Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1

  Serre-joint koppen gezocht

  Hallo allen op dit forum,

  Kan iemand mij helpen met het volgende:

  Ik ben op zoek naar serre-joint koppen die je op een houten balk zet om er vervolgens panelen mee te maken. Nu heb ik bij "de baptist" een set gezien *1* maar ik heb totaal geen vergelijkingsmateriaal kunnen vinden. Heeft iemand dit artikel in het bezit of heeft iemand iets soortgelijks wat te verkrijgen is binnen Nederland?
  Als iemand het merk weet zou dat ook al fijn zijn.

  Hartelijk dank alvast!

  JDK

  *1* http://www.baptist.nl/webwinkel_product ... le=Klemmen,[/b][/b]%20lijmen%20en%20deuvels&subtitle=Serre%20joints

 2. #2

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Hallo JDK, van harte welkom op ons forum. Wat wil je precies gaan klemmen? Kor van Kies voor Hout heeft een mooie zelfgemaakte panelenklem op het forum gezet en er staat ook wel info over het zelf maken van zg. pipe clamps.

  Ik vond nog wel 2 mooie voorbeelden van eenvoudig zelf te maken serre joints, 1 van hout en 1 van metaal. Ik heb ze als bijlage aan het bericht gehangen.

  Veel succes.

  jaap

  Attached files metal clamps.pdf (2.8 MB) wooden clamps.pdf (1.7 MB)

 3. #3

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Ik heb er hier een paar gevonden van het merk Record:
  http://www.toolstation.nl/shop/Handg...even/d10/sd120

  Verder is er al eens een post geweest over serre-joint koppen, zie: http://www.woodworking.nl/viewtopic.php?f=8&t=99

  Verder weet ik nog dat een Engelse groothandel: Axminster powertool center, ze ook verkoopt en verstuurd naar Nederland. De site ben ik even kwijt maar die is via google eenvoudig te vinden.

  Even inhakend op de houten klemmen van Jaap, ikzelf gebruik ook zelfgemaakte houten serrejoints die me voor het werk dat ik er mee doe goed bevallen. Zie de post:
  http://www.woodworking.nl/viewtopic.php?f=10&t=166 Het verlijmen van wat kleinere panelen, zoals gebruikt voor het halbankje van de bovenstaande post, gaat hier heel goed mee.
  Het is wat omslachtiger dan metalen serre-joints en het vergt meer voorbereiding, maar voor die enkele keer dat ik ze gebruik zijn ze handig, en vooral goedkoop.

 4. #4

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Ik heb een paar bij feinewerkzeuge aangeschafd http://www.feinewerkzeuge.de/spann1.htm onderaan de pagina, volgens mij zijn dat dezelfde als Baptist aanbiedt. Ik heb ze op een balk van eikenhout gemonteerd.

  Het werkt maar ik heb toch de indruk dat de draad wat kwetsbaar is, waardoor echt grote krachten niet mogelijk zijn (kraakt bij aandraaien). Ik zet er tegenwoordig nog een paar grote limtangen (1500 mm) van Ecotools overheen, daarmee kan je meer kracht zetten.

 5. #5

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Ik ken nog wel een veel simmpelere en snelle serre joint klem maar dat ga ik lekker niet vertellen, er moet wat te bedenken over blijven. Wat ik hier wel onder de aandacht wil brengen is het gebruik van dergelijke klemmen. Klemmen doe je als je zeker weet dat het hout sowieso vlak op elkaar aansluit. Klemmen is het fixeren van hout in een gewenste opstelling zodat de lijm kan drogen en uitharden. Als je kieren en krommingen wilt wegdrukken vraag je nogal eens om problemen later. Een ander aspect van stevig klemmen is het wegdrukken van de lijm tussen twee houten delen. Voor de duidelijkheid : als je twee plaatjes MDF op elkaar klemt met daartussen een Titebond lijm, om maar even een heel goede lijm te noemen, dan zou je met heel stevig klemmen de lijm zover er tussen uit kunnen persen dat de plaatjes eenvoudig los te krijgen zijn. Om die reden zullen zullen Restaurators met een tandbeitel in hun schaaf - tandschaaf/ tandbeitel in schraap schaaf- het hout als het ware voorploegen om richeltjes te maken waardoor de lijm meer vulling en hechtvlak krijgen. Dus welke serre joint je ook gebruikt, geen " Tour De Force"

 6. #6
  Athanor
  Guest

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door dopeling
  Ik ken nog wel een veel simmpelere en snelle serre joint klem maar dat ga ik lekker niet vertellen, er moet wat te bedenken over blijven.
  Hee Dopeling! wat spannend een raadspelletje op het Forum :roll:

  Ik ga voor de eerste ronde: Spanbanden die op de kanten over een klosje hout met ronde hoeken worden geleid!

