Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: Wetten van beitels

 1. #1

  Wetten van beitels

  Hallo forumleden:

  De volgende vraag. Hoe / op welke manier moeten beitels geslepen/gewet worden om tot
  een mooi scherp eindresultaat te komen?

  Ben helaas niet in het bezit van allerlei dure slijp- en wetstenen, maar met een iets goekoper exemplaar wetsteen moet je toch ook tot een goed resultaat kunnen komen?

  Ben benieuwd naar de reacties.

  Eric

 2. #2

  Re: Wetten van beitels

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ericbijsma
  Ben helaas niet in het bezit van allerlei dure slijp- en wetstenen, maar met een iets goekoper exemplaar wetsteen moet je toch ook tot een goed resultaat kunnen komen?
  Ikzelf gebruik dit driedelig setje van Stanley. Het apparaatje dat de beitels in de goede hoek moet houden heb ik inmiddels niet meer nodig, slijp uit de losse hand. Vond hem trouwens ook niet echt nauwkeurig en precies. De steen is niet van topkwaliteit en moest ik eerst flink onder handen nemen door hem te vlakken op nat beton, maar inmiddels gebruik ik hem al een jaar naar volle tevredenheid. Wat ik er fijn aan vind is dat 'ie lang is, zodat je er redelijke halen mee kun doen. En de olie? Gewone naaimachineolie van de Hema. Doet het voor de eisen die ik eraan stel perfekt.

  Het totale setje kost 25 euro. Maar zoals al gezegt, op een gegeven moment is dat apparaatje waardeloos. Ik zie wel eens bij de Formido een steen van Skandia, + bovengenoemde olie. Totaal zo'n 10 euro en voldoet lange tijd.

  Attached files

 3. #3

  Re: Wetten van beitels

  Je kunt beitels zelfs heel goed op heel goed schuurpapier slijpen.
  Daar heb je machinesystemen voor dus dat werkt ook uit de hand, alleen iets langzamer.

 4. #4

  Re: Wetten van beitels

  Zoals dopeling al opmerkt is schuurpapier een goede optie, maar ook hierin moet je wel wat oefenen om consistente resultaten te krijgen. Op deze link zie je in tekst en met foto's de schuurpapier methode, ofwel de scary sharpening method http://www.woodshopdemos.com/sss-2.htm

  jaap

 5. #5

  Re: Wetten van beitels

  Mooie link Jaap. Schuurpapier moet goed vast zitten. Alles moet goed vast zitten. Behalve je arm. die gaat daarna vanzelf goed vastzitten :shock:

 6. #6

  Re: Wetten van beitels

  Hallo beste houtbewerkers,

  Enkele weken terug heb ik in Arnhem verschillende handgereedschappen gekocht om spelenderwijs iets van dit prachtige ambacht te leren. Een beitelhouder van Veritas en de nodige slijpstenen completeerden het geheel. Vanavond na wat spielerei met slijpen van oude beitels en het mes van een jaren geleden aangeschafte Stanley 4 schaaf vielen de eerste krullen op de grond, de langste was ruim 30 cm.
  Nu heb ik op foto's van Japanse houtkunstenaars meterslange krullen gezien, maar het begin is er.
  Met alle kennis en ervaring die ik parasiteer van deze site neemt het enthousiasme om met name het handwerk een beetje aan te leren alleen maar toe.

  Groet,

  Balkensplinter

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top