Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22

Onderwerp: Vreemde coticule.

 1. #1

  Vreemde coticule.

  Ik heb zaterdag m'n laatste aanwinst ontvangen, een coticule van de laag "La Dressante" verlijmd op zwarte leisteen. Deze gedraagt zich totaal anders als m'n andere stenen. Die geven tijdens het slijpen redelijk wat slurry af (mengsel van water, steen en granaten) maar deze is heel hard en het slijpsel op deze steen is geheel zwart wat aangeeft dat er vrijwel geen of geen slurry wordt aangemaakt maar toch is ie redelijk snel. Deze steen slijpt ook een stuk scherper en is meer geschikt als laatste stap. Deze steen geeft ook maar weer eens aan hoeveel variatie er in slijpeigenschappen van coticules is. De steen is wel precies wat ik aangaf aan Maurice Celis (de eigenaar van Ardennes Coticule) en is ook behoorlijk dik, 18 mm over de gehele lengte.

  Attached files

 2. #2

  Re: Vreemde coticule.

  Ik heb een keer verschillende steentjes meegebracht van bij de toeristische dienst in Vielsalm (ja, daar verkopen ze die!). En er is ook zo een harde steen bij. Je denkt dat hij niet werkt omdat de beitel er over glijdt, schijnbaar zonder wrijving. Maar toch wet hij. Persoonlijk vind ik hem niet fijn werken. Liever een steen die ik voel schuren.

  Mathieu

 3. #3

  Re: Vreemde coticule.

  Deze steen is ook glad als ie nat is, net of de beitel over glas glijdt en zeer hard. Toch slijpt ie wel snel, ik zou het dus ook geen wet steen willen noemen maar een slijpsteen. Er zit ook een wrijfsteentje bij om een slijpvloeistof aan te maken en dan is deze steen echt bizar snel. Na een paar halen is de slijpvloeistof donkergrijs.

 4. #4

  Re: Vreemde coticule.

  Dit is nieuw voor mij. Ken wel de japanse waterstenen en de oudere arkansas oliestenen, maar zo een steen uit de natuur is wel erg fascinerend.
  Slijp je hiermee met water of olie, of kan beide? Hoe vaak vlak je zo'n steen, wat is ongeveer de korrelgrote, hoeveel halen doe je voordat je lichte braam voelt?? Slijpt zo'n steen ook goed A2 staal of alleen gewoon gehard koolstofstaal? Wat kost een coticule, zag een post van armadaman over een marktplaats aanbieding, maar marktplaats is verboden gebied als je een ipnummer uit thailand hebt :shock: .

  jaap

 5. #5

  Re: Vreemde coticule.

  Coticulestenen, ook Belgische brokken genoemd, zijn afkomstig uit de streek van Vielsalm, Belgische ardennen. Het zijn witte aders die door de leisteen lopen. Nergens anders ter wereld komen ze voor. Het is de fijnste natuurwetsteen die er is en daarom ook wereldberoemd (binnen het wereldje). Ze werden vroeger gebruikt om gilette messen te wetten.
  Ik gebruik de steen vooral om na te wetten, nadat ik op een iets ruwere steen van makita gewet heb. Je krijgt je beitel er opmerkelijk scherper mee. De kostprijs ken ik niet maar de prijs is afhankelijk van de grootte van de steen.
  Wetten op deze steen doe je met water. Ik heb een houder gemaakt voor op de gootsteen zodat ik onder een fijne waterstraal kan wetten. Zo blijft de steen altijd proper. Vlakken kan met schuurpapier op een vlakplaat. Zelf heb ik de steen al 10 jaar zonder te moeten vlakken. Kwestie van de steen goed te gebruiken hè...

 6. #6

  Re: Vreemde coticule.

  vraagje over de coticule: kan je deze enkel gebruiken als laatste stap of heb je ook stukken waarmee je het initiële slijpen mee kan doen?

  Ik bedoel daarmee het 'dagelijkse' onderhoud, niet als er een stukje uit de vouw is en je een volledig nieuwe vouw moet zetten.

