Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Ben aan de slag gegaan met een interessant stuk hout en post daar weer even een 'work-in-progress' serie van (nog niet af dus). Wees gewaarschuwd, foto overdaad.. :?

  Dit keer een Kersenvergroeiing/burl ter grootte van een basketbal. Die kreeg ik van Burijn in ruil voor een stuk birdseye Plataan. De vergroeiing was groot genoeg voor 2 schalen. 1 hele diepe schaal kon ook wel, maar vond ik toch wat verspilling van materiaal. De 1e schaal is bijna af, en de 2e moet nog een frees en schuurbeurt krijgen. Er zit wel wat tijd tussen het freeswerk en het schuren. Het hout was kleddernat dus ik heb de grove schalen eerst 3 week laten drogen in een papier zak.

  Ik ben verbaasd hoe verschillend vergroeiingen zijn. Bepalen waar het mooiste hout zit is een leerproces merk ik. Het is dus niet zo dat elke cm2 vol met kruisdraad of slapende knoppen zit. Elke vergroeiing is weer anders, en soms kom ik nog voor verrassingen te staan. Zo is de kern van de vergroeiing vrij gewoontjes, en word het pas interessant twee centimeter onder schors (maar op andere plekken weer niet.....) Ik zie pas wat het is als ik de olie erop gooi.

  Attached files

 2. #2

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Vervolg:
  Attached files

 3. #3

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Hallo Wouter

  Ik snap het niet zo goed :?: Op de eerste foto ligt een soort bal die zaag je in tweeën en het lijkt alsof er in één helft nu ineens scheuren zijn ontstaan. Misschien een beetje dom maar mij ontgaat het in het geheel. Het ziet er natuurlijk wel heel erg mooi uit, zoals al jouw werk, maar snappen doe ik het niet.

  Hartelijke groet Hugo

 4. #4

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Aangezien Wouter eerst de schalen ruw uitgefreesd heeft en ze daarna in papier 3 weken heeft laten drogen, neem ik aan dat de scheur ontstaan is in die periode van 3 weken?

 5. #5

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Mooi werk Wouter!
  Mocht ik weer eens wat tegenkomen dan hoor je zeker van me.
  groet,

  Burijn

 6. #6

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Mooi werk Wouter.
  Bij het houtdraaien worden deze onregelmatige vormen wel eens in een houten bakje gelegd met een stuk plastic rond de onderzijdevan de burl ter bescherming. Vervolgens wordt de burl gefixeerd met pur rondom, zodat alleen de te bewerken bovenzijde boven de pur uitsteekt. Daarna wordt een lang latje over de randen (die niet geraakt worden bij de bewerking) gelegd en vastgezet op de randen van het kistje waar het geheel in ligt. Na behandeling maak je de latjes los van het bakje en pak je de burl schoon uit het plastic.
  Zo kun je stabiel werken in jouw geval of dit soort vormen inspannen op de draaibank in mijn geval. Vooral bij grotere brokken bevordert dit de veiligheid en het effectief werken.
  Ik hoop dat ik dit duidelijk heb beschreven............... :?: :?: :idea: :idea: Misschien heb je er iets aan.
  vr.gr. Jan Pranger.

 7. #7

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  @ Armadaman: Die bal is de vergroeiing. De verwarring ontstaat misschien omdat in foto drie één helft van de bal op de kop ligt, maar dat is dus het onderste gedeelte van de vergroeiing.
  Het onderste gedeelte is de helft waar ik nu mee bezig ben, de andere helft zit nog in een papieren zak en daar heb ik nog niks aan gedaan. Ik hoop dat het daarmee duidelijker wordt.

  @ Surfie: Ja, de scheuren kwamen erin na het drogen van de grof gefreesde vorm. Niet erg, die verwerk ik in de schaal.

  @ Jan Pranger: Voor grote vormen is zoiets handig, ik ga daar nog wat op bedenken. Bij voorkeur iets herbruikbaars! Ik zit te denken aan een soort >< vorm (in 3D) en daarin een zandzak..
  Maar ik ging de bal toch in 2 stukken zagen dus kon ik toe met een plastic zak gevuld met droog zand, en daar een jutezak omheen. Zo kan ik kleinere objecten redelijk stabiel neerzetten.

 8. #8

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  1e schaal is klaar.
  Deze in de vorm van een oester, met een laagje schors ter contrast. Heel tevreden over de vorm, die ga ik vaker gebruiken.

  Afgewerkt met de laag op laag methode. Dus 7 keer achter elkaar met tussenpozen van >1 uur een dunne laag PU-lak met lemon oil opbrengen, en daarna afboenen. Al zoek ik nog naar manieren om de duurzaamheid te verhogen is dit toch de mooiste afwerking tot nu toe. Een subtiele foutloze glazuurglans (want schuren hoeft niet), en niet een rare plastic-look. Ik maak het mezelf trouwens wel moeilijk zo want elk krasje zie je met hoogglans, dat koste me nog eens een uur extra schuren..

  Interessant altijd hoe vergroeiingen uitpakken, elke is weer anders. Deze heeft bijvoorbeeld weinig kruisdraad of chaotische nerf, maar wel marmerachtige bruine strepen in het hout. En het hout zelf is een heel fraai citroengeel, niet wat ik nou associeer met Kersen. Ik ben benieuwd in hoeverre de kleur nog zal veranderen naar meer roodachtige tinten.


 9. #9

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  knap gemaakt .
  hier was ik wel benieuwd naar , maar persoonlijk vindt ik de berken vergroeiing wel mooier kwa kleuren .
  heb je misschien een fotootje van bovenaf ?
  nu nog een klein pareltje maken uit hout om er in te leggen he ?

  groetjes
  ruben

 10. #10

  Re: Fotoserie 2 schalen uit een Kersenvergroeiing

  Drommels, wat mooi! Dit is precies waar ik van hou, prachtig gedaan!

  Ik heb een paar keer met zo'n frees voor in de haakse slijper in mijn handen gestaan maar gezien de toch wel forse prijs nooit aangeschaft. Begin nu toch te overwegen er eentje aan te schaffen. Tips voor merk/uitvoering etc?

  Mooi man, ben benieuwd naar de tweede schaal!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top