Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Badmeubel van iepen.

  Hierbij de foto,s van een badmeubel welke ik gemaakt heb van massief iepenhout. Het blad is massief en 4 jaar geleden met een kettingzaag uit een stam met een diameter van 90 cm gezaagd. Het frame is gemaakt uit en iepenstam met een diameter van ongeveer 50 cm waaruit met de kettingzaag op een frame balken uit gezaagd zijn.
  De planken aan de zijkant zijn gezaagd met een lintzaag en zijn met een (iepen)veer aangebracht zodat de planken kunnen werken. Het blad heeft een hele mooie tekening en is afgewerkt met bootlak om vochtbestendig te blijven. De gaten voor de hardstenen wasbakken zijn gemaakt met een bovenfrees waarbij van beide kanten gefreest is, het blad is 9cm dik en massief.Aan 1 zijde was tijdens het drogen een scheur ontstaan. Deze is opgevuld met 2 componenten.
  Het is alles bij elkaar best veel werk geweest maar het resultaat is er ook naar. Iepenhout is een prachtige houtsoort om mee te werken. Het is goed bewerkbaar en heeft een prachtige tekening.

  Attached files

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Badmeubel van iepen.

  Ben je niet heel erg bang dat dit blad krom (hol) zal gaan staan?

 3. #3

  Re: Badmeubel van iepen.

  Die kans is erg groot...

  Groeten Rudolf.

 4. #4

  Re: Badmeubel van iepen.

  Dit is dus letterlijk "van stam tot kast" een robuust ontwerp, en vervaardigd uit een mooie en redelijk zeldzame houtsoort, zeker in die afmetingen.
  Het werkblad kan een probleem worden als bij de bouw het hout niet voldoende droog was. Hout dat droogt trekt altijd weg van het hart, in dit geval kan het blad dus bol gaan staan. En door de dikte van het blad kan dit een forse vervorming worden.
  Was het hout wel droog genoeg, en is het blad rondom, en onder en boven, behandeld met bootlak dan ga je weinig of geen problemen ondervinden.

  Het word dus spannend om zien wat het blad gaat doen

  Ps: nog een tip, als je nog eens een stam op delen zaagt, zaag dan niet dwars door het hart, maar zorg dat het hart van de stam midden in de plank valt. Zo krijg je een zuiver kwartierse plank met veel minder kans op vervormen. Dit gaat wel alleen bij dikke planken, en bij een stam zonder hartscheuren.

  Mvg,

  André

 5. #5

  Re: Badmeubel van iepen.

  Het probleem van vervormen is meegevallen. Het hout heeft ongeveer 4 jaar gedroogd en heeft enkele maanden in het verwarmingketelhok gestaan. Verder is het blad rondom behandeld met PU-lak zodat hij in zijn geheel ingepakt is. De kast staat nu ruim een jaar in de badkamer en de vervorming is beperkt gebleven tot een goede halve cm(hij staat iets bol).

 6. #6

  Re: Badmeubel van iepen.

  ziet er heel mooi uit 8-)

  zal wel niet licht zijn :shock:

 7. #7

  Re: Badmeubel van iepen.

  Dit soort meubelen vind ik nou mooi. Stevig en robuust, die gaat een leven lang mee. Hele mooi houtkleur ook.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top