Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Opbergen

 1. #1

  Opbergen

  Ik vraag me wel eens af hoe de mensen hier kun kleine spullen(bitjes, boren, enz enz) opbergen.
  En de handgereedschappen, word alles aan de want gemonteert?

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Opbergen

  De veel gebruikte gereedschappen gaan aan een bord aan de wand. Ik heb daartoe twee platen 1/2" multiplex aan de muur gehangen. Er is nog ruimte op één bord voor uitbreiding. Verder heb ik twee ladekasten gemaakt voor kleinere spullen. Op termijn ga ik een kast met kleinere lades maken om de schroeven, bouten, moeren en overig klein grut gesorteerd op te kunnen bergen. Ik zal rekening moeten houden met metrische en inch-maten. Dat maakt het wel spannend.
  Dat je metrisch gewend bent heeft hier wel leuke kanten. Laatst in Home Depot stond een man te foeteren bij de bouten afdeling. Hij probeerde een bout in een boutenmal om de maat te bepalen. Geen van de gaten paste, of te groot of de draad liep vast. Van een meter afstand kon ik zien dat het M8 draad was. Toen ik dat de man vertelde had hij zeker een minuut nodig om dat te verwerken. Toen ik uitlegde dat ik uit Holland kwam was ik in zijn ogen gelijk een expert en moest ik met mee om de passende bouten, moeren en ringen uit te zoeken. De man was erg dankbaar en zat zich steeds maar af te vragen waarom ze twee verschillende schroefdraden nodig hadden in de wereld.

 3. #3

  Re: Opbergen

  In mijn werkplaatsje is sprake van georganiseerde chaos. In principe heeft alles wat ik veel nodig heb een vaste plek, zo voor te grijpen. Ik heb ooit bij Ikea in de aanbieding een aantal taai plastic dozen gekocht en die in twee kasten schuifbaar opgeborgen. Per doos een categorie: solderen, tacken, frezen, boren, kwasten, meten en zo voorts. Na de klus alles terugkwakken in de juiste doos. Werkt handig.

  Mijn handgereedschap hangt in een wandkast, met ouderwets een silhouet van wat er hoort te hangen. Alles hangt gewoon aan spijkers. Ik probeer zo veel mogelijk gereedschap meteen terug te hangen als ik er mee klaar ben, anders ben ik meer tijd kwijt aan het terugvinden van gereedschap dan met de eigenlijke klus....

  Groter electrisch gereedschap is opgeborgen in grotere plastic dozen onder mijn werkbank (cirkelzaag, decoupeerzaag, bovenfrees, boormachines) met een stofdeksel er op. Alle toebehoren zitten ook in die dozen. De koffertjes waar veel elektrisch gereedschap in geleverd wordt kwak ik altijd meteen weg, ik krijg de zenuwen van die dingen. Snoeren die er niet inpassen, sluitingen die meteen stuk gaan, nah, schiet niet op.

  Dan heb ik nog een gruwelijke hoeveelheid kleine materialen die per soort klus gesorteerd zijn, ook weer in plastic bakken in een stellingkast. Daar staat ook een doos "ongesorteerd" waar ik van alles in gooi en dan eens per jaar bekijk of ik het bewaar. Als ik dan iets weggooi heb ik het altijd een paar dagen later nodig....

  Op mijn werkbank staat een houten doosje waarin: rolmaat, meetlat, afschrijfmesje, potlood & puntenslijper, rekenmachientje, bloknootje, markeerpen, schuifmaat, diamantslijpertje, gummetje, passer en een apart doosje met een aantal vakjes waarin alle denkbare bitjes.

  Last but not least: ik heb lang geleden een metalen kastje op de kop getikt met 30 laden. daarin bewaar ik schroeven, moeren, bouten, kleine onderdeeltjes, noem maar op. Als ik tijd heb ga ik nog eens een keurige vakverdeling per la maken. Gangbare schroeven, spijkers, ringen, bouten en moeren zitten apart in opbergdozen met uitneembare bakjes.

  Problemen: zeker weten nog iets op voorraad te hebben maar niet meer weten in welke doos het nou zit.... Dan maar nieuwe kopen en de volgende dag het bewuste iets vinden. Verder, maar dat heeft iedereen wel denk ik, zit er een laag stof op alles, ondanks al mijn pogingen om het stofvrij te houden.

  Ik ben de enige die (meestal) de weg weet in mijn "systeem" en je kan me echt goed gek krijgen door iets op een verkeerde plek neer te leggen. Ben ik meteen de kluts kwijt :? Zal binnenkort eens wat foto's plaatsen van mijn werkstek.

  Groet, Rob.

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: Opbergen

  Ja, graag wat foto's en meer reacties, ik wil de komende weken ook het opbergprobleem grondig aanpakken en zat ook te denken aan een systeem met plastic bakken die in een kast geschoven kunnen worden. Ben benieuwd!

  Fons

 5. #5

  Re: Opbergen

  Foto's komen asap. Die bakken van Ikea heten "trofast", staan op de webzijde van Ikea in al hun glorie afgebeeld. Verschillende maten met handig randje waardoor schuifbaar te maken op latjes. Alleen kopen in de aanbieding trouwens, alleen doen de Zweedse boefjes de deksels dan weer NIET in de aanbieding, das een beetje jammer!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top