Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: schaaf

 1. #1

  schaaf

  ik ben van plan een stanley 9en een half of een 60 en een half te kopen, maar wat is nou het voor of nadeel van de een of de andere?

  groeten bas

 2. #2

  Re: schaaf

  Bij de 9 1/2 ligt de beitel onder een hoek van 20 graden op het bed, bij de 60 1/2 onder een hoek van 12 graden. Je hebt dan met een vouw van 25 graden aan de beitel een effectieve snijhoek van 45 (9 1/2) of 37 (60 1/2) graden. 45 graden is vooral geschikt om met de nerf mee te schaven, 37 graden is meer geschikt voor kopshout. Met 37 graden kun je ook met de nerf mee schaven maar dan moet je meestal de opening van de mond wat kleiner maken. Met 45 graden kun je echter geen kopshout schaven. De 60 1/2 is dus veelzijdiger. Als ik zou moeten kiezen tussen de standaard of Sweetheart blokschaaf dan zou ik voor de Sweetheart gaan. Kost iets meer maar is het wel waard.

 3. #3

  Re: schaaf

  en de sweathart is de 60 1/5?
  bij baptist is die zelfs een paar euri goedkoper dan de 9 1/5

  groeten bas

 4. #4

  Re: schaaf

  De Sweatheart lijn van Stanley zie ik bij Baptist niet staan. Ik weet niet of ze die verkopen. De standaard Stanley lijn zou ik zeker niet kopen. Daar is in de laatste 50 jaar doorlopend op bezuinigd.

  Baptist heeft wel een lijn van het merk Peaktool. Dat merk hebben ze zelf bedacht, het zijn gewoon de Quangscheng achaven uit China. Dit is nu eens een chinees product wat wel fatsoenlijk is gemaakt. Kies dan ook weer niet voor die hele goedkope. Geen idee wat dat voor ding is, lijkt wel een Anant of zo. Maar die iets duurdere van 37,75 en 47,75 zijn wel goed. Geen idee waar dat prijsverschil in zit trouwens, bij andere leveranciers zoals Dick, Dieter Schmid en Workhopheaven zijn die wel dezlefde prijs.

  Ik heb een lowangle van Quangsheng en ben er heel tevreden over. Je moet natuurlijk de beitel even slijopen maar dat was zo gebeurd en er zat een braampje op de schaafmond waar de beitel op rust. Dat was ook zo weggewerkt. De zool is vlak, de beitel ligt heel stevig, de beitel is vlak en het verstelmechanisme werkt soepel en met weinig dode slag.

 5. #5

  Re: schaaf

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door knutselaar
  en de sweathart is de 60 1/5?
  bij baptist is die zelfs een paar euri goedkoper dan de 9 1/5

  groeten bas
  Nee je hebt de standaard blokschaven, deze en de Sweetheart lijn, deze. De Sweetheart lijn is van betere kwaliteit. Als je nog beter wilt dan kan ik de Veritas blokschaf aanraden, dat is deze. Die is ook met een hoge en lage hoek te krijgen net zoals de Stanleys maar dan heb je topkwaliteit. Drie schaven van ongeveer 50, 100 en 150 euro met een kwaliteit die bij de prijs hoort.

 6. #6

  Re: schaaf

  veritas gaat net eventjes boven mijn budget, mischien over een paar jaar als ik wat beterder ben in schaven
  ik heb nu die van peaktool besteld, de low angle
  ben zeer benieuwd kan niet wachten tot hij aankomt:P

  groeten bas

 7. #7

  Re: schaaf

  De beitel van dat schaafje heeft in ieder geval een fatsoenlijke dikte, 3 mm.

 8. #8

  Re: schaaf

  als ik hem binnen heb zal ik wel een posting doen over hoe ik het als beunhaas ervaren heb met zo'n schaaf

  groeten bas

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top