Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  Champaca houthandel in Bangkok

  Vlak bij de meubelmaker ondekte ik een houthandel en naast de houthandel (zelfde inrit) een grote fabriek die verlijmde panelen van rubberwood maakt. Daar mocht ik geen foto's van maken maar wel van de houthandel. De dagelijkse leiding is in handen van een hele aardige Birmees, Sai Lone Aye, die eerst een zagerij in Birma had, maar nu hier werkt. In Thailand mag alleen nog hout van plantages gekapt worden, maar vanuit Birma, Laos en Cambodja is er nog veel aanvoer. Champaca heeft zo'n 15 soorten op voorraad, veel teak, maca (afzelia uit azie), doussie (afzelia uit afrika), wenge, padoek een ook wat hij noemde Laotian walnut. Daarvan kreeg ik een stuk mee, zie de laatste foto's. Het is een stuk harder en wat donkerder dan het amerikaanse noten wat ik meegenomen heb uit Nederland.
  Deze houthandelaar exporteert ook, ook veel kant en klaar vloerenhout. Ze hebben machines staan om te herzagen en 4 en 6 voudige schaafmachines. Ze halen het hout niet meer in 1 keer door de machine, maar in 2 of 3 keer, en tussen de bewerkingen door blijven ze selecteren om het hout zo vlak mogelijk en met de meest foutloze kant naar boven af te leveren. Ik zat wat in tijdnood, dus maar een paar foto's en geen prijzen. Die komen nog. Als er interesse is voor b.v. teakvloeren (dit is het echte teak, niet te vergelijken met het teak van de koloniale meubels in Nederland) dan kunnen we wel een klein containertje verschepen :lol: .
  Het stuk "noten" gaf ik snel een paar halen met de schaaf met verschrikkelijk uitscheuren als gevolg ops: ops: . De houten hnt gordon (60 graden snijhoek) deed het wel goed, maar het kwaad was alweer geschied, er zit voor de kleur 1 laagje osmo op.
  website: http://www.champaca.com

  jaap  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Champaca houthandel in Bangkok

  Jaap, wederom mooie vondsten in je nieuwe woonplaats. Dat "noten"hout is erg bijzonder. Leuk is dat om met nieuwe onbekende houtsoorten te kunnen werken.

 3. #3

  Re: Champaca houthandel in Bangkok

  Dat is vast geen FSC plankje :lol:

  Teak uit de oerwouden is wel heel mooi, maar ik heb daar toch mijn twijfels bij. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat het Birmeese bewind daar erg verantwoordelijk mee omspringt.

 4. #4

  Re: Champaca houthandel in Bangkok

  Veel teak komt tegenwoordig van plantages. Een boom teak zou na 30 à 40 jaar kaprijp zijn.
  Alleen maakte ze in het begin de fout om die plantages netjes te houden zodat de bomen alle kans kregen om te groeien. Dit gaf blijkbaar de meest grillige vormen aan de stam waardoor er weinig bruikbaar hout inzat. Nadien lieten ze de plantages helemaal verwilderen wat terug mooie ronde stammen opleverde. Een verhaaltje dat ik gehoord heb van een prof in de xylotheek van Tervuren.

  Het notenhout trekt een een beetje op embuia. Heeft het een scherpe geur als je het bewerkt?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top