Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Review Bosch Blauw GDA 180E delta schuurmachine

  Er was nog niet echt consensus over een format, maar wellicht kunnen we al doende er wat aan schaven om tot een duidelijk verhaal te komen. Ik gebruik hier het voorstel van Tjeerd om eens mee te beginnen.  1 merk, type, jaar van aanschaf en prijs.
  Bosch Blauw GDA 180E delta schuurmachine, Gekocht in 2011 bij ToolsXL voor 174,- inc btw.

  2 specifieke technische eigenschappen van het apparaat.
  Opgenomen vermogen : 280 Watt
  Onbelaste schuurbewegingen : 13000 - 19000 opm
  Schuurcirkel : 2.0 mm
  Schuurpapiermaat : 92 mm
  Gewicht : 3.4 kg
  Zoolafmeting : 92 mm
  Lengte : 288 mm
  Hoogte : 111 mm

  3 waarvoor gebruik ik het vooral
  De afwerking is een belangrijk kenmerk van mijn werk. Schuren tot korrel 1000 is geen uitzondering. Ik schuur tot 500 met de haakse slijper waarna ik terugschakel op 320 met een oscillerende schuurmachine die de krasjes van de haakse slijper wegwerkt en daarna verder kan gaan tot korrel 1000. Ik heb hiervoor een B&D Mouse gehad, wat een vervloekt ding was trouwens, die goed in de hoekjes kon schuren door zijn geringe formaat. Na het overlijden van dat ding zocht ik naar duurzame vervanger die het lang uit zou houden. Duurzame alternatieven voor de B&D Mouse waren er niet echt, ik zou toch voor een iets lompere delta schuurmachine moeten gaan. De keus voor deze machine heeft met 1 ding te maken, de accessoires die je erbij kan kopen. Nu zijn dat er niet veel, maar wel precies de hulpstukken die ik nodig heb voor mijn werk:

  En nog belangrijker, een dik schuimpad waardoor ik holle en bolle vormen kan schuren (niet in bovenstaande afbeelding). De andere merken had dit toch niet echt.

  4 ervaringen in gebruik
  Positief:
  Het formaat is wel even wennen, want hij is toch zwaarder en dikker dan de B&D Mouse, maar een enorm voordeel van een profi machine is het gebrek aan trillingen. Hier kan je prima een tijd mee werken. De machine voelt ook goed en solide aan, geen goedkoop plastic. Er zit een toerental regeling op zodat je ook kan polijsten. Handige lange kabel ook en goede stofafzuiging.
  Negatief:
  Ik heb wat vraagtekens bij het schuurpad locking-mechanisme. Dat is van plastic en daar hou ik nooit zo van. Het zal wel goedkomen maar ik sta toch wat argwanend tegenover dat soort dingen. Daarnaast valt me op dat bij stevig gebruik het lager onder de schuurkop wel erg warm wordt. Zo warm dat je maar even je vinger erop kan leggen. Het is een onderhoudsvrij lager, maar toch vraag ik me af in hoeverre dit kan. Wie weet is de machine erop gemaakt maar dat weet ik dus niet zeker.

  5 eventueel aanpassingen /hulpstukken die je gemaakt hebt en waarvoor.
  Naast het schuimpad gebruik ik Abralon schuim schuurpads. In combinatie met het dikke schuimpad van de machine heb je een ultiem schuuroppervlak wat welvingen volgt en de kans op overgeslagen krasjes sterk verkleint:


  Attached files

 2. #2

  Re: Review Bosch Blauw GDA 180E delta schuurmachine

  Dank je Houthasses, voor je informatieve review en voor het afbijten van de spits. Gebruik je de schuurmachine ook met afzuiging en hoe bevalt dat; en met welke andere machines heb je deze vergeleken?
  Het eerste wat me te binnen schoot bij het bekijken van de foto's was, of je naar de kapper geweest bent?

  jaap

 3. #3

  Re: Review Bosch Blauw GDA 180E delta schuurmachine

  Jaap, een vergelijkpunt is inderdaad nog een goede toevoeging voor toekomstige reviews.
  Ik kan hem alleen vergelijken met mijn overleden vlakschuurmachine, die B&D Mouse. Deze neemt veel sneller af door het hogere rotatievermogen. En veel rustiger ook door het hogere gewicht en betere lagers. Maar goed, veel was er ook niet voor nodig om beter te zijn dan die Mouse.

  Wat de afzuiging betreft. Uitstekend. Door de smalle opening is de zuigkracht hoog en je hebt nauwelijks stof om en rond het werkstuk. Een aansluitmof van de machine naar stofzuiger zat er bij mijn versie niet bij (de kale versie) dus die moest ik zelf even maken.

  *trouwens, ik ben dat niet hoor. Zijn promotie plaatjes van de makers.*

 4. #4

  Re: Review Bosch Blauw GDA 180E delta schuurmachine

  ik bedoelde vooral de vergelijking die je voor jezelf gemaakt hebt. Je hebt vast een aantal machines overwogen en toen deze gekozen. Ik was benieuwd welke machines je overwogen hebt.

  Ik dacht echt dat de kapper er aan te pas was gekomen :lol:

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top