Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  Sponningsschaaf repareren

  In de gereedschapskist die ik pas geleden heb gekocht zat onder andere deze Nooitgedagt sponningsschaaf.  Die bleek toch flink versleten te zijn, De zool helemaal rond gesleten en aan de ingenieuze reparaties met plastic pluggen kan je zien dat dit een echte timmermansschaaf is geweest.  De schroefgaten in de bodem heb ik met stalen schroefbussen gerepareerd. Rotdingen, draaien altijd scheef, ook als je de boorkolom als hulpstuk gebruikt.  Daarna een nieuwe zool eronder gelijmd van hard mapple. Ik had de gaten gemarkeerd door een puntje aan stukjes M5 schroefdraad te slijpen. De schroefeindjes daarna ook als fixatie voor de zool gebruikt tijdens het lijmen en klemmen. Om die schroefeindjes daarna er weer uit te peuteren was een "uitdaging". Even een schroevedraaier gleufje erin zagen was wel slim geweest.  Dan de nieuwe mond uitboren en zagen, een prutswerkje.  En met een beitel alles netjes afsteken, waarbij ik het bed als geleiding gebruik om een mooie overgang te krijgen van oud naar nieuw hout. Daarna heb ik de gaten voor de diepteinstelling van de schaaf met beuken deuvels gerepareerd. Dat is makkelijker en ziet er ook veel beter uit dan die stalen dingen.  En toen was het tijd voor testkrullen (na het slijpen van de beitel natuurlijk). En wat voor krullen!

  Met de draad mee.  En dwars op de draad.  Helaas ben ik met dit alles de originele patina kwijt geraakt. Maar met wat lijnolie ziet het er toch wel aardig uit. Een groepsbeeld met wat andere recente projecten.


 2. #2

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Hallo Seek

  Altijd mooi om te lezen hoe je van een oude afgedankte schaaf weer een prachtig werkend schaaf kan maken. Dat met die pluggen is voor mij ook een nieuwe truc Mooi om jouw opgeknapte verzameling in een groepsfoto te zien. Zit er nog wat in de schatkist waar we op kunnen wachten of is alles nu opgeknapt??

  Hartelijke groet Hugo

 3. #3

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Er zit nog van alles in die kist. Bijvoorbeeld twee mooie gutsen, maar ik heb niet echt de goede slijpstenen om die weer scherp te krijgen. Ik moet eens een paar "slipstones" hebben, denk ik.

 4. #4

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Totdat je die slipstones hebt kan je natuurlijk beginnen met heel fijn schuurpapier rond een deuvel, gevolgd door polijstpasta.

  Arthur

 5. #5

  Re: Sponningsschaaf repareren

  hallo,

  Ik heb dezelfde sponningschaaf gekregen maar weet alleen niet waar dat soort mesje aan de zijkant voor dient, misschien om af te tekenen , om te geleiden of ...............?

  gr Leendert

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.560

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Gaaf dat je die oude spullen weer in nagenoeg nieuwstaat weet te brengen. Ik ben hier ook aan het snuffelen op yard sales e.d. maar het enige dat je ziet zijn de goedkope afgeragde electrische gereedschappen.
  Ik ben heel voorzichtig meer met de hand gaan doen. Er gaat een zekere rust vanuit het concentreren op je bewegingen. Nu nog een stevige werkbank in elkaar timmeren. De vage plannen zitten al ergens in m'n hoofd.

  Dat mes aan de zijkant van de sponningschaaf is volgens mij een ritser of voorsnijder. Daarmee maak je een strakke zijkant. Ik heb er verder geen ervaring mee dus als ik de verkeerde termen heb gebruikt is dat te wijten aan m'n onwetendheid. :mrgreen:

 7. #7

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Ja dat klopt, ritser. Bij het werken dwars op de draad van het hout voorkomt het splinters op de rand van je sponninkje. Bij het werken met de draad mee is hij niet nodig. De schuine stand van het blad is ook belangrijk bij het werken dwars op de draad omdat je dan meer een snijdende ipv happende beweging krijgt. Die schuine stand zorgt ook voor die mooie pijpekrullen.

  In Amerika heb je toch ebay en craigslist? Ik ga hier ook nooit naar rommelmarkten toe, teveel troep, te weinig kans op iets leuks.

 8. #8

  Re: Sponningsschaaf repareren

  WR1944 en seek , bedankt voor jullie reactie , weer een stukje wijzer geworden op de doordeweekse maandagmorgen.

  gr Leendert :lol:

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.560

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Seek
  In Amerika heb je toch ebay en craigslist? Ik ga hier ook nooit naar rommelmarkten toe, teveel troep, te weinig kans op iets leuks.
  Dat valt in de praktijk erg tegen. Daar wordt de zelfde crap aangeboden als op de yard of garage sales. Soms zit er een complete werkplaats uitrusting tussen als opa overleden is. Omdat electrisch gereedschap hier zo goedkoop is wordt weinig geinvesteerd in handgereedschap van enige klasse. De goede spullen blijven gewoon in de familie of vriendenkring. Ik loop wel eens op een antiques/collectibles market rond en daar zie wormstekige houten schaafbodies zonder ijzers of kromme slangeboren of avagaren. Ik heb de moed min of meer opgegeven. Ik heb wel familie en vrienden van m'n vrouw instructies gegeven om naar oud handgereedschap uit te kijken. Daar heb ik meer vertrouwen in. Maar we gaan lichtelijk off-topic.

 10. #10

  Re: Sponningsschaaf repareren

  Off topic is altijd goed

  Ik verbaas me altijd hoeveel er in Engeland te koop is. Daarbij vergeleken is Nederland maar een gereedschaps woestijn. Maar Nederland is dan weer beter dan Duitsland, daar vind je echt alleen maar totaal versleten houten schaven. Frankrijk zou ook wel wat moeten hebben, maar daar is de antiek markt al zo oud dat het me tamelijk afgegraast lijkt. Maar ja, op vakantie trek ik meer de natuur in en kom dan niet vaak op antiekmarktjes.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top