Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Projecten in Amerika

  Omdat ik relatief meer publiceer over aangeschaft gereedschap en alleen een nachtkastje en de reparatie van een trap-platform als gereed product heb laten zien lijkt het of ik alleen maar gereedschap verzamel. Ik ben daarnaast veel bezig met reparaties. Zo was ik bezig om een kastje onder een wasbak in de badkamer te maken. De wasbak was op een zeer gammele manier bevestigd dus enige degelijke ondersteuning was hoog nodig. Het frame was al op maat gemaakt en ik stond op het punt gaten te zagen voor de leidingen toen iemand het geval van de muur trok en er een flinke hap uit de bak was geslagen. Over op plan B.
  Een nieuwe wasbak gekocht met kastje en al. Heel goedkoop en de kwaliteit was ook navenant. De wasbak moest met kit op de muur en het kastje vastgemaakt worden. Dus de achterkant en bodem van het kastje pas gemaakt op de wand en vloer en op een degelijke manier aan de muur vast gezet. Omdat de bak rondom in de kit zit ben ik niet bang dat die los komt. Ook de afvoer verbeterd zodat die minder kastruimte inneemt. Omdat het kastje geen achterwand had heb ik die er alsnog in gezet, met een plankje halverwege de hoogte. Omdat de afvoer in het begin lekte heb ik de achterwand en het plankje op een slinkse manier vast gezet. Zo kan ik in twee seconden de zaak er uit halen als ik snel bij de afvoer of stopkranen wil komen. De achterwand wordt vastgeklemd tussen twee verticale latten en het plankje. Het plankje rust op latten op de zijkanten en de achterwand. Met twee kleine blokjes haak ik het plankje achter de twee latjes in de zijwand.
  In de basement is een kleine ruimte gemaakt voor de stoppenkast. Daar zit een deur voor maar die kan niet meer dicht omdat de plafondplaten iets verzakt zijn. De deur is een paneeldeur van zeker 80 jaar oud. Omdat de plafondhoogte er 1,85 m is moest er een stuk van de deur gezaagd worden. Dat is op een vrij ruwe manier gedaan. Om het geheel er wat appetijtelijker te laten uitzien ga ik de deur uit elkaar halen (is al gebeurd) en opnieuw in elkaar zetten. Alleen voor een kleinere deuropening. Ik heb de deuropening al verlaagd met een 2x4. Ik ga een nieuwe sponning aanbrengen en de deur daar op pasmaken. De panelen gebruik ik weer, alleen zaag ik ze over de breedte door en maak ze wat smaller. De gedeeltelijk afgezaagde rail (een style is het verticale deel en een rail het horizontale deel) Maak ik nieuw. Daartoe heb ik een 2x6 al voorbewerkt. Die was wat scheluw. Eerst een kant vlak gemaakt. De dikte heb ik met een bovenfrees op een brede voet bereikt, de voet op twee iets dikkere stukken en je krijgt de zaak goed op dikte al duurt het wat langer dan op een vandiktebank.
  Ik heb al een frezenset van Freud gekocht om het profiel en contra-profiel in de styles en rails te maken. Ik hoef alleen zover te frezen tot het oude profiel verdwenen is. M'n enige probleem is dat ik geen echte freestafel heb, alleen de quick en dirty constructie. Ik heb al een Triton gekocht voor een toekomstige freestafel zodat ik me afvraag of ik die niet eerst moet gaan maken. De globale schetsen heb ik al gemaakt dus ik kan er zo aan beginnen als ik het hout binnen heb.
  Aanstaande maandag komt m'n bestelde Festool RO90 schuurmachine binnen ($375 en geen sales tax en transportkosten). Die zat al in de pijplijn maar omdat ik enkele generaties verf moet verwijderen heb ik die maar gelijk besteld.
  Persoonlijk prefereer ik om in een keer een project te beschrijven als het klaar is. Anders krijg je zo'n uitgerekt verhaal over enkele weken uitgesmeerd. Mocht men het liever heet van de naald hebben dan hoor ik dat graag.

 2. #2

  Re: Projecten in Amerika

  Without pictures, it didn't happen.

  Ben benieuwd naar de deur in oude en nieuw toestand. Ergens dit jaar heb ik waarschijnlijk ook zo'n klusje te doen in Frankrijk.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Projecten in Amerika ## De deur ##

  Pas toen ik de deur uit elkaar had geramd realiseerde ik me dat het misschien een geschikt onderwerp kon zijn voor het forum. Dus alleen plaatjes van de samenstellende onderdelen. Er zat nog een oud slot in met gegoten onderdelen en kast in plaats van het gestampte plaatwerk van latere tijden. Omdat ik me momenteel moet behelpen met een nood laptop omdat de reguliere computer in reparatie is zal het met foto's wat moeilijker gaan.

