Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1

  sperfineer 5MM kopen

  Ik ben op zoek naar sper fineer van 5mm dik, maar google levert geen verkoop adres/site op.. Dus misschien weet iemand een plek waar ik het kan kopen??

 2. #2

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Sorry hoor,maar je krijgt zo al een aantal adressen van Google.

  http://www.fijnhout.nl/2%20Producten/H% ... fineer.htm

  :cry:

 3. #3

  Re: sperfineer 5MM kopen

  ja en wat zocht ik ook alweer henk?

 4. #4

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door cracktor
  ja en wat zocht ik ook alweer henk?
  Je zoekt iets wat niet normaal in de handel is,maar wat wel geleverd wordt door speciaalzaken,die je gewoon kunt bellen of mailen voor een speciaal produkt.
  Je moet ergens beginnen,en dat is daar,en zij weten vaak wel waar of je kunt kopen.
  Laat je niet zo snel ontmoedigen,soms moet je moeite doen.........................

  Snap je......

  8-)

 5. #5

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Het lijkt me inderdaad een goed idee om te bellen met een speciaalzaak, maar aan de andere kant is het hele doel van het forum elkaar te helpen met alles aangaande hout.
  Mocht iemand via het forum een adres weten dan is daarmee niet alleen Cracktor geholpen, maar het hele forum weer een stukje informatie rijker geworden.

  En zelf ben ik dan weer heel benieuwd wat sper fineer precies is?

 6. #6
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Dit plukte ik net van Wikepedia :

  Meubelplaat is een materiaal dat bestaat uit een kern (ook: vulling, middenlaag) van latten of staafjes massief hout, waarop aan weerszijden een laag fineer is gelijmd, zodanig dat de vezelrichting van de fineerlaag haaks staat op de lengterichting van de latten respectievelijk de staafjes.

  Soms wordt aan beide zijden nog een tweede laag fineer met de vezelrichting haaks op de vezelrichting van de eerste fineerlaag aangebracht, de zogenaamde crossband-platen.

  De naam "meubelplaat" vindt zijn oorsprong in het feit, dat het aanvankelijk de meubelmakers waren, die zelf hun platen vervaardigden.

  De productie is de laatste jaren gedaald, vooral door de concurrentie van de veel goedkopere spaanplaat en het betere MDF. Tegenwoordig is de plaat een beetje terug van weggeweest, al verschijnt ze dan in dikkere dekfineren van minstens 5 mm in plaats van de vroegere 1,5 tot 3,5 mm.

  OpbouwNaar opbouw zijn te onderscheiden:

  meubelplaat met vulling van latten van gelijke diktes van 24 tot 30 mm. De dikte van de dekfineren, die direct op de vulling worden gelijmd (ook wel sperfineren genaamd) bedraagt 1,5 tot 3,5 mm

  meubelplaat met vulling met staafjes van gelijke diktes van maximaal 8 mm, de dikte van de dekfineren bedraagt ook hier 1,5 tot 3,5 mm

  de crossband-meubelplaat die zowel een lattenvulling als staafjesvulling kan hebben en aan zowel de bovenzijde als de onderzijde met twee kruiselingse lagen fineer wordt bedekt. De dikte van elke buitenste laag bedraagt ten hoogste 2 mm.
  Verreweg de meeste platen worden vervaardigd met een lattenvulling, omdat deze aanzienlijk goedkoper zijn te maken dan platen met een staafjesvulling. In het algemeen worden voor de kernen minder duurzame houtsoorten gebruikt. De belangrijkste houtsoorten voor de lattenvulling zijn vuren, dennen en grenen. Voor staafjes worden ook loofhoutsoorten als populier en okoumé gebruikt.

  Ik heb het gevoel dat je dit kan kopen bij meerdere specialisten. In welke houtsoort zoek jij dit sperfineer ? ik wil best eens rondvragen.

 7. #7

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Sperfineer is dacht ik gewoon dikker geschild fineer. Ik dacht dat deze normaal 2,5mm is.

 8. #8

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Met geschild fineer kan je niet veel aanvangen, dat word gebruikt als binnenlagen bij tri- en multiplex.
  Wil je platen fineren met een edelfineer? dan moet je op zoek naar snijfineer.

  Het verschil tussen beide is de gebruikte productiemethode, bij geschild fineer word de stam letterlijk geschild zoals een appel, en dit van buiten naar binnen. Het gestoomd stuk stam word op een grote draaibank geplaatst, en terwijl de stam roteert word er een zwaar mes tegen de stam geplaatst, en word er een dunne en eindloze schil afgedraaid. Dit schilfineer kan nogal wat fouten en scheuren of barsten vertonen, maar dit verschilt van stam tot stam. Dit proces is niet geschikt om dun fineer op te leveren.

  Snijfineer daarentegen word anders geproduceerd, hier word een stam vastgeklemd op een tafel, terwijl er een zwaar mes al schavend overloopt. De "spaan" is het snijfineer, door de aard van de bewerking kunnen deze spanen nooit breder zijn dan de stam breed is. Hier kan men dan nog kiezen voor "dosse" gesneden, of kwartiers gesneden fineer. Eik is hier een mooi voorbeeld, kwartiers met "spiegels" of "dosse" met vlamtekening.

  Dit snijfineer bevat dan ook twee randen spint, bij deze methode worden er "boeken" fineer gesneden, dwz. het fineer word per stam,per halve stam, of nog kleiner gebundeld, en zo te koop aangeboden.
  Bij de aankoop van een "boek" fineer is de koper zeker dat de kleur en textuur gelijk zijn in heel het "boek"

  Bij snijfineer is er heel wat keuze in dikte, van 1,5mm tot wel 5mm dikte, voor elk wat wils dus.

  Dik snijfineer vraagt meestal wel wat zoekwerk, maar vinden ga je het zeker, alhoewel dit niet opgaat voor alle houtsoorten.

  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: sperfineer 5MM kopen

  thx voor je uitgebreide reactie Andre! En ik zal maar hier en daar gaan rondvragen, laat het wel weten als i iets gevonden heb.

 10. #10

  Re: sperfineer 5MM kopen

  Beste Cractor,

  Heb je ondertussen al een adres gevonden?
  Ik heb er namelijk ook nodig;-)

  Steven

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top