Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Net zoals een stoomlocomotief met al dat zware gietijzer en tandraderen geweldig is om aan het werk te zien, is deze enorme zaagmachine een droom voor de techneuten hier. Ik heb met open mond zitten kijken. :shock:

  Het lijkt wel alsof er een locomotief uit elkaar gesloopt is voor alle onderdelen. En een mooi figuur ook met dat zware Zuid Amerikaanse accent. Genoeg gepraat, kijken.

  Deel 1: http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>

  Deel 2: http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>

  Deel 3: http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>

  Enne, Arbo? :mrgreen:

 2. #2

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Ha Wouter

  Ik heb ook al een paar keer zitten kijken. :lol: :lol: Wat misschien wel wat voor jouw is ,is gogelen op bandsaw of/en sawmill . Er zijn heel veel Amerikanen die met kettingzagen de mooiste constructies bouwen. Er is zelfs een linkje :lol: :lol: rijk worden met een kettingzaag. Het lijkt er bijna op dat ze daar allemaal in het hout zwemmen

  Hartelijke groet Hugo

 3. #3

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Wat een mooie machine.
  Magnefiek om te zien hoe dat nog steeds werkt.
  Alleen is het levensgevaarlijk.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  In Amerika kijken ze niet op een kilootje (eigenlijk pondje) meer of minder met ijzer en staalconstructies. Als het maar degelijk is. Het lijkt er op dat een deel van een oude stoom- of Diesel zaag afkomstig is geweest. Zo aan de Dieselmotor te zien is er een surplus Army Diesel generator toegevoegd en is men gaan shoppen op oud ijzer junk yards. Hier in de buurt ben ik een paar keer langs dit soort ijzer kerkhoven gereden. Daar vind je gigantische hoeveelheden gegoten tandwielen, grote kussenblokken en meer van antieke fraais. Met een goed timmermansoog kan je redelijk goedkoop zo'n zwaar object optuigen. Er werd al vroeg gestandaardiseerd zodat je jaren later nog steeds nieuw maar passend materiaal kan kopen. Als het een beetje op elkaar lijkt past het meestal ook, zeker met groot materiaal.
  Maar het wel een imponerend staaltje geweld dat op het hout losgelaten wordt. De ARBO moet daar maar niet gaan kijken.

 5. #5

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Ik heb wel respect voor die lui. Die zijn nog steeds in staat als iets kapot gaat zelf de boel te repareren. De huidige machines zijn zo gecompliceerd en kwetsbaar dat je niet zonder profi hulp kan, dus ben je weer afhankelijk van iemand. En naarmate we meer en meer afhankelijk worden verdwijnt de kennis ook met de voorgaande generatie. Een glijdende schaal naar mijn idee.

  Zelfde met auto's, ze pakken eerst maar eens de laptop erbij voordat ze gaan sleutelen.
  Er is een goede reden dat de taliban in Toyota Hilux'en rondrijden, die kan je repareren met een hamer en schroevendraaier. 8-)

 6. #6

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Hallo Wouter

  Spreek je nu uit ervaring Of heb jij je diensttijd vervuld bij de technische dienst van de taliban

  HG Hugo

 7. #7

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Last van de Arbo krijg je niet, die durven helemaal niet in de buurt te komen van dat monster.
  Ik ook niet trouwens, zat met verbazing te kijken naar die inzet van de zaagtanden, zo'n tand zal er maar uit vliegen. Die open poelies en aandrijfsnaren zijn ook mooi veilig omkast.

 8. #8

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Het is inderdaad zeer basic van opbouw, en de kleinste sleutel die je nodig hebt om het zaakje te demonteren zal wel 2" zijn
  Het geheel is een curiositeit, een potentieel museum object, maar een efficiënt werkende machine?
  Zelf sleutelen mag niet het enige criterium zijn om een machine als goed te kwalificeren, daar komt nog wel wat anders bij kijken. ( veiligheid, gebruiksvriendelijk, etc.)

  Van Amerikaanse (houtbewerkings) machines in het algemeen heb ik geen hoge pet op, en van hun boomzaagmachines al helemaal niet, (sterk) verouderde constructies, en de afwerking :cry: ze zijn wel degelijk van bouw, dat wel. Als je deze machines vergelijkt met hun Europese tegenhangers :shock:
  Wat ook opvalt, zie je eens een goed uitgeruste zagerij, dan staan er meestal Scandinavische, Duitse of Oostenrijkse machines te draaien, dat zegt wel genoeg denk ik. Hetzelfde bij hun bosontginning, ofwel een hoop oud ijzer van plaatselijke makelij, of het neusje van de zalm uit Europa.

  Ik krijg stilaan het gevoel dat de Amerikanen de feeling kwijtgeraakt zijn om een deftige machine in elkaar te schroeven. Het zal wel geen toeval zijn dat de meeste wagens in de US van buitenlands fabricaat zijn. Idem met hun stroomvoorziening, wat een zooitje. Daar draaien nog centrales die door Edison zelf ontworpen en gebouwd zijn, duurzaam wel dus, maar efficiënt?

  Een tijdje geleden stond er een heel artikel in een Amerikaans tijdschrift over een droomwerkplaats, gerealiseerd door een dokter/houthobbyist, en geld speelde geen rol bij de inrichting, enkel de veiligheid van de machines telde. Wat zie je dan in die modelwerkplaats staan aan machines, Altendorf, Martin, Holzer, Panhans, etc.. Inderdaad ALLEMAAL Europese machines

  Het is enkel bij handgereedschap dat ze nog een woordje meepraten, maar voor de rest? het word stilaan een land van curiositeiten, een openlucht museum

  Alles evolueert, zelfs ons eigen werk, verbeteren, verfijnen is een proces dat nooit stopt. Dat is nu éénmaal vooruitgang, en stilstaan is achteruitgaan.

  En inderdaad van sommige dingen zijn we aan het vervreemden, kennen we zelfs niet meer, en dat is jammer. Maar in bijna elke discipline vind je nog wel gedreven mensen die deze kennis niet verloren laten gaan. Zo zag ik verleden jaar iemand bezig met vuurstenen bijlen en messen te vervaardigen op traditionele manier, die kennis is dus niet verloren gegaan En dankzij internet voor iedereen toegankelijk, nieuwe technologie maakt het ons mogelijk om de oude technologie terug op te zoeken


  Mvg,

  André

 9. #9

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Maarmaarmaar die oude machines zijn wél mooi! :mrgreen:

 10. #10

  Re: Erg indrukwekkend, 1890 zaagmachine

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Houthasses
  Maarmaarmaar die oude machines zijn wél mooi! :mrgreen:
  Inderdaad, en ook indrukwekkend. Maar praktisch?

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top