Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  freesblok afstellen?

  hallo
  ik heb kort geleden een freesmachine (Scheppach hf30, een oudje) en een Leitz freesblok gekocht. de machine bevalt voorlopig prima. maar dat freesblok (zie foto's) vind ik maar lastig . de mesjes blijven niet goed zitten bij het afstellen. ze zakken scheef of ze zitten niet even diep. heeft iemand een truc?

 2. #2

  Re: freesblok afstellen?

  ik denk dat je foto's onzichtbaar zijn geworden

 3. #3

  Re: freesblok afstellen?

  Ik veronderstel dat je doelt op een freesblok met diverse profielmessen?
  Bij deze blokken krijg je nooit beide messen even diep, of je moet enkele uren klooien met een micrometer, en dan nog.
  Zelf kijk ik gewoon niet naar de juiste diepte, ik stel gewoon één mes een kleine mm dieper dan het andere, dat dient dan als balanseergewicht, zo heb je weinig of geen trillingen op de freesas. Het stellen gaat dan heel wat sneller, terwijl het voor het gefreesde oppervlak weinig uitmaakt qua afwerking, je moet het hout wel trager doorvoeren om dat ene mes zijn werk te laten doen.

  Vroeger freesden we de ingewikkelste profielen gewoon met een stuk los mes in de as (topiemes), die hadden ook maar één snijkant, en werden voorzien van een braam zoals bij een schraapstaal, maar het freeswerk mocht gezien worden. Het was wel heel gevaarlijk werk, vingers sneuvelden bij bosjes.

  Om messen te wisselen plaats je best de freeskop op een vlak oppervlak, en bij het plaatsen van een mes gebruik je een onderlegplaatje tussen mes en tafel, zo komen beide messen even hoog te zitten in het blok.

  Op deze manier wissel je de messen in 3min


  Mvg,


  André

 4. #4

  Re: freesblok afstellen?

  Freesmessen hebben tegenwoordig toch drie gaten voor de bevestiging? Eén groot en twee kleine gaatjes. Veel speling zit er dan toch niet meer op.

  Mathieu

 5. #5

  Re: freesblok afstellen?

  aha, ik hoef de beide messen dus niet precies gelijk te stellen. dat maakt het een stuk simpeler! dank je, André. ik had al zitten puzzelen over een open doosje met een houten spie voor het freesblok en een zijkant waar je de profielmessen tegenaan zet bij het vastdraaien...
  en inderdaad, ik heb ook een paar mesjes met drie gaten erin. ik begrijp dat die eigenlijk voor een ander freesblok zijn?

  appie

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top