Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  Dilemma: FSC of niet

  Ik ga een boord (grondkering) in de tuin opnieuw aanleggen. De hoogte is ongeveer 20 cm en de totale lengte 34 meter. Ik ga dit in hout maken (uiteraard).
  Maar welke houtsoort. Europees hout is onvoldoende duurzaam voor gebruik in de grond, tenzij behandeld. Verduurzaamd vuren vind ik niet mooi, thermisch behandeld hout is niet geschikt.
  Dus zal het een tropische soort worden. Liefst zou ik padoek gebruiken vanwege de goede beschikbaarheid en goede eigenschappen in de werkplaats. Een tweede optie is bilinga, maar hier vrees ik een beetje de bewerkbaarheid. Is wel nog een heel stuk goedkoper dan de padoek. Ik zou nochtans liever FSC gelabeld hout gebruiken. Maar de keuze als particulier is zeer beperkt, de beschikbaarheid een groot probleem. Enkel Afromosia kan ik in de buurt (25 km) verkrijgen. Bij het gebruiken van niet-FSC hout zal mijn geweten knagen. Maar als ik niet-FSC hout neem, wil ik wel een donatie doen aan een natuurvereniging (om mijn geweten te sussen).
  Wie wil hier zijn visie over geven? Of is er in Zuid-Limburg (regio Maastricht) toch een houthandel die een uitgebreide keuze heeft voor de particulier?

  Mathieu

 2. #2

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Als je europees hout wilt gebruiken kun je denken aan kastanje, eiken of robinia. Wat ik altijd gebruik voor hout wat in de grond komt te staan is angelim vermelho, maar volgens mij is dat niet FSC.

 3. #3

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Informeer anders even bij Reef hout in Goor. Zij zijn gespecialiseerd GWW-bouw. Zij kunnen je goed advies geven en hebben een hoop hardhoutsoorten met fsc.

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Het lijkt me voor de hand liggend dat je FSC-hout gaat gebruiken. Er zijn erg veel bedrijven die dit kunnen leveren en vaak ook nog wel franco aan huis.
  Afromosia staat nu al de lijst van beschermde soorten.

  We verbruiken hier met z'n allen nogal wat hout. Er is zoveel mooi "verantwoord"hout te koop dat we zeker een keuze hebben. Ik heb zelf besloten dat ik alleen maar "verantwoord"hout wil gaan gebruiken

  Misschien kan je ook denken aan hergebruikt hout. Zo heb ik bv een hele partij mahonie gekocht wat al eens gebruikt was. Alles gevlakt en geschaafd en het was weer als nieuw.

  Hou je ons op de hoogte van het project?

 5. #5

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Europees hout is duurzaam (klasse I-II), ik verkies zeer duurzaam. Kastanje, robinia en eik komen dan ook niet echt in aanmerking. Het probleem is dat ik particulier ben. Als bedrijf is het geen probleem. Lagae heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment, maar leveren niet particulier. Of ik moet per pak kopen. En dat is ook geen optie. Die afromosia is wel FSC. Ik de buurt van Luik is er een houthandel die Jatoba kan leveren, maar enkel op 65x90 of 65x205. Herzagen op de lintzaag die ik besteld heb zou wel geen probleem mogen zijn. Maar ik denk dat de situatie in België ook behoorlijk verschilt van Nederland. Een houthandel zoals AF kennen we niet. Morgen toch eens bellen naar Reef hout. Misschien kunnen zij me toch helpen (ik heb met een andere groothandel, wel staalproducten namelijk een goede ervaring: namelijk Hardeman. Correcte service en prijs). Maar als iemand een tip kan geven waar ik FSC hout kan krijgen, of geleverd aan huis, dan hoor ik het graag. Of als er iemand een partij recuperatie hardhout weet?

 6. #6

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Enkele mogelijkheden,

  1- ga op zoek naar gebruikte spoorbilzen, die zijn niet echt milieuvriendelijk behandeld, maar zijn wel vlot te verkrijgen.

  2- zoek een verdeler van Accoya hout, is milieuvriendelijk, zit in de hoogste duurzaamheidsklasse, = het hout van de toekomst.

  3- Azobé, onverslijtbaar, maar hééééél zwaar.

  4- inderdaad, Kastanje, Robinia, zijn veruit de duurzaamste Europese houtsoorten, daar heb je de eerste twintig jaar geen omkijken naar.

  5- composiet (terras) planken, houtstof met kunsthars, onverslijtbaar, ook in de grond.


  Mvg,

  André

 7. #7

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Bij Lagae kan je wel als partikulier kopen en je hoeft ook niet per pak te kopen. En al eens bij de slagmolen in Bilzen gaan kijken ? Wel een pak duurder dan lagae, maar wel veel dichter bij.

 8. #8

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Gebruikte azobé kan ik verkrijgen in Tielt, maar dat zijn meerpalen geweest... Tien meter lang en 30 cm dik.
  Kastanje of robinia? Twintig jaar levensduur is een hele tijd. Als het zolang meegaat is eigenlijk ook al goed. Maar wie kan dit leveren? Ik heb nog gezocht, een veel houthandels gebeld... Maar tevergeefs.
  Enkele weken geleden heb ik gemaild naar Collstrop maar die leverden niet particulier. Morgen eens proberen bij Lagae. De Slagmolen? Daar zien ze me niet meer. Duur (zeer duur) en service onbestaand. Het magazijn is een een puinhoop, het doet pijn als je al dat mooie hout zo ziet liggen te vergaan. Misschien gaat dat wel verbeteren met hun nieuwe locatie. Maar zij zijn niet FSC gecertifieerd.

 9. #9

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Lang niet voor alle houtsoorten is FSC, of een andere 'garantie' nodig of zinvol. Lang niet alle houtsoorten en -habitats zijn bedreigd.

  Een erg duurzame en betaalbare houtsoort (althans de laatste keer dat ik er wat van nodig had was het nog betaalbaar) is purperhart.

 10. #10

  Re: Dilemma: FSC of niet

  Henk,
  Voor Europees en het meeste Noordamerikaans hout is FSC inderdaad geen noodzaak. Voor tropisch hardhout liggen de zaken iets anders.
  http://www.af.nl/voorraad/massief/fsc-hout/

  Ondertussen verder geïnformeerd. Reef Hout levert enkel aan bedrijven.
  Lagae heb ik gebeld en een mailtje gestuurd. Zij leveren onder voorbehoud aan particulieren.
  De verkoper stelde Paraju (Massarumba of paardevlees) voor. Iemand ervaring met dit hout?
  Even afwachten.
  Ondertussen broeien de plannen verder in mijn hoofd. Eerst wilde ik enkel de boorden in hout maken, het terras en de paadjes in gebakken kleiklinker. Maar ik zie op tegen het werk (uitgraven, voorbereiden, plaatsen, bijdragen). De plannen zijn nu om het terras in planken uit te voeren.
  Nu ook nog even afwachten op het verschil in prijs tussen ruwe planken en afgewerkte terrasplanken. Als het een behoorlijk verschil is misschien zelf schaven en voorzien van anti-slip profiel.
  Wordt vervolgd

  Mathieu

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top