Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8

Onderwerp: houten quaich

 1. #1

  houten quaich

  Een quaich is een kommetje, vaak van hout maar ook van zilver, tin, glas etc. waaruit traditioneel in Schotland whisky gedronken werd en die nu nog wel gebruikt worden.
  Voor mij een erg leuk onderwerp van houtdraaien en dan eventueel nog andere versieringen zoals zilverklei.
  Zie bijvoorbeeld http://www.woodenquaich.com/.
  De vraag is nu: hoe werk ik zo'n quaich het beste af. De eisen zijn in elk geval dat ze gebruikt moeten kunnen worden om volgens traditie de gasten bij een feest een welkomstslokje aan te bieden, alcoholvast dus, en dat ze moeten kunnen worden afgewassen.

  Wie heeft goede raad?
  Zijn er meer houtdraaiers die zo'n quaich interessant vinden?

  Alvast bedankt,
  Hans V

 2. #2

  Re: houten quaich

  Hallo HansV.
  Boeiend om met zoveel geschiedenis aan de slag te gaan. Volgens mij kennen ze in Finland ook zulke "drinking-naps". Er gaan veel verhalen rond hoe je hout waterdicht/alcoholdicht kunt afwerken: rustin-osma-koken in paraffine-kunststoflaag-houtlijm laten intrekken-parketlak.
  Het fijne weet ik er niet van, maar misschien is er een forumlid met meer chemie in zijn pakket.
  Zeker weet ik dat de Japanse urushi lakmethode wel afdoende is.
  Ik begin deze week een cursus in die methode en zal het eens vragen.
  Overigens moet die kennis toch aanwezig zijn bij de verkopers/makers/houtdraaiers in Schotland.
  Dus even een mailtje in het Schots richting quaich-jes land en wellicht ligt daar de graal.
  Je hoort nog van me over die urushi methode alhoewel ik denk dat ze in schotland hun eigen methode hadden/hebben.
  vr.gr. Jan Pranger.

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: houten quaich

  @jan Ik hoop dat je iedereen op de hoogte houdt van de cursus japanse laktechniek.

  @Harry, een kennis vertelde me dat ze hier meestal "bog-oak" als houtsoort voor gebruiken. Ik zal eens vragen hoe ze dit afwerken.

 4. #4

  Re: houten quaich

  Veelal wordt de afwerking met zogenaamde 'food-safe' olie gedaan. Dit is meestal een minerale olie. Het nadeel hiervan is dat het niet polymeriseert en dus altijd weer uit het hout kan logen. Soms wordt walnootolie gebruikt - dit is een semidrogende olie, en zal uiteindelijk een gepolymeriseerde impregnering opleveren. Omdat walnootolie meestal voor consumptie bedoeld is bevat het meestal (altijd?) geen siccatieven - het drogen zal dus traag gaan.

  Verder zijn er, zoals Jan al aangeeft, veel opties die allemaal een watervaste finish produceren. In principe zijn alle lakken en vernissen, na uitharden, voedselveilig (ik heb ergens nog wat US-EPA documentatie waarin dat expliciet bevestigd wordt). Zeker voor incidenteel gebruik (althans dat hoop ik als het om sterke drank gaat...) maakt het dus niet zo heel veel uit wat je gebruikt. Ik zou dus eerder op het esthetische aspect van de lak/vernis letten.

  Finse / Scandinavische Kuksa's worden van berken-wortelknollen (burls, wratten) gemaakt; het verhaal is dat het enkele dagen tot weken onderdompelen in een pekelbad een dergelijke berkenburl watervast maakt. Ik heb zelf een Kuksa die ik een aantal jaren geleden uit Noorwegen heb meegenomen, en daar drink ik elke dag mijn koffie uit. Het hout dampt een beetje door, maar dat mag geen naam hebben. Ik was hem NOOIT, en er zit dan ook een fikse koffieaanslag in. Traditioneel wordt die in toom gehouden door er bijvoorbeeld eens per maand akvavit uit te drinken.

  In zijn algemeen: kuksa's, quaiches, of andere houten drink- en eetnappen niet afwassen... hooguit voorzichtig schoonspoelen en gelijk uitvegen/drogen.

 5. #5

  Re: houten quaich

  Interessante info Henk. Ik ben benieuwd hoe het pekelen van de Kuksa's nou werkt. Volgens een maker is dat puur om het scheuren tegen te gaan, en niet voor het waterdicht maken..

  Ik las net ook iets over was gebruiken, je gooit die in gesmolten was en trekt in het hout en dat zou ook waterdicht zijn (lijkt me ook smaak neutraler dan de zout methode).

 6. #6

  Re: houten quaich

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Houthasses
  Interessante info Henk. Ik ben benieuwd hoe het pekelen van de Kuksa's nou werkt. Volgens een maker is dat puur om het scheuren tegen te gaan, en niet voor het waterdicht maken..
  Ik heb t n keer geprobeerd met een kommetje uit beuken. Was helaas een grofstoffelijke mislukking. De eerste keer dat ik er drank (gelukkig geen hele dure whisky) in dee sprongen de scheuren er werkelijk in. Ik kon ze -letterlijk- open zien gaan...

  Ik las net ook iets over was gebruiken, je gooit die in gesmolten was en trekt in het hout en dat zou ook waterdicht zijn (lijkt me ook smaak neutraler dan de zout methode).
  Dat zal zeker werken - maar ik ben zelf nog nooit iets tegengekomen in verband met kuksa's en was. Ook voor was geldt overigens dat het uiteindelijk uitloogt. Overigens vermeldt de informatie die ik over kuksa's heb dat het gebruik van berkenknollen ook essentieel zou zijn voor de waterdichtheid/scheurvastheid. For what it's worth, want ik heb het zelf nog nooit met een berkenknol geprobeerd...

 7. #7

  Re: houten quaich

  Hallo HansV.
  Ik kom even terug op de cursus Urushi - Japans lakwerk.
  Je kunt de Schotse drinknapjes inderdaad water/zuur/alcoholdicht maken met Urushi. Dit is het sap van de Urushi boom (familie van onze fluweelboom) en wordt op dezelfde manier gewonnen als latex uit de rubberboom. Een bijzonder vervelend goedje voor je huid. Bovendien omvat de totale bewerking ongeveer 40 handelingen/bewerkingen. Het spul is echter peperduur.
  Minder behandelingen kan ook voor een dicht resultaat. Alleen op bolle/holle vlakken schuur je gemakkelijk door de aangebrachte dunne lagen. Dus goed resultaat is geen garantie.
  Conclusie: leuk idee maar niet realistisch.
  Ik ga het overigens wel gebruiken in een daarvoor passend houtdraaiwerk.
  vr.gr. Jan Pranger

 8. #8

  Re: houten quaich

  Tot zover bedankt allemaal.
  Ik ben m'n hobbyhok nog aan het verbeteren, zodra dat klaar is zal ik het draaien van de quaichs echt goed oppakken.
  Dan komt ook het achtergrondverhaal op de website, er valt heel wat historie te vertellen. En ik hoop binnenkort het draaiwerk te combineren met andere technieken, o.a. met Tiffany glastechnieken van mijn echtgenote.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top