Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 46
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.434

  tekening/advies gevraagd voor veranda. (foto's pag. 1)

  En weer een beetje hulp gezocht op tekening/constructie gebied.
  Ik wil tegen de achterkant van onze garage een veranda gaan maken en heb daarbij hulp/advies nodig over de te maken constructie daarvoor.
  Het dakmodel word een lessenaarsdak, 3,5e meter breed en 4 meter lang/diep. Het uiteinde/ laagste punt dwarsbalk zou ik op zo'n 210cm willen hebben en ik kan tegen mij garage beginnen op een hoogte van +/- 3,5e meter. Ik kan gratis aan een partij vuren balken komen met kopmaat 80x150 (+/-) en heb daarbij genoeg hout voor 2 staanders, 2 dwarsliggers en 4 liggers in de lengte. Als dakbedekking wil ik graag pannen gebruiken.
  De uistraling die ik een beetje wil nastreven is landelijk, dus zo min mogelijk gebruik maken van metalen balkdragers etc.
  Wie kan me hiermee helpen met een tekening/advies?


  @Jaap/Baas,
  Dit topic maar geplaatst in het algemene gedeelte. Wellicht een optie om naast de onderwerpen meubels/scheepsbouw etc. ook een onderwerp hout constructies te maken? Dat daar alle tuinhuizen/carports/veranda's etc. behandeld kunnen worden.  Edit:

  Hierbij enkele foto's van de bijna voltooide veranda. Er moeten links en rechts nog windveren geplaatst worden en de vlonder die er onder ligt word nog eens zo lang gemaakt de tuin in. Ivm het hoogte verschil in de tuin zal deze op palen gezet gaan worden. Tussen de schuur en 8 meter verder (zo diep word de vlonder) zit bijna 1 meter hoogte verschil.

  Attached files

 2. #2

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jpandriesse

  @Baas,
  Dit topic maar geplaatst in het algemene gedeelte. Wellicht een optie om naast de onderwerpen meubels/scheepsbouw etc. ook een onderwerp hout constructies te maken? Dat daar alle tuinhuizen/carports/veranda's etc. behandeld kunnen worden.
  Beste Joris, je wordt op je wenken bediend !

  uw beheerder

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.641

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Ik heb een boek over Framing Houses. Daar staan de Amerikaanse richtlijnen in v.w.b. de sterkte van de constructie. Als je denkt hier iets aan te hebben kan ik je wat gegevens verstrekken of eventueel scans mailen van de betreffende gedeelten.

 4. #4

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Ik heb aan de hand van hoogte verschil (3,50 - 2,20 = 1,4) over diepte (4 meter) met

  INV tan= 1,4/4

  een hoek gevonden van 19,29 graden. Ik geloof niet dat er dakpannen zijn die bij die flauwe helling gebruikt kunnen worden. Je kunt wel dakleer combineren met pannen zodat pannen alleen een uiterlijke funktie hebben.

  Mocht je bedoelen dat die 1,4 meter over 3,5 meter verloopt dan wordt dit:

  INV tan= 1,4/3,5

  een hoek van 21,80. Ik dacht dat er pannen bestaan die voo deze hoek net wel te gebruiken zijn!

  @lex

 5. #5

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Inderdaad, dat is te weinig helling voor een waterdicht pannendak.
  Als ik de uitleg goed begrijp word de "noklengte" als je daar van kan spreken bij een lessenaarsdak 4meter, en de staanders komen dan op 3,5m van de garagemuur te staan?
  Als deze aanname klopt wil dat zeggen dat de dakbalken 4 m lang worden, bij de gegeven kopmaat van de balken en de gebruikte houtsoort (Vuren) is dit teveel van het goede. De balken gaan teveel doorbuigen.
  Je gaat sowieso moeten gaan voor drie staanders, en op die staanders telkens ook een half spant voorzien om de lange balken op de koppen en in het midden te ondersteunen. Je krijgt dan een vrije overspanning van 2 x 2m, wat dan weer wil zeggen dat de te gebruiken balken lichter mogen uitgevoerd worden (45x150) maar je kan ook zonder bezwaar de voorziene balken gebruiken, het geheel gaat er dan wat robuuster uitzien.

  Blijft de hele constructie open dan dien je ook nog de nodige windverbanden te voorzien om het schranken van de constructie tegen te gaan.