  Ben ik al warm?

  Fons

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Nou Dopeling, je maakt mij nieuwschierig. Vertel, vertel!

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door dopeling
  Klemmen doe je als je zeker weet dat het hout sowieso vlak op elkaar aansluit. Klemmen is het fixeren van hout in een gewenste opstelling zodat de lijm kan drogen en uitharden. Als je kieren en krommingen wilt wegdrukken vraag je nogal eens om problemen later. Een ander aspect van stevig klemmen is het wegdrukken van de lijm tussen twee houten delen. geen " Tour De Force"
  Hoe zit dit dan met "spring joint" , waar je de lange zijde van de te verlijmen lange planken iets hol schaaft en dit stevig met klemmen tegen elkaar trekt. Ik heb al vaker gelezen dat volgens enkele "experts" deze methode de voorkeur geniet bij het verlijmen van bv een lang tafelblad???

 8. #8

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Hallo allemaal!

  Wat een reacties! heel erg bedankt allemaal!

  Om even in te gaan op de vraag waarvoor ik de serre-joints wil gaan gebruiken:
  Ik wil grote tafelbladen kunnen maken (denk aan afmetingen vanaf 1500x2000mm)
  Verder heb ik de beschikking over een goede vlakte/vandiktebank. Verder ben ik qua budget redelijk beperkt maar ik wil wel graag snel aan de slag. Ik ben wel van de duurzame aankopen dus als een oplossing wat duurder is maar wel beter is en langer mee gaat heeft dat absoluut mijn voorkeur!

  Ik ga vanavond eens rustig al jullie reacties uitpluizen...

  Nogmaals bedankt en tot later!

  JDK

 9. #9

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  @coko, de spring joint wordt volgens mij ook toegepast, om in drogere jaarsgetijden, als het kopse hout wat meer uitdroogt, te voorkomen dat er daar scheurtjes ontstaan. De spring breng je met de schaaf aan, dus over een redelijk lengte is het hooguit een paar tiende mm (als ik het me goed herinner). Lijmen met een tour de force is natuurlijk af te raden, maar ook lang niet alle lijmen zijn geschikt voor een continue hoge belasting, dan "kruipen" ze toch los.

  @jdk een mooie oplossing voor tafelbladen is de plano lijmpers, die zorgt erook voor dat het paneel mooi recht blijft. Een hele fraaie zelfbouwversie heert Kor van Kies voor Hout ergens op ons forum gepost.
  De plano is vast bij verschillende leveranciers te koop, hier heb je een link naar Felder http://nederland.felder-gruppe.at/?p...node&node=1906

  jaap  Attached files

 10. #10

  Re: Serre-joint koppen gezocht

  Mijn klemsysteem lijkt nogal op die van woodworker maar dan nog eenvoudiger. Thats all. De Plano is een mooi lijmsysteem maar het werken er mee is heel wat ingewikkelder als je denkt. Het is belangrijk om de gaten rijen te nummeren en als je wat dikker hout verlijmt moet je de staanders dicht bij elkaar plaatsen. Dat maakt het wel een duur systeem. Om de delen recht op elkaar te krijgen zijn we destijds lamello's gaan gebruiken omdat het heel moeilijk bleek de verschillende delen in een rechte lijn op elkaar te krijgen , en naderhand, als het niet goed zat, te corrigeren. Toen hadden we ook de groene Titebond niet, de lijm met een lange open tijd.
  Als ik tafelbladen in een of maar een paar maten zou maken en ik had voldoende ruimte dan koos ik voor een ander systeem. Plano is vooral ook mooi omdat het weinig ruimte inneemt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top