Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Draagkracht ledikant

  Hallo,

  Ik heb een vraag over draagkracht.

  Ik heb een spiraalbodem; dat ding staat op zijn eigen metalen poten, die afneembaar zijn.

  Ik heb een ledikant, die bestaat, zoals meestal, uit vier planken, twee zijplanken en een hoofd- en voeteneind. In feite bestaat het bed nog niet, maar de planken zijn op maat gezaagd. Het zijn gewone witte planken met kunststof coating, zo'n 3 cm dik. Het bed is 1.40 breed.

  Nu wou ik de spiraalbodem laten dragen door het toekomstige ledikant.
  Ik heb een hele doos vol 5 cm stoelhoeken, is dan een goed idee, hoeveel moet ik er dan tegen de zijkanten schroeven om niet door het bed te zakken? Ikzelf ben niet zwaar, zo'n 56 kg, maar die bedbodem weegt ook wel zo'n 25 kg.

  En mijn andere vraag: er moeten nog pootjes onder het bed, ik dacht aan een paar repen van hetzelfde hout, ongeveer 6 cm breed die ik ook tegen de zijkant schroef. Ik heb de ervaring dat montagekit niet erg goed plakt dus alle draagkracht komt op de hoekijzers en schroeven te staan.

  Overigens wou ik ook de planken aan elkaar zetten met stoelhoeken.

  Uiteraard heb ik overwogen om een heel nieuw ledikant te kopen waar de voorzieningen al zijn ingebouwd, maar een nieuw bed valt niet te combineren met de al aanwezige jaren tachtig ombouw die ik niet weg wil doen.

  Bij voorbaat dank.

 2. #2

  Re: Draagkracht ledikant

  Ik vermoed dat je bouwmateriaal MDF of spaanderplaat is met een afwerking in folie of melamine?

  Normaal gezien zijn twee hoeken per zijde voldoende om het hele boeltje te dragen, MAAR, het materiaal, en de afmetingen van de hoeken zijn bepalend wat kan of wat niet.

  Hoe zwaar zijn die stoelhoeken? hoe dik en hoe breed is het metaal? Plooit het makkelijk, of is er in de hoek een V ingeperst? Dat verhoogt namelijk de weerstand tegen omplooien.

  Eén en ander kan ook zonder die stoelhoeken, je kan overwegen om de poten dikker te maken, zo kan de bovenkant van de poot tevens de spiraalbodem dragen, en heb je geen hoeken nodig. En als je aan de buitenkant van de poten een lip uitzaagd waar de zijpanelen een stukje invallen is ook het probleem van de bevestiging van de zijpanelen van de baan. Je kan dan gerust montagekit + schroeven gebruiken om de poten te fixeren aan de zijpanelen.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Draagkracht ledikant

  Lijken me heel goede ideeën; bedankt!

 4. #4

  Re: Draagkracht ledikant

  Gamma verkoop speciale ledikanthaken. Hiermee weet je zeker dat het stevig genoeg is en kan je later het bed ook nog demonteren als je het witl verhuizen. Kwa uitvoering zal je er minder last hebben dat de spiraalbodem de stoelhoeken in de weg zit. En kwa geld betaal je ws. iets meer voor ledikanthaken.

  @lex

 5. #5

  Re: Draagkracht ledikant

  Vaak is de montagekit wel goed, maar wordt hij op een verkeerde manier verwerkt. Sommige montage kitten lijken op contactlijmen, beide delen insmeren, even laten drogen en daarna pas tegen elkaar bevestigen.

 6. #6

  Re: Draagkracht ledikant

  Ledikanthaken is ook wel een goed idee. Ik ben nog steeds aan het plamuren en gronden van de zaagvlakken. Wat is eigenlijk de beste manier om het spiraal erin te krijgen in je eentje? Eerst het hoofdeinde en de zijkanten aan elkaar, dan de spiraal en daarna het voeteneinde? Misschien toch wel het beste om hem helemaal in elkaar te zetten en de spiraal vanaf de zijkant er overheen te trekken. Moet ik wel een deken op de zijkant leggen om hem niet te beschadigen.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.508

  Re: Draagkracht ledikant

  Of even de buren/vriend/vriendin vragen om een handje hulp.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top