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Vuistregel hiervoor:

  1/20 *overspanning = hoogte balk

  dus dat is 4,00/20 = 20 cm dikke balk

  Dus liever niet de gratis balken (hoewel de 80mm wel degelijk overkomt! Het zal doorzakken maar met een hart-op-hart van plm 40 cm zal het toch wel voldoende zijn denk ik)

  Dan is de volgende mogelijkheid een samenstel (spant). Bijvoorbeeld een horizontaal ter hoogte van 2,10 meter en een diagonaal naar 'nokbalk' en hiertussen een aantal trek en drukspanten (de driehoeken).

  Windverbanden zijn trouwens ook nodig als het een dicht gebouw wordt! Overigens is bij deze oppervlakte waarschijnlijk het plaatmateriaal (beschot) voldoende star om het geheel ook voldoende star te maken. Als je voor zeker wilt gaan kan je ervoor kiezen aan de bovenzijde van de hierboven voorgestelde horizontalen strips staal aan te brengen waardoor de krachten in diaonaal opgevangen worden.

  Als je er samen naar wilt kijken: ik woon redelijk om de hoek!

  @lex

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.434

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Allen dank voor de antwoorden.

  Ten eerste de 'nok lengte' is 3,5e meter. De overspanning die de balken moeten gaan maken is een kleine 4 meter.
  Dat het door gaat buigen ben ik eigenlijk niet bang voor, want de balken hebben 40 jaar als plat dak (bitumen en grind) spanten gediend met een overspanning van 4,85 meter (zo lang zijn de balken dus). Dit zonder door te buigen.
  Wat wel zo is, is dat ze op het platte dak met een hart op hart afstand lagen van (ik denk) 60cm en dat ik bij mij (met het gebruik van 4 stuks) de hart op hart afstand 1.10 word. Wellicht dat ik er nog een balk in de zelfde maat bij moet halen.
  Wat is de overspanning die panlatten aan kunnen? Ik wil namelijk eigenlijk het dak niet dichtzetten met platen, maar onder tegen de pannen aan kunnen kijken (stukje uitstraling), dus de panlatten zullen tussen de balken zwevend zijn.
  Om de hoek wat groter te krijgen kan ik denk ik max. nog een cm of 10 zakken/stijgen aan beide zeiden. Het hoogte verschil over 4 meter word dan 1,60m, dat moet toch wel genoeg zijn? (Wat moet het verloop in cm/m zijn? Dat zegt meer meer dan graden.)
  Verder word het maar een veranda he. Met een gewoon buitje zal je daar nog wel eens onder zitten, maar met regen en storm of stuifsneeuw, wordt het sowieso wel nat daar onder.

  Wat ik eigenlijk nog hoop te vinden zijn tekeningen/duidelijke foto's van mogelijke constructie wijzen. Vooral van de 'driehoek' waar staander, dwarsligger en overspanning bij elkaar komen, wil ik een mooie degelijke constructie maken. Dus zoals dat 'vroeger' gebeurde zonder al te veel ijzerwerk er in.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.641

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Misschien heb je wat aan de volgende scans uit het boek "House Framing". Het geeft weer hoe ze het in Amerika doen.
  Mocht je toelichting nodig hebben op de plaatjes dan hoor ik het wel.

  Attached files

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.641

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Het laatste plaatje kwam niet helemaal goed uit de verf. Kan dit een onvolkomenheid zijn in het nieuwe forum?

  P.S. Het programma knipt een stukje van de rechterkant af. Dit lijkt me een foutje of ik doe iets verkeerds.

  Attached files

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.434

  Re: tekening/advies gevraagd voor veranda.

  Dank voor je scans, duidelijke plaatjes, al had ik het aftekenen van juist die betreffende hoek zelf ook wel kunnen bedenken :P Scan van de maten word ik niet veel wijzer uit, maar heb ik dan ook niet nodig omdat afstand, helling en balk maat al 'vast' staan.

  Zit ik toch alleen nog met de vraag welke tussenmaat ik voor de balken moet gaan gebruiken. Ik ben nu uitgegaan van 4 spanten, maar dan heb je een tussenmaat van 110cm, (+ aan 2 zijden 10cm ruimte voor overstek) dat lijkt me erg veel.
  Kan dat of kan ik beter 6 spanten gebruiken zodat ik een tussenmaat van 66cm (+ de zelfde overstek) heb?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top