  P.S. Het is toch gelukt.

  Attached files

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Projecten in Amerika

  Om een indruk te geven van de kleine tussendoortjes wat foto's uit het kleinste kamertje. Na het pasmaken van de gekochte kast en het vastmaken van de wastafel en de kast aan de muur ging ik met het interieur verder. Wat latjes en wat resten 1/2" multiplex en een brainwave en ook dit klusje was gepiept. De laatste foto laat zien hoe de snel wegneembare plank en achterwand in elkaar zit.
  Het is wel geen hoogstaand staaltje houtbewerking maar het lijkt me leuk jullie een kijkje in een vreemde keuken te geven.

  Attached files

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Projecten in Amerika ## De deur ##

  De deur ga ik van een nieuw profiel voorzien. De deur is in een fabriek gemaakt (neem ik tenminste aan) en het profiel is waarschijnlijk een eigen productie. Het profiel, dat ik gekocht heb, lijkt er kwa vorm redelijk op. Omdat de deur smaller wordt kan ik makkelijk wat van de breedte van de styles afhalen. Het contra-profiel kan gedeeld worden. Dan kan ik dieper frezen en zo langere pennen maken aan de rails. Maar ik weet nog niet wat ik ga doen, weer deuvels of domino's, 4 per verbinding. Met de Forstnerboren kan ik perfacte gaten maken. Maar de domino's zijn weer simpeler te maken.
  Maandag komt m'n schuurmachine binnen. Dan ga ik gelijk aan de slag om de verf en andere rommel te verwijderen. Dan kan ik eindelijk zien wat het voor een hout is. Ik vermoed pine maar ik zal de heren deskundigen van het forum het laten zien. Veel verder dan vuren, beuken en eiken gaat m'n onderscheidend vermogen niet. ops:

  Attached files

 6. #6

  Re: Projecten in Amerika

  Mooi die deur en alleen al voor dat freessetje zou ik de klus al snel willen aanpakken.

  Zelfbouwzwanenhals: briljant.

  Kastje: achterwandje mooie vondst, draairichting deur lijkt me minder handig.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Projecten in Amerika

  Aangezien het merendeel van de wereldpopulatie rechtshandig is heeft de getoonde draairichting van de deur de voorkeur. Met de linkerhand open je de deur en met de rechterhand pak je de spullen uit de kast. Bij koelkasten e.d. heb je soms te maken met de draairichting van overige kasten (inbouw) of plaatsing in een hoek. Dan is het handig als je de draairichting aan kan passen.
  Die zwaanshals-achtige constructie is de manier zoals ze die hier in het algemeen toepassen. In de oude situatie zat er een 90 graden bocht op de dikke afvoer. Daardoor kwam alles meer van de muur af. Ik heb gelijk de Amerikaanse manier van PVC-lijmen kunnen leren. Eerst moet je een paarse primer op de verbinding smeren en als die droog is de eigenlijke lijm. Op deze manier kan de inspector zien dat de verbinding volgens de regels is gemaakt.

 8. #8

  Re: Projecten in Amerika

  Komen al die mensen dan bij jou over de vloer?

  Het verhaal klopt wel een beetje, maar ik heb altijd van mijn vader (van timmerman tot architect, dus in ieder geval ervaring) dat je moet voorkomen dat je in een hoekje moet staan om iets uit een kast te kunnen pakken. Ik zou het in ieder geval niet doen.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.742

  Re: Projecten in Amerika

  Amerika is "the land of the free" maar per staat zijn er aanvullende regels t.o.v. de nationale code. Een van die regels is dat elke aanpassing aan de electrische installatie, zelfs het vervangen van een schakelaar in de muur, door een gecertificeerde electricien moet worden gedaan. Vind je jezelf capabel genoeg dan kan je het zelf doen maar dan moet het gecontroleerd worden door een gecertificeerde electricien of een inspector van de staat. Datzelfde geld ook voor waterleidingen, gasleidingen en afvoeren. Nagenoeg niemand doet dat natuurlijk maar als voor enige reden een inspector op bezoek komt is het natuurlijk leuk als alles volgens de regeltjes is gedaan.
  Wat betreft het kastje heb je in algemene zin gelijk. Het kastje staat tegen een korte muur, voor je gevoel staat die niet echt in een hoek. Wat ik in het algemeen gezien heb is dat van grotere meubels met meerdere deuren de buitenste deuren naar buiten open gaan en bij een even aantal de deuren openen ze in paren. Bij een oneven aantal opent de overblijvende deur meestal van het licht af zodat je niet in de schaduw van deur hoeft te zoeken. Maar we dwalen af van het topic.

 10. #10

  Re: Projecten in Amerika

  Dank voor de uitleg. Ben benieuwd naar de nieuwe deur.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top