Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Advies afwerking tafelblad

  Hallo

  Ik had een verlof weekje dus ben een beetje holderdebolder en helemaal niet volgens de regel van de kunst een tafelblad beginnen maken.

  Twee jaar terug heb ik een terras gelegd in itaubé hardhout daar had ik heel wat restjes van. Deze heb ik verzaagd in strookjes van 3 cm met lengtes tussen de 20 en 50 cm. Al die strookjes heb ik één voor één aan mekaar geschroefd tot dat ik een blad had van 240 x 90 cm. Nu ben ik alle spleten aan het voegen met een houtvoeg middel en aan het afschuren de volgende stap is het behandelen met een lak.


  Over het lakken heb ik dus vragen. Ik had gedacht van er een expoxy laag over aan te brengen, mijn handelaar raade dat echter af vanwege het werken van de tafel, zijn idee was polyurethaan te gebruiken.

  Ons buroblad bestaat uit een plaat MDF die we gelakt hebben met een trappen lak. Maar die is na amper een jaar of twee helemaal bekrassed dus dat was geen oplossing.

  Nu zijn mijn vragen

  1 die houtplamuur is dat een goed idee, of gaat dat er allemaal weer uit donderen door het werken van de tafel
  2 met wat moet ik mijn blad bewerken/beschermen expoxy, polyurethaan, of een vernis


  en nog een extra vraagje, door de opbouw is mijn blad niet volledig vlak, maar dat stoort mij niet zo. Ik heb al veel geschuurd dus veel is al vlak getrokken. Alleen zijn er nog een aantal grotere niveau verschillen. Heeft het zin van daar eens met een schaafmachine over te gaan.


  mvg,

  Samuel

  De tafel, op de tafel zie je twee latje liggen waaruit ze werd opgebouwd


  en een detail


  Attached files

 2. #2

  Re: Advies afwerking tafelblad

  Geen schaafmachine gebruiken, door de vlakke messen krijg je groeven die je bijna niet weggewerkt krijgt.
  Gebruik een degelijke bandschuurmachine, en begin te schuren met een K40, dan een K60, K80,K100, en ga dan verder met een vlakschuurmachine tot een 220. Een dergelijk blad opschuren met enkel een vlakschuurmachine gaat niet lukken, die machines zijn daar niet voor bedoeld.
  Als de tafel buiten komt te staan is de kans groot dat je problemen krijgt met het houtvoegmiddel, dat is niet flexibel genoeg om de te verwachten werking op te vangen.
  Een betere optie is om zelf voegpasta aan te maken met schuurstof en (PU)houtlijm.
  Als je nog werking van het blad verwacht kies dan voor olie in plaats van harde lak om alles af te werken. Of je kan het hele blad afwerken met epoxy, maar dan wel alle kanten, dus onder, boven en zijkanten. Op deze manier pak je het hele blad in, en krijgt vocht geen toegang, er zal dan ook geen werking meer zijn van het blad. Dit wel op voorwaarde dat het blad droog genoeg is om met epoxy te werken (12% RV) Met epoxy moet er nadien ook nog enkele lagen DD lak aangebracht worden als bescherming tegen UV stralen.


  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Advies afwerking tafelblad

  Hey

  Bedankt voor de tips, blad is bedoeld voor binnen.

  Dus Olie of epoxy volgens jouw.

  Thanks,

  Samuel

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top