Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  werkbank afwerking tung olie of osmo olie met hardwax

  Ik ben van plan om binnenkort een werkbank van beuken aan te schaffen. Nu moet die natuurlijk afgewerkt worden. Nu lees ik dat dat met Tung olie kan (voordelig) en ik lees ook weer dat het met Osmo Oil en daarna Osmo Hardwax kan (duurder).

  Wat zijn jullie ervaringen en kennis hierover?

  Bram

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: werkbank afwerking tung olie of osmo olie met hardwax

  De Tung olie heb ik geen ervaring meer en met de Osmo hardwax olie nog geen lange termijn ervaring, maar ik heb laatst genoemde nu enkele keren gebruikt op oa. een beuken keukenwerkblad, eiken meubelpanelen en eiken bureau's. De afwerking (het bijna niet zichtbaar zijn) vind ik mooi en de verwerking prettig. Als ik de reviews op internet mag geloven is het ook op lange termijn een prima product.

 3. #3

  Re: werkbank afwerking tung olie of osmo olie met hardwax

  Wij hebben Osmo hardwax olie nu ongeveer een jaar op onze vloer (eiken) en ik ben er vooralsnog tevreden over. Ik weet niet of het net zo lang mooi blijft als parketlak, maar aangezien het aanbrengen ook eenvoudiger is vind ik dat niet heel belangrijk.

 4. #4

  Re: werkbank afwerking tung olie of osmo olie met hardwax

  Een beuken werkbank smeekt bijna om met lijnolie of tungolie ingesopt te worden. Wat je niet wil is een glad werkoppervlak, je werkstukken schuiven dan alle richtingen op
  Dat is meteen ook de reden dat houten werkbanken van oudser afgewerkt (werden) worden met lijnolie, dit laat GEEN glad oppervlak achter, terwijl de hele bank toch beschermd is. Om een stroef werkoppervlak te verkrijgen en tezelfdertijd het blad eens op te schonen word er om de zoveel tijd ook eens over gegaan met een tandschaaf.
  Hiermee sla je zelfs drie vliegen in één klap je vlakt het blad, alle onrechtmatigheden verdwijnen, en het oppervlak is lekker stroef.

  Op een glad blad kan je niet deftig werken, je moet maar eens proberen om op een dergelijke ondergrond een stuk hout te vlakken met een handschaaf :shock: zonder klemmen lukt dat gegarandeerd niet.

  Het is wel verleidelijk om een nieuwe bank mooi en strak af te werken, maar uiteindelijk is die mooie bank wel een stuk gereedschap en geen salontafel. De afwerking mag het het "gereedschap" niet devalueren, maar moet integendeel eerder een meerwaarde geven.

  Mvg,

  André

 5. #5

  Re: werkbank afwerking tung olie of osmo olie met hardwax

  Na telefonisch contact met Baptist is mn keuze gevallen op tungolie. Scheelt ook in de kosten.

  Morgen wordt mijn werkbank geleverd. http://baptist.nl/webwinkel_product....99&detail=true Tevens een Peaktool #6 en een veritas kruisstaal bij besteld. Kan ik verder mijn technieken ontdekken!

  Bram

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top