Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Bonjour,

  Kun je eikenhout gebruiken voor het maken van een tuinmeubels; stoelen, tafels, banken. Of gaat dit helemaal mis? En wat is de beste afwerking olie/vernis/lak??

  Groeten,

  Peter

 2. #2

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Eikenhout wil prima hoor, het is een harde houtsoort immers, en duurzaam door het looizuur. Je kan het laten vergrijzen, of afwerken met een olie. Lak kan ook wel, maar dat vergaat toch op den duur door het UV geweld. Daarom is een olie handiger omdat je die 1x per jaar binnen 10 minuten op kan brengen. Kijks eens naar 'teak olie' (gewoon een lijnolie/Tungolie met UV bescherming).

 3. #3

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Ik had gelijkaardige vraag :?: (houtveredeling: EIK beschermen tegen alle weersomstandigheden) :arrow: viewtopic.php?f=5&t=2253&start=0&st=0&sk=t&sd=a
  :idea: Deze BIOPIN olie en lak aangeschaft en aangebracht op een nieuw eiken poortje. Zowel van het gebruiksgemak, als van het resultaat ben ik tevreden.

 4. #4

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door dif
  BIOPIN olie en lak aangeschaft en aangebracht op een nieuw eiken poortje. Zowel van het gebruiksgemak, als van het resultaat ben ik tevreden.
  Ik twijfel er niet aan dat de BIOPIN bootolie een goed product is. De samenstelling is echter niet heel schokkend:

  Samenstelling Bindmiddel: houtolie (ofwel tungolie), lijnolie, gemodificeerd colophonium
  Oplosmiddel: citrusterpeen
  Hulpstof: loodvrij droogmiddel
  Een klassieke (olie)vernis op basis van drogende olieën (tung en lijnolie), natuurhars, en een siccatief. Er is een aantal vergelijkbare producten op de markt, zowel op basis van natuur (pijnboom) hars, als op basis van alkydharsen, die, naar ik aanneem, vergelijkbare resultaten op moeten leveren - ook die moeten in meerdere lagen nat in nat worden opgebracht.

  Voor de (essen) dolboorden van mijn kano gebruik ik Owatrol, een alkydvernis/olie product. Op mijn peddels gebruik ik overigens pure gekookte lijnolie.

 5. #5

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Er zijn inderdaad nog producten met min of meer dezelfde specificaties, maar in de praktijk zie je wel een wezenlijk verschil.
  Zo zijn de vernissen van "Tonkinois" ook heel goed, en "Epifanes" heeft iets gelijkaardigs, maar Owatroil D1 daarentegen is lelijk ondermaats voor houtafwerking. Na enkele manden in weer en wind krijg je grijze vlekken. Je kan het spul blijven opsmeren, tot 10 lagen en meer zonder dat er verzadiging optreed. Met Owatrol D2 erop word het wat beter, maar het blijft toch achter bij de bovenstaande producten. Persoonlijk vind ik de viscositeit van het product te laag om een mooie afwerking mee te krijgen.
  Owatrol D1 doet zijn werk beter op staal dan op hout is onze ondervinding. Neen, geef mij dan maar Biopin dat blijft erop zitten, jaren lang.


  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  De belangrijkste verschillen zullen (theoretisch) idd in de viscositeit zitten - de mate van voorpolymerisatie van de hars en de olie, en mogelijk in de gebruikte olie voor het maken van de hars - zowel alkydharsen als colofoniumharsen worden gemaakt door een basishars of -polyester met olie (en eventueel een alcohol zoals pentaerythritol) te koken; je krijgt dan een korte tot middellange polyesterhars met oliezijketens die samen met de overige olie in het product na aanbrengen gaan uitharden. Vergelijkbaar met wat er in gekookte lijnolie gebeurt, maar door de aanwezigheid van vernis/hars, krijg je een meer vertakt, harder, en duurzamere polymeer dan met lijnolie alleen.

  Voor het maken van de polyester- of colofoniumhars worden vaak andere drogende of semi-drogende oliën dan lijnolie of tungolie gebruikt, zoals sojaolie - een semidrogende olie die onder invloed van de harsen toch voldoende kan drogen om een acceptabele vernis te maken.

  Ik zal eens kijken of ik ergens Biopin bootolie kan vinden, en het vergelijken met mijn Owatrol. Ik laat me graag verrassen...

  ;-)

 7. #7

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Moet het beslist eiken zijn? Eiken wil nog wel aardig werken. Een goedkopere en waarschijnlijk betere oplossing is b.v. lariks, zeker de variant uit de meer noordelijke gebieden die prachtig fijnnervig kan zijn en dat onbehandeld mooi vergrijst en uitstekend geschikt is voor buitenwerk. Of wat luxer, red ceder??

  @henkverhaar: dank je voor technische onderbouwing, echt jouw specialisme geloof ik!

  jaap

 8. #8

  Re: Eiken voor buitenmeubels kan dat?

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap

  @henkverhaar: dank je voor technische onderbouwing, echt jouw specialisme geloof ik!

  jaap
  Inderdaad, altijd erg informatief.
  Zat er ook niet een UV beschermings component in die Biopin bootolie?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top