  Als belg wil ik natuurlijk wel belgische stenen he :mrgreen:

 7. #7

  Re: Vreemde coticule.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap
  Slijp je hiermee met water of olie, of kan beide?
  Met water maar de steen is ook droog te gebruiken, de steen laat dan geen slurry los en de polijstende werking is in mijn ervaring dan nog wat groter.

  Hoe vaak vlak je zo'n steen
  De laatste keer dat ik een steen heb gevlakt is denk ik een half jaar geleden en dan gebruik ik ze bijna dagelijks op m'n werk.

  wat is ongeveer de korrelgrote, hoeveel halen doe je voordat je lichte braam voelt??
  De granaten (de kristallen die het slijpwerk doen) in de coticule laag zijn ongeveer 10 tot 13 micron groot maar dringen door de vorm ongeveer maar 3 micron in het staal door. De korrelgrote wordt meestal als korrel 8000 omschreven. Een coticule laat ook geen braam achter.

  Slijpt zo'n steen ook goed A2 staal of alleen gewoon gehard koolstofstaal?
  Een coticule slijpt alle soorten staal tot een hardheid van ongeveer 65-66 HRC op de schaal van Rockwell. Ik slijp zelf wel eens HSS freesjes met mijn stenen.

  Wat kost een coticule, zag een post van armadaman over een marktplaats aanbieding, maar marktplaats is verboden gebied als je een ipnummer uit thailand hebt :shock: .
  De prijzen zijn recentelijk door de grote vraag omhoog gegaan maar ik zou zeggen kijk even op de site van Ardennes Coticule.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door timmertje
  en dat is nu net de verkeerde manier , het is de bedoeling dat je afwet in het door het wrijfsteentje gemaakte papje.
  Je hoeft helemaal niet met het papje af te wetten. Het papje zorgt voor extra slijpwerking als dat nodig is maar is helemaal niet vereist.

 8. #8

  Re: Vreemde coticule.

  Ik heb daarstraks even A2 staal en een gewone beitel van MHG geprobeerd op de coticule. Mijn indruk is dat het resultaat en snelheid tegenvallen in vergelijking met de 8000 Shapton. De zachte steen slijpt weliswaar aangenaam, maar minder fijn en snel dan de synthetische. De harde steen vind ik onbruikbaar, er zitten harde puntjes op die de beitel laten stuiteren. De kleine brokken zijn niet zo duur, maar grotere stenen zijn niet echt goedkoop. En je weet op voorhand niet wat je koopt. Vormstenen voor gusten en houtsnijbeitels af te wetten hebben wel het voordeel dat de vorm gemakkelijk aan te passen is aan de beitel (met schuurpapier).

 9. #9

  Re: Vreemde coticule.

  Mijn snelste coticule slijpt juist snellere dan alle synthetische stenen die ik heb geprobeerd waaronder stenen van Shapton en Naniwa. Als je duidelijk aan Maurice Celis of zijn zoon Rob aangeeft waarvoor je de steen wilt gebruiken en wat voor snelheid je zoekt dan krijg je precies wat je zoekt.

 10. #10

  Re: Vreemde coticule.

  Heel bijzonder, interessante post vind ik! Heb even gekeken op de website waar ze te koop zijn, maar de grote stenen zijn niet echt goedkoop, 2 tot 3 keer de prijs van een naniwa!! Maar de eigenschappen zijn bijzonder. Er is nog voor ongeveer 100 jaar materiaal in de groeve, dus alleen al uit historisch oogpunt zou er 1 in de collectie moeten zitten.
  Slijpt een coticule ook beter vlak na het vlakken, ik bedoel, worden de granaten ook stomp tijdens gebruikt. Dat is 1 van de voordelen van het vlakken van waterstenen, je hebt ook weer een verse laag slijpend materiaal tot je beschikking.
  De hardheid van het te slijpen staal zegt niet alles over het gemak waarmee het te slijpen valt. De taaiheid-brosheid is ook een belangrijke factor en fijnheid waarmee de verschillende metaalatomen met elkaar gemixed zijn ook (dit is niet zo'n technisch correcte omschrijving ops: )

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top