Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  265

  Pen en gatverbinding

  Ik ben begonnen met een houtbak te maken. Met paneeltjes. Bij een vorige posting gaf André ( Tuoh) me de goede raad om een pen en gatverbinding met ongelijke borsten te maken als er een sponning getrokken word. Miserie, miserie.. het lukte me niet om het te tekenen. Nu ja , tekenen ....een soort van vlugge sketchjes. :mrgreen: Hersenen die kraakten, stoom uit de oren... 2 dagen zitten op kijken, niets hielp. Ik wist dat het moest kunnen dus... gewoon begonnen.
  Nu zal dit voor de meesten van jullie gewoon een deeltje van de opleiding geweest zijn , maar voor de forumbezoekers die geen opleiding hebben gehad ( zoals ik ) kan het misschien interessant zijn
  gr,
  Danny

  Attached files

 2. #2

  Re: Pen en gatverbinding

  Helemaal begrijpen doe ik het niet, maar het resultaat ziet er goed uit.

 3. #3

  Re: Pen en gatverbinding

  Proficiat, dat ziet er echt uit. We kunnen altijd meer dan we denken.
  Nog één tip, op de derde foto zie ik dat je het hoekje onderaan de pen hebt opgerond om de regel te laten passen in de stijl.
  Wil je het helemaal professioneel doen, dan word het corresponderende stukje op de stijl recht uitgestoken, en de regel ongemoeid gelaten.
  Maar dat zijn details, je hebt de essentie wel beet, en dat is mooi. Met penverbindingen, en toegevingen op de penborsten, of de penverdeling in het algemeen word er wel eens meer geworsteld. Je moet driedimensionaal kunnen denken om bij voorbaat problemen te voorzien.
  Eens je dit onder de knie hebt krijg je alles in elkaar.
  En zo te zien ben je aardig op weg Nog even oefenen en je kan met dubbele penverbindingen aan de slag.

  Succes,

  André

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  265

  Re: Pen en gatverbinding

  Bedankt voor de aanmoediging André, in tegenstelling tot onze regeerders gaan we er op vooruit .
  Voor de onderste en bovenste regel heb ik het ' in de weg zittend' stukje stijl weggezaagd/ gestoken. Midden was het niet nodig , je ziet het wegfrezen van de sponning ...denk ik.
  Zie bijgevoegde foto.
  gr,
  Danny

  Attached files

 5. #5

  Re: Pen en gatverbinding

  Hallo Danny,

  inderdaad dat is het, je ziet dat je met deze constructie ook geen spatpen nodig hebt, de versprongen penborsten klaren hier de klus.

  Ga je de panelen van een bossing voorzien? Dan krijgt je houtbak de allure van een middeleeuwse dekenkist, en komt ie misschien in de hal te staan

  Mvg,

  André

 6. #6
  Athanor
  Guest

  Re: Pen en gatverbinding

  Ik vind het toch wel een hele prestatie hoor! Toen ik onlangs weer een paar openslaande deuren ging maken kreeg ik hoofdpijn van deze puzzel. Heb dat opgelost door zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant met glaslatten als sponningoplossing te werken 8-)

  Fons
  Attached files

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  265

  Re: Pen en gatverbinding

  André, twee winters terug heb ik een houtbak met bossingpanelen in een groef gemaakt. Ik had ergens gelezen/gezien dat je met een cirkelzaag zulke panelen kon maken. Het is gelukt , maar ik heb uren moeten schuren om de zaagstrepen eruit te krijgen. De houtbak die ik nu aan het maken ben is voor mijn nichtje , en die was niet gecharmeerd van die 'vierkantjes' rondom. Dus maak ik de bak nu met een triplexpaneeltje - recup van een oude kleerkast - dat ik met een kadertje erin schroef, dan kunnen ze eventueel het paneeltje eruit halen , schilderen of vervangen door iets anders. Fotootje van de eerste houtbak.
  gr,
  Danny

  Attached files

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  265

  Re: Pen en gatverbinding

  @ Athanor : dubbele glaslatten is een natuurlijk ook een mooie , praktische oplossing. Voordeel daarvan is dat als er iets met het paneel of met het glas gebeurd, je snel kan vervangen.
  gr,
  Danny

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top