bepalen. Dat heeft een paar weken geduurd... dan uiteraard lijmen... Ik heb het in 3 brede planken gelijmd en die dan met lamello aan elkaar gezet. De brede planken kon ik nog net door de vandiktebank halen, vandaar. Daarna de verkregen plaat in viervoudig verstek zetten en een verstevigende kader eronder. Was ook best nodig, want met al die soorten trekt het aardig krom

  En tenslotte de afwerking: onderstel uit merantie, ruw in elkaar omdat het toch geen zichtwerk is en omdat ik geen tijd meer had (schooljaar is gedaan).. Dus een eenvoudig onderstel en ik kijk het even aan of het anders moet.

  Nou ja: foto's zeggen meer he:

  Attached files

 2. #2

  Re: salontafel uit afvalhout

  vervolg

  Attached files

 3. #3

  Re: salontafel uit afvalhout

  vervolg

  Attached files

 4. #4

  Re: salontafel uit afvalhout

  tot zover de avondschool, vanaf nu afwerken in de garage thuis... Hier komt de Biopin bootlolie bij kijken. Geweldig spul, al heb ik tot nu toe 7 lagen nodig gehad!! Sommige soorten waren nogal dorstig :mrgreen:

  Attached files

 5. #5

  Re: salontafel uit afvalhout

  erg mooi zo kun je weer zien dat afval nog geeneens afval is hè

 6. #6

  Re: salontafel uit afvalhout

  dankje

  en ook mooi: het kost niets, muv de bootolie enkel tijd en soms een beetje meer denkwerk omdat het geen eerste keus hout is.

  Maar wel erg veel bijgeleerd! Zeker ook over hoe je snel een kromgetrokken plaat weer vlak krijgt

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: salontafel uit afvalhout

  Leuk project Surfie!! Ik vind het combineren van houtsoorten erg gaaf. Heb je de verstekken allemaal op de zaagtafel gezaagd ? Mooie werkplaats op die avondschool !! Wat voor een opleiding volg je daar precies ?

 8. #8

  Re: salontafel uit afvalhout

  Origineel uitgangspunt voor een tafelblad, en een mooi eindresultaat.
  En de bootolie doet zijn werk zo te zien
  Ik vind alleen de verhouding tussen blad en onderstel niet helemaal koosjer, het onderstel valt wat te licht uit in vergelijking met het blad zo te zien. Maar elk zijn smaak

  De dwarsbalken onder het blad is een goede zaak, maar de lengte constructie kan je ook vervangen door gelijmde steunlatten van voldoende lengte die je juist in de hoek lijmt om de opstaande rand te verstevigen.
  Bij een opstaande rand van 100mm volstaat een balkje van 60 x 60mm diagonaal doorgezaagd ( = driehoekig van vorm) om deze versteviging te maken. Je kan ook om de 200 à 300mm een klos te lijmen met een driehoekige sectie van 60 x 60mm kopmaat, en ong. 200mm lengte. Tijdens het lijmen van het de randen aan het blad lijm je op de lange zijden deze klossen tezelfdertijd mee, gewoon lijm opsmeren en in de hoek duwen, spannen is niet nodig.
  Door de geringe sectie van deze latten of klossen hebben ze ook geen invloed op de werking van het blad.
  Op de kopse kanten mag je deze niet toepassen, het blad moet in de breedte kunnen werken.

  Mooi machinepark hebben jullie, en een ruime werkplaats, waar vind je die?


  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: salontafel uit afvalhout

  Arbeidsintensief tafeltje! Mooie kleuren van de latjes ook als de olie erop zit.

  En ik moet toch echt eens een blik Boipin bootolie kopen..

 10. #10

  Re: salontafel uit afvalhout

  Ik deel de mening van de verhouding tussen poten en blad. Persoonlijk had ik dikkere en korte poten wat meer op de hoek gezet. Misschien zelfs regels van 10-15cm. Al met al vind ik het blad echt super! Ik houd er helemaal niet van om mooi hout zomaar weg te gooien. Ik bewaar de kleinste stukjes nog. Zo zie je maar dat je ook hiervan nog hele mooi dingen kunt maken. Is die bootolie ook in een matte versie verkrijgbaar, ik heb ook een salontafel gemaakt die ik met olie wil afwerken. Of zal hardwaxolie het ook prima doen?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top