Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19

Onderwerp: Stevige blanke lak

 1. #1

  Stevige blanke lak

  Nu alle lades voor mijn keuken klaar zijn, moet ik ze ook nog afwerken natuurlijk. Gewoonlijk doe ik alles met olie maar hier lijkt me dat niet geschikt. Olie stinkt nogal, in een lade kan dat niet weg en alles wordt zo nogal muf. Een blanke lak lijt me dus beter.

  MAAR. Ik ben een kluns met verf. Dus het moet wel iets makkelijks zijn. En een keukenlade wordt behoorlijk zwaar belast met pannen, bestek, en vieze druppende flesjes en zo. Dus de lak moet ook heel sterk zijn en makkelijk schoon te maken.

  Ik heb een grenen tafel met Glitsa voor zachthout, en daar ben ik niet zo blij mee. Het lijkt een beetje plakkerig na een paar jaar. Aan de andere kant, onze trap is ook met Glitsa behandeld en dat lijkt wel goed te gaan.

  Tips voor sterke, makkelijk te verwerken, makkelijk verkrijgbaar en niet al te dure blanke lak zijn van harte welkom.

  Foto's van de lades kan je in mijn laatste blog zien.

 2. #2

  Re: Stevige blanke lak

  biopin bootolie! heb net mijn bijzettafeltje ermee behandeld en het geeft echt een mooie satijnglans. foto kan geregeld worden

  Nog bedankt Tuoh, voor de tip!

  edit: even de tekst van Tuoh opgezocht:
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  We blijven stug doorgaan met de bouw, zeker omdat het eind stilaan in zicht komt

  Zoals te zien op de foto's, we zijn begonnen met de boot in de olie te zetten, hiervoor heb ik Biopin Bootolie besteld, een heel milieuvriendelijk product waarvan de samenstelling voornamelijk bestaat uit een mengeling van tungolie met lijnolie, deze olie is zeer UV bestendig, en bestand tegen zeewater. Deze olie geeft een rijke en diepe glans aan het hout die niet te evenaren is door vernis, terwijl het hout toch kan blijven ademen.

  Mvg,

  André
  link: http://www.woodworking.nl/viewtopic....t=354&start=20

 3. #3

  Re: Stevige blanke lak

  Dat is voor een groot deel lijnolie. Dat stinkt toch verschrikkelijk? Lijkt mij voor een laatje niet zo geschikt.

 4. #4

  Re: Stevige blanke lak

  Hallo Sedek.
  Ik gebruik voor schalen (houtdraaien) nogal eens TUNGOLIE. Opsmeren - in laten trekken - en een katoenen doek erover - klaar. Prachtige diepe afwerking - herhaling na jaren mogelijk - voelt prettig aan - niet vet en weinig of geen geur.
  Ik kocht dat spul bij Baptist in Arnhem. Maar er zijn misschien wel andere leveranciers in jouw buurt.
  Ik maakte ook zelf wel een mengsel van gekookte lijnolie en een goede scheut bootlak. Verhouding 3:1. Verwedrking idem. Ook weinig geur.
  Altijd goed nawrijven. Geen smurrie in de naden achterlaten. Gaat anders aankoeken.
  Veel succes en zie graag de foto's.
  vr.gr. Jan Pranger.

 5. #5

  Re: Stevige blanke lak

  er zit wat lijnolie in, maar het bestaat vnl uit tungolie. De geur valt me tot hiertoe goed mee, als in niet tot nauwelijks merkbaar.

 6. #6

  Re: Stevige blanke lak

  Ik vind jullie allemaal heel aardig Maar ik ga geen olie in de lades gebruiken. Dan krijg ik ruzie thuis.

  De fronten heb ik wel in de olie gezet. Die liggen nu al een paar maanden onder het bed met een oude doek er overheen. Toen die panelen, na het aanbrengen van de olie, een paar dagen gedroogd hadden rook je niks meer. Maar nu, als je die doek er even aftrekt om de boel schoon te maken, stijgt er weer die penetrante olielucht op. Als geolied hout in een afgesloten ruimte zit gaat het gewoon stinken. Ik hoop echt dat de olie op de fronten niet een al te groot probleem gaat worden in de keuken kastjes. Maar ik ga dus niet nog meer olie op de binnenkanten van kastjes en lades gebruiken om de stank niet nog groter te maken.

  Dus, iemand nog tips voor blanke lak? Glitsa 2 komponenten spul?

 7. #7

  Re: Stevige blanke lak

  Ik heb goede ervaringen met de Trae-Lix meubellak op waterbasis. Is naar mijn mening goed te verwerken, geeft een mooie afwerking en ruikt alleen een beetje tijdens het lakken.

  Groeten,

  Christian

 8. #8

  Re: Stevige blanke lak

  Ik ben op het moment bezig met het opknappen van de trap en directe omgeving ervan (hal beneden en boven worden het vervolg), waarbij ik een harmonie probeer te maken tussen hout en modern/strak. Hierbij maak ik de muren/plafond wit, misschien komen er nog wat accenten op, de omlijsting van de trap en de plaat op de muur waar de leuning aan vast zit worden/zijn (ben halverwege op dit moment) spiegelend zilver gespoten (zo'n drie lagen, gevolgd door drie lagen transparante 'glossy' lak), waarbij het eindresultaat niet misstaat.
  De treden en leuning zullen geolied worden trouwens.

  In ieder geval, ik vind het persoonlijk erg fijn om gewoon een spuitbus te halen en dat te gebruiken, uit ervaring kan ik vertellen dat het na twee jaar buiten (in weer en wind) er nog steeds goed opzit !
  De spuitbussen die ik daarvoor gebruik zijn van Montana (gold), je hebt matte en glimmende transparante lakken van hun, andere merken heb ik niet gebruikt, het bevalt me namelijk prima
  Zoals met alles in een spuitbus, zorg voor voldoende ventilatie, geen huisdieren in de buurt ervan houden en draag een masker (evt. ook handschoenen) tijdens het aanbrengen.
  Welke ik gebruik is in vrijwel elke graffiti winkel te koop (ook online).

 9. #9

  Re: Stevige blanke lak

  Die Trae lix is een parket lak zie ik. Dat is een richting die ik nog niet had bedacht.

  En een spuitbus is ook een goed idee. Ik hou ook wel van spuitbussen. Op mijn motoren heb ik dat veel gebruikt voor kleine onderdelen. Maar je merkt wel dat het nooit zo sterk wordt als echte gespoten lak. Dus ik twijfel nog.

 10. #10

  Re: Stevige blanke lak

  Watergedragen blanke lak, zoals Trae-Lix is super spul. Kun je wel 3 keer in een uur aanbrengen. Glitsa heeft wel iets soortgelijks. Als je het blikje open maakt is het een beetje melkachtig kleurtje maar het droogt prachtig helder kleurloos op. De enige lak waarbij b.v. esdoorn mooi van kleur blijft. Aanbrengen met kwast of schuimrollertje, die je na gebruik kan bewaren in een plastic zakje ( ik leg het met zakje zelf altijd in de koelkast) en na een half uur, kwast uit het zakje en de volgende laag. Heb het zelf ook zo in onze keuken toegepast en Osmo mat op de buitenkant.
  Ben het helemaal met je eens over olie in kasten, lades, kistjes, dat wordt een onaangenaam ruikende bende. Klassieke lades worden van een cederhouten bodem voorzien en nooit afgewerkt van binnen, zo blijft de hele kast heerlijk ruiken, iemand heeft dat ook zijn onderschrift staan!!
  Wel een heel project waar je mee bezig bent!

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top