Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  uitholen op de draaibank ?

  hey beste mensen.

  ik had een vraagje as beginnende houtdraaier. als ik een tol of een beker (vaasje) wil draaien inclusief het uitholen der van heb je aan een mee draaiend center genoeg? of zijn daar speciaale opspan stukken voor ?

  alvast bedankt.

  pim (nieuwe houtdraaier)

 2. #2

  Re: uitholen op de draaibank ?

  Tol uithollen?

  Voor uithollen heb je weinig aan een meedraaiend (tegencenter), want a] je kunt er niet bij, en b] wil je dat stuk hout waar je tegencenter tegenaan drukt ook weg hebben. Alleen bij grote schalen kun je een deel van het uithollen doen tussen de centers (da's dan ook wel handig, zeker als je een lichte draaibank hebt), maar dan nog moet je op een gegeven moment dat tegencenter weghalen om het nog aanwezige stuk hout in het midden weg te halen.

  Voor uithollen heb je een klauw nodig (of ander klem- of schroefmechanisme) zodat je het werkstuk aan de aandrijfkant kunt opspannen en aan de andere kant niet hoeft te ondersteunen. Dit heet ijldraaien. Je kunt er dan met je uitholgereedschappen goed bij. Vaak moet je wel het tegencenter helemaal van je draaibank verwijderen. Op deze manier kun je zowel kopshout (langshout) als dwarshout uithollen.

 3. #3

  Re: uitholen op de draaibank ?

  Het is wel een verschil tussen het draaien van een tol of een vaas.
  Een tol zoals ik die ken kun je tussen de centers draaien, voor het maken van een vaas span je het hout eerst tussen de centers om het netjes rond te draaien en gebruik je een chuck als je die hebt, door er eerst een rand aan te draaien en door middel van die rand in de chuck te klemmen waarna je hem uit kunt hollen.
  Ook is het mogelijk om een opspanplaat te gebruiken d.m.v. schroeven en zo de vaas te draaien en uit te hollen.
  Er zijn op youtube nogal wat videotjes te bekijken omtrent dit onderwerp zoals deze video:
  Groetjes, Ad

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top