Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Dik eikenhout zagen

 1. #1

  Dik eikenhout zagen

  Beste mensen. Er moet meer dan honderd jaar dik eikenhout doorgezaagd worden. Balken in een constructie met een doorsnee/diameter van maar liefst 40 x 40 cm. Hoe zou men dat het makkelijkste kunnen doorzagen? Handzaag, maar welke dan? Of, wat meer voor de hand ligt een kettingzaag. Hebben we geprobeerd maar de zaag loopt dan vast. Wellicht omdat het hout een beetje doorzakt? Als we met een kettingzaag dit gaan doen waar moeten we dan rekening mee houden?
  Lengte zwaard, type zaag op de machine, vastlopen? Wie heeft er ervaring met dit soort werk en kan ons van advies dienen? Alvast van harte bedankt collega's.

 2. #2

  Re: Dik eikenhout zagen

  Wanneer je een zware blak moet doorzagen en het gewicht van de balk klemt de zaag moet je een wig/ V vorm eruit halen. Je ziet dit ook altijd wanneer mensen bomen omzagen.

 3. #3

  Re: Dik eikenhout zagen

  of met wiggen werken? zodat ze de gezaagde sleuf openhouden?

 4. #4

  Re: Dik eikenhout zagen

  Op zijn ouderwets met een trekzaag. Met twee man en dan elkaar de schuld gaan geven omdat het in het begin niet wil, das standaard! "Als IK trek moet JIJ duwen!!" Samen een liedje zingen op de zaagmaat helpt hier wel eens (zagen zagen wiedewiedewagen, bijvoorbeeld)

  Maar, serieus, dat werkt als een tierelier. Zaag even goed scherp maken, balk op vier bokkies leggen waarvan de twee middelste bij voorkeur net even iets hoger liggen (kwestie van één a twee cm) dan de buitenste. Tussen de twee middelste bokkies zagen. De balk geeft dan weg in plaats van klem. Af en toe een vette lap over de zaag halen helpt enorm. De truc is overigens dat er alleen aan de zaag getrokken moet worden, nooit geduwd. Het heet niet voor niets een trekzaag. Meegeven maar niet duwen, dan gaat het. Ga je wel duwen, dan zie je de zaag vóór de snede krommen met alle gevolgen van dien (boze zaagmaat).

  Die grote mooie trekzagen met een licht boogvormig blad zijn voor zover ik weet niet meer in de handel verkrijgbaar (misschien in Scandinavie?) maar worden regelmatig op internet aangeboden als curiositeit. Als het metaal niet te ver verroest is kan je die rustig kopen voor een paar centen. Goed ontroesten, tandjes stellen en vijlen, invetten en gaan! Wel even testzagen voor je aan de echte zaagsnedes begint, 't is even wennen. Ik heb ooit eens planken gezaagd met een trekzaag, boom op bokkies, een man er op en een in een kuil onder de boom en maar zagen... Erg leuk om een keer te doen, maar veel bier achteraf is absoluut noodzakelijk!Het is verbazend hoe mooi recht je de planken kan schulpen na een beetje oefening.

  40 x 40 cm, dat zijn lekkere stukjes hout. Het is aan te bevelen om de balk goed vast te leggen op de bokkies om teenkneuzing te voorkomen.... O, en let op de hoogte waarop je zelf staat. Ideaal is als je aan het einde van een "trek" met twee knuisten tussen je kruis en je navel uitkomt.

  Groet, Rob.

  PS: Lees net dat het hout in een constructie zit. Dan is goed stempelen een must. Bij een bevriende bouwvakker een paar stempels lenen en die gebruiken in plaats van bokkies. Hoe je zelf op zaaghoogte komt? Misschien toch even een steigertje?

 5. #5
  Athanor
  Guest

  Re: Dik eikenhout zagen

  Opkrikken met stempels en/of van onderen naar boven zagen!


  Fons

 6. #6

  Re: Dik eikenhout zagen

  Met een kettingzaag en ondersteuning.
  Je kan hem misschien met touw en lier ook ophangen.

 7. #7

  Re: Dik eikenhout zagen

  Ik heb eens een eikenhouten balk van 60x60x300 uit een molen in stukken gezaagd met een elektrische kettingzaag. Wil prima hoor, gewoon langzaam met gescherpte ketting zagen. Gebruik gewoon een wig, of dikke beitel die je in de zaagsnede zet als je door het midden bent. Uiteraard met 2 man, ivm ongelukken of beklemming, die balken wegen wat.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Heckemann
  Die grote mooie trekzagen met een licht boogvormig blad zijn voor zover ik weet niet meer in de handel verkrijgbaar (misschien in Scandinavie?) maar worden regelmatig op internet aangeboden als curiositeit. Als het metaal niet te ver verroest is kan je die rustig kopen voor een paar centen. Goed ontroesten, tandjes stellen en vijlen, invetten en gaan!
  Wat je bedoelt zijn 'Jiri zagen'. Schijnt als een beest te zagen, ze worden alleen nauwelijks meer gemaakt.

  Maar, er zijn betere en modernere versies. De prachtige grote (75cm) Japanse trekzagen van Silky:

 8. #8

  Re: Dik eikenhout zagen

  Nee, die bedoel ik niet. Een trekzaag wordt door twee man bediend en is gebogen (meestal) aan de zagende kant. Kon geen foto vinden maar tekening werkt ook:

  [album]43[/album]

  Groet, Rob.

 9. #9

  Re: Dik eikenhout zagen

  Is het niet mogelijk om een "Alaskan chain saw mill"-achtigs iets te gebruiken? In combinatie met wiggen?


  Attached files

 10. #10

  Re: Dik eikenhout zagen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door TH0M
  Is het niet mogelijk om een "Alaskan chain saw mill"-achtigs iets te gebruiken? In combinatie met wiggen?
  De afbeelding komt van deze site: http://www.madsens1.com/sa_mill_works.htm
  Hier laten ze zien hoe je balken moet zagen

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top