Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Zelfbouw van Diktebank

  Ha Allen,

  Onlangs van Rik een mooi partijtje hout ontvangen en zelf een zwaluwstaartmal gemaakt. Maar nu moet ik nog hout zien te vlakken en op dikte zien te maken. Moet dus eigenlijk een vlak- en van dikte bank hebben maar heb geen zin om er nu veel voor te betalen. Dus dan zelf maar maken....

  Ik heb een electrische schaaf (van voor de oorlog) die ik dacht hiervoor te gebruiken. Ik was van plan de schaaf op een soort geleiding te monteren zoals in dit plaatje. Met de 4 draadstangen kun je de verstelbare bodem op hoogte stellen. (er kunnen 4 linealen naast elk sleufgat om dit proces te versnellen.  Ik verwacht niet dat je milimeters per keer weg kunt halen, maar dat hoeft ook niet.
  Vraag: Zal het kunnen werken?

  Attached files

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Dit had je bij electrisch gereedschap moeten zetten ipv bij handgereedschap

  Maar goed als antwoord op je vraag. De handschaaf is op zn kop gemonteerd te gebruiken als vlakbankje. (Let wel op, je hebt geen bescherming over je messen, dus wees alsjeblieft voorzichtig.) Haaks maken zal niet gaan, of je moet er zelf een geleider langs maken. Van dikte is lastiger omdat je geen doorvoer rollen hebt en het princiepe van een van dikte anders werkt. Daarbij breng je met de onderste tafel je werkstuk naar de rollen/messen. Bij het idee wat jij hebt zal je de hoogte invoer exact gelijk moeten zetten aan de dikte van je hout en met wat duwen en trekken zal je je hout er wel doorheen krijgen. Of dit echt fijn gaat werken, ik denk het niet.
  Je zou kunnen gaan van dikten door de vlak functie te blijven gebruiken.

  Als je verwacht vaker hout te moeten gaan vlakken/vandikten, dan zou ik toch maar op zoek gaan naar een klein machientje. Mocht dit iets eenmaligs zijn, is er vast wel een timmer werkplaats in de buurt die dat voor je wil doen.

 3. #3

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Hoi Joris,

  Ik had hem inderdaad bij electrisch gereedschap moeten plaatsen. Iets te snel geklikt! Mischien dat Baas hem kan verplaatsen.

  Ik ben nog aan het denken waarom het niet als vandikte bank zou werken. Dat komt met name omdat ik een vandikte bank eigenlijk niet ken. Ik zal binnenkort maar eens een proef doen en zien hoe het wel of niet werkt!

  Aan de andere kant heb je gelijk dat voor een eenmalig project ik beter naar een werkplaats kan gaan of anders zelf iets echts aanschaffen. Aan de andere kant vind ik het wel leuk ok te begrijpen hoe het zou moeten werken, maar het blijft gepruts!

  Thom

 4. #4

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Als je je hout vlak heb gemaakt zal het nooit overal even dik zijn.
  Bij een vandikte bank zitten daarom rollen die geveerd ophangen.
  Als je hout te veel van dikte verschild, zie je soms als je het door de bank duw, hij op sommige plekken nog niet heeft geschaaft.
  Als je de rollen niet heb, gaat het hout klapperen en kan terug slaan.
  Met veel moeite zou er wel wat te maken zijn, maar ik zou zoals boven vermeld, of naar een timmerman gaan, of een kleine machine kopen.
  Ik weet niet hoe de goedkoopste werken, die kosten maar een paar honderd euro.

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Thom,

  Het is wel een uitdaging hoor, zelf een vandiktebank maken. Wat Joris al aangaf lijkt ook mij het kijken naar een klein model een goede optie. Tweedehands zijn deze ook goed te koop. Hugo heeft een oude HM2 op de kop getikt en is nu druk bezig met de restauratie.

  Veel succes

 6. #6

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Informeer hier eens.
  http://link.marktplaats.nl/417156648
  Ik heb deze ook en is in ieder geval veiliger, ik heb er rond de €100 voor betaald compleet met aandrukrol.
  Alleen de zaagmachine moet je weer zien te verkopen.

 7. #7

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Leuk idee, en het gaat nog werken ook, er zijn vroeger enkele fabrikanten geweest die dergelijke hulpstukken produceerden om van je handschaaf een vandikteschaaf te maken.

  De functie van de rollen word hier voor een deel overgenomen door de verstelbare voorste schaafzool, terwijl het vaste deel van de schaafzool werkt als achterrol, en dat is geen probleem, je hout is hier dan al op dikte.
  Afhankelijk van het type machine ga je niveauverschillen tot ong. 3mm kunnen verwerken in één gang.
  In tegenstelling met de grote machines ga je hier af te rekenen krijgen met "snipe" bij het invoeren, maar eens je hout op de achterste tafel komt is dit probleem voorbij. Je voorziet dus best een 100mm overlengte.
  Voor wat klein schaafwerk gaat het zeker werken, niet snel, maar het kost dan ook niks.
  Experimenteren dus.

  Ps: 1 tip, plaats die achterste draadspindels halverwege tussen schaafas en achterkant machine, en maak je verstelbaar blad achteraan ook wat langer, dat mag gerust 100mm achter de schaaf uitsteken, dat gaat vlotter werken.


  Veel succes,

  André

 8. #8

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh
  Leuk idee, en het gaat nog werken ook, er zijn vroeger enkele fabrikanten geweest die dergelijke hulpstukken produceerden om van je handschaaf een vandikteschaaf te maken.

  De André
  Toevallig kwam ik vandaag op MP deze tegen: http://link.marktplaats.nl/418028176

  heb gister geboden op de Inca schaaf uit de link van De Haan, maar vandaag was de advertentie verwijderd en heb geen reactie gekregen....

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: Zelfbouw van Diktebank

  Geinig, dat is wat je bedoelde. Ben heel benieuwd hoe dat gaat werken.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top