Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Houtworm in houtopslag

  Het is niet onmiddellijk houtbewerken, maar het gaat toch over hout. En het is misschien ook toepasbaar voor timmerhout.
  Ik heb een flinke voorraad wilg voor de kachel liggen. Nu hoop ik dat de houtwormen uit deze opslag gaan weg blijven. Zouden motteballen kunnen helpen? Of weet iemand andere middeltjes?
  Eventueel ook om houtwormen uit de werkplaats te houden. Ik heb vorig jaar vol verbazing vastgesteld dat de deuren van mijn kasten (uit multiplex uit de Praxis) volledig opgegeten waren door wormen.

  Mathieu

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Houtworm in houtopslag

  Waarom plaats je dit in vredesnaam onder electrisch gereedschap? :roll: Hout veredeling was meer op zn plaats geweest.
  Helaas heb ik geen passend antwoord op je probleem.

 3. #3

  Re: Houtworm in houtopslag

  Joris,

  Je hebt gelijk. Ik heb daar niet naar gekeken. Dit komt omdat mijn vorig antwoord onder elektrisch gereedschap hoorde. Sorry.
  Verplaatsen zal zeker niet meer lukken?

  Mathieu

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.337

  Re: Houtworm in houtopslag

  Baas/Jaap kan dit vast wel voor je verplaatsen.

 5. #5

  Re: Houtworm in houtopslag

  Mottenballen gaan niet werken tegen houtworm. Mottenballen zijn geen 'repellent'; wat ze doen is motten (langzaam) doden (maar wel voordat er significante schade aangericht is). Omdat het bij mottenballen om afdoding gaat heb je continue 'hoge' concentraties nodig voor effectiviteit - en dat lukt alleen in (kleine) afgesloten ruimtes.

  Wat wel zou moeten werken is het hout impregneren met een oplossing met een synthetisch pyrethroide, zoals permethrin, deltamethrin, bifentrin, cypermetrin, of iets vergelijkbaars. Is giftig, maar houdt insecten ook weg, en heeft geen hoge concentraties in de lucht nodig.

  Meer in het algemeen: voor bescherming van onder 'open' condities opgeslagen hout moet je iets gebruiken waarmee je het hout impregneert. Luchtbehandeling werkt alleen onder 'gesloten' condities.

 6. #6

  Re: Houtworm in houtopslag

  Bedankt voor het antwoord. Ik wist niet dat mottenballen de motten ook effectief doodde. Ik dacht dat de geur de diertjes op afstand hield, en dat dit ook misschien voldoende was in een houtstapel. Voor woelratten werkt de geur wel, dat heb ik al toegepast.

  Mathieu

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top