Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  verjaardagscadeau : record bs350 lintzaag

  Soms zijn er toch positieve kantjes aan een jaartje ouder worden

  De machine heeft een snelontspan systeem, 1,5 pk motor en een zaaghoogte van 23 cm en is verrijdbaar. Een mooie tweedehands beginnerslintzaag.


  Ik ga wel een nieuw kastje maken, eentje waar de zaag niet op wiebelt, wat nu het geval is.


  Heb even een proefje gedaan om dik fineer te zagen, met een nieuwe bijgeleverde record zaaglint. Over het dikteverloop ben ik tevreden, maar kan iemand me zeggen wat de oorzaak van de richels is ?
  Nu een aantal goeie meat and fish zaaglinten bestellen.

 2. #2

  Re: verjaardagscadeau : record bs350 lintzaag

  Mijn eerste gok zou zijn dat er wat kromme of botte tanden op je lintzaag zitten. Als de dikte van het fineer niet of nauwelijks varieert dan kan het niet aan de parallelgeleider liggen.

  bekijk even:

  http://woodgears.ca/bandsaw/sharpening.html

  @lex

 3. #3

  Re: verjaardagscadeau : record bs350 lintzaag

  Er zijn verschillende mogelijke oorzaken op te sommen die een dergelijk zaagspoor kunnen veroorzaken
  Een te fijn zaagblad (= teveel tanden) de tanden lopen vol, en het zaaglint word onrustig. Een te smal zaaglint is een andere mogelijkheid. Een te hoge doorvoersnelheid kan eveneens de oorzaak zijn.
  Ook de zaaggeleiders kunnen de boosdoener zijn, teveel zijdelingse speling kan een onrustig zaagbeeld opleveren.
  Nog een mogelijke oorzaak is de zetting van de tanden, te wijd is ook niet goed, het zaaglint begint te fladderen in de zaagsnede.
  En inderdaad ook een stomp wordend zaagblad laat zo een zaagspoor achter, alhoewel je dan meestal wel verschroeid hout te zien krijgt.
  Om nog maar te zwijgen van de zaagspanning, dat heeft ook zo zijn invloed op het zaagbeeld, maar hier kan je al zagend mee experimenteren.
  Nog een andere mogelijkheid is een lam zaagblad, wanneer de machine draait zie je dat er een slag in het lint zit :shock:
  Verschillende parameters dus om te controleren, en eventueel bij te regelen.
  Bij een goed afgestelde lintzaag moeten de zaagsporen een mooi identiek uitzicht geven, maar fijne zaagsporen ga je altijd zien.

  En dit is dan nog maar enkel de machineafstelling, er is ook nog het hout zelf, de ene houtsoort is de andere niet. Tropische houtsoorten zagen over het algemeen niet zo fijn, ( mineraal insluitsels) maar ook sommige westerse houtsoorten met insluitsels kunnen problemen opleveren met een gewoon carbon zaaglint.


  Mvg,

  André

 4. #4

  Re: verjaardagscadeau : record bs350 lintzaag

  Het gebruikte lint is een 4 tpi, 1/2 duim breed nieuw record zaaglint. De zaaglint geleiders staan zo goed als tegen het lint (een papiertje kan er net tussen) en de geleiders achter het lint staan niet iets verder. Ik heb het hout er rustig doorgevoerd, de zaag het werk laten doen.

  Met de spanning zou ik nog wat kunnen spelen. Het dikte verloop bedraagt maar 0.1-0.2 mm dus misschien is ook dit niet het probleem ?

  Het gaat hier om yellow pine, niks geen minerale uitsluitsels te bespeuren

  De zaaglinten die bij de machine waren, zijn allemaal record linten maar ik vermoed dat deze niet zo top zijn, en er zit inderdaad een klein slagje in als de las passeert.

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: verjaardagscadeau : record bs350 lintzaag

  De geleiders zijn ook echt spelingsvrij? Overigens denk ik wel dat je het probleem kan zoeken in de kwaliteit van het lint. Als er een slag/verdikking in het lint zit (bijv. bij de las) zal je dat zeker terug gaan zien op je zaagsnede.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top