Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Ik zit al tijden naar een vlakvandiktebank te kijken, maar opeens bedacht ik dat het misschien net zo makkelijk is om een rijschaaf te nemen. goedkoper, minder bende (krullen ipv zaagsel), geen herrie en meer voldoening.

  maar nu is de vraag hoe lastig is het om jezelf aan te leren om hout te vlakken en op dikte schaven...

  Bram

 2. #2

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Het kost ontzettend veel tijd, en het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen is mijn ervaring. Je krijgt er inderdaad wel voldoening van als je hebt bereikt wat je in gedachten had. Voor een paar planken/balken zou je ideaal een goede reischaaf kunnen gebruiken, maar voor echt serie werk geef ik de voorkeur aan een vlak/vandiktebank

  Voor de techniek van het 'hand'schaven heb je talloze boeken/bladen in de omloop,
  Ik ben begonnen met het aanschaffen van een boek, (Meubelmaken het complete handboek) waar best een mooie/duidelijke uitleg in staat incl. illustratie's. Ik heb het nog steeds niet helemaal onder de knie, maar ik laat me niet zo snel uit het veld slaan. Succes!

  Groeten Geert,

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Beste Bram,

  Je vraag komt me bekend voor. Hier lopen veel mensen tegenaan(incl mijzelf). Wil je zo snel mogelijk het balkje vlak en op dikte hebben? Dan neem je een vlak/vandikte-combi. Dit geeft echter heel veel lawaai.

  Je kan natuurlijk ook dit met de hand doen. Geen lawaai , alleen het heerlijke geluid van het schaven van het hout. Het nadeel is dat dit totaal niet opschiet. Daarnaast is dit ook nog eens erg moeilijk ( vind ik zelf).

  Gaat het om de reis of om de bestemming? Lastige vraag maar geeft goed het probleem weer.

  Oh ja, rick rijdt met de auto naar een groot houtverwerkingsbedrijf. VRaagt of hij de machines even mag gebruiken. Zo ja-> aan het werk en ik betaal voor het gebruik en ruim mijn eigen rommel op. Zo nee-> dan rijdt rick weer naar huis, klikt gelijk de computer aan en gaat op zoek naar vlak/vandikte-combi's die hij toch nooit koopt

 4. #4

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Er bestaan mensen die dat inderdaad zo doen, maar niet heel veel. Het is namelijk erg veel en erg zwaar werk. Het vlakken valt dan nog wel mee, maar vooral het op dikte maken is een Klus met een hoofdletter. Voor een enkel plankje doe ik het wel eens, want het geeft inderdaad veel voldoening.

  Een alternatief is om wel een vandiktebankje te kopen maar geen vlakbank. Bijv. zoeen:
  http://www.toolsxl.nl/dewalt-dw733-v...tt-p-3953.html

  Voordeel, het hele zware werk wordt je bespaard en dat is echt een groot voordeel.
  Nadelen: prijs, herrie, rotzooi.

  Behalve een rijschaaf heb je ook nog een kleine grove schaaf nodig. Zoiets:
  http://www.fine-tools.com/schrup.htm
  Je werkt eerst dwars of schuin op de draad om grofweg in de buurt te komen. Daarna pas ga je met de rijschaaf aan de slag. Ten slotte zal je vaak ook nog een zoetschaaf gebruiken.

  Maar alles bij elkaar ben ik toch heel blij met mijn oude gammele tweedehands Electra Beckum bankje 8-) .

 5. #5

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Bedankt voor de reacties.

  Rick ik heb ook een kennis met de chinees bankje die ik kan gebruiken als ik serie werk moet doen en mogelijk kan ik bij de bouwhouthandel waar ik regelmatig voor vuren en maranti kom wel vragen om op dikte te schaven.

  Wat voor mij ook een afweging is, is dat ik liever wat meer investeer in een goede lintzaag. Als je dan 2 zijden haaks gevlakt hebt kan je de plank herzagen. Aangezien je amper duims dik hout verwerkt. Daarna alleen de zaag resten weg schaven en je hebt prachtige plankjes. Een bankje is nou ook niet een afwerking die je zoekt.

  Seek een enkel vandiktebankje heb ik ook aan zitten te denken, maar dan een Jet of een Ryobi. Die zijn wat voordeliger.

  Bijkomend voordeel van een rijschaaf is ook het afwerken van gelijmde panelen.

  Bram

 6. #6

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  of je hebt een vriend die bij een meubelbedrijf werkt.

  Heb onlangs een stapel kersen vloerdelen op de kop getikt die gelakt waren,
  Het zag er niet uit.
  Ben gisteren met hem naar zijn bedrijf geweest waar hij werkt en alle vloerdelen door de dikte bank gedaan en daarna door de schuurband machine(zelfde principe als de diktebank).

  Ze zijn nu prachtig om te zien.

  Helaas mag ik niet meer op de werkbloer werken ivm mijn handicap.
  En ik moet zeggen dat ik het heel erg mis.

 7. #7

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Rob Cosman heeft er een mooie dvd van gemaakt. 'Rough to ready' heet hij. Baptist verkoopt hem.

  Eerst gebruik je je scrub plane, wat bovendien erg leuk is om te doen. Daarna je nr 7 of andere jointer. Uiteindelijk ga je er met je nr 4 of 4 1/2 smoother overheen. Je zou na de scrub plane nog een 5 kunnen gebruiken en dan pas de nr 7 of 8.

  Ik heb het veel gedaan in het begin en geeft veel meer voldoening als met een vlak vandikte. Maar het kost wel veel meer tijd en omdat ik niet al te ruim in de tijd zit heb ik wel een vlakvandiktebank. Als je alleen maar kleine kistjes maakt kan je het makkelijk zonder vlak vandikte te doen. Je hebt veel meer contact met het materiaal en heeft wat mij betreft de voorkeur.

 8. #8

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Na de worshop bij caspar gisteren, benik ervan overtuigd dat het voor enkele planken/ balken echt een kleine moeite is!

  Techniek: zaag de plank of balk zo goed mogelijk op maat en dan de laatste mm afschaven. Duurt nog geen 5 minuutjes. Wel noodzakelijk is een goeie afstelling en een echt scherpe beitel!

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2009
  Locatie
  Oost-Vlaanderen, België
  Berichten
  281

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Waar is die workshop?

 10. #10

  Re: rijschaaf ipv vlakvandiktebank

  Die had afgelopen zondag plaats in amsterdam. Maar misschien dat hij er nog wel eens eentje wil organiseren? Check het topic "Cursus dus"

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top