Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  buro zit weer inelkaar

  Afgelopen weekend mijn restauratie klus afgemaakt.

  Ik heb alles weer netjes aan elkaar gelijmd met beenderlijm, maar daar heb ik nog wel een vraag over:
  Ik gebruik nu een oplossing van 2 delen water en 1 deel lijm. En dat plakt wel aardig, maar wat is de preciese opentijd van beenderlijm en hoe kan ik die beinvloeden. Door het toevoegen van meer water duurt het drogen ietsjes langer maar het loopt dan ook overal tussenuit. Zijn er nog andere oplossingen of toevoegingen waarmee je de opentijd kunt beinvloeden?

  Verder toch maar afgezien om de oude waslagen te strippen, de tip op de website van Ron http://www.rons.biz was al voldoende, eerst eens grondig schoonmaken met een sopje. Dus een flinke emmer met groene zeep haalde al genoeg troep (zwart spul) weg. Daarna het buro in een donkere was gezet waarbij er weer een mooie glans ontstond.

  Attached files

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: buro zit weer inelkaar

  Het is jaren geleden dat ik op de LTS met warme lijm gewerkt heb. Ik kan me niet herinneren dat er zoiets als een open tijd is. Volgens mij kun je met beenderlijm door verwarmen de lijm altijd weer vloeibaar maken. Bij fineer bijv. moet je dan wel met een vochtige doek werken.

  Je kunt bij de Arnhemse fijnhouthandel een goed artikel vinden over fineren met verschillende lijmsoorten, waaronder warme lijm op pag. 6 zie URL: http://www.af.nl/voorraad/fineer/fin.../fineerles.pdf

  Overigen ziet het bureau er fraai uit, goed stuk werk zo te zien!

  Fons

 3. #3

  Re: buro zit weer inelkaar

  Ik heb er zelf nooit mee gewerkt, maar volgens mij moet je voor beenderlijm een verwarmde lijmpot gebruiken - en soort 'au bain marie' oplossing.

 4. #4

  Re: buro zit weer inelkaar

  Potver, potver, ik bedoel mooi werk Arie, ziet er weer heel mooi uit,petje af.

 5. #5

  Re: buro zit weer inelkaar

  De verhouding water/beenderlijm ligt voor mij niet zo star 2:1. Door ervaring weet je op een gegeven moment welke dikte je lijm moet hebben. Als je de lijm een paar keer hebt opgewarmd, dikt hij sowieso in door verdamping en moet je wat water toevoegen.
  De open tijd van beenderlijm is gewoon niet lang, afkoeling doet hem stollen.
  Je kunt wel wat tijd winnen door je verbinding die je wilt lijmen te verwarmen. Voor lange naden (panelen) doe ik dat met een strijkbout, met bakpapier tussen het hout en de strijkbout.
  Een verffohn is gauw te heet, ik werk ook wel met een gewone haarfohn. Dat is meer standen en niet zo heel heet. Want bij bestaande (antieke) meubelen kan je anders door te hete lucht de afwerklaag (was, lak. politoer} aantasten.
  Verder is het een kwestie van niet te veel tegelijk willen lijmen, want dat red je gewoon niet qua open tijd. Je lijmklus heel goed voorbereiden ( eerst zonder lijm proberen of je de juiste tangen hebt , tangen en klosjes voor de grijp klaarleggen.}
  Je moet snel werken. Voor het sneller opbrengen van de lijm gebruik ik vaak een gewone plastic injectiespuit van 20 ml (boerenbondwinkels). Deze verwarm ik voor door hem eerst te vullen met heet water van de pot of pan waar je beenderlijm au bain marie in staat. Lijm opspuiten, even met een spatel/kwastje/fineertje o.i.d uitsmeren en lijmen.
  Een injectiespuit gebruik ik trouwens ook regelmatig voor het opbrengen van witte houtlijm

 6. #6

  Re: buro zit weer inelkaar

  Prachtig werk Arie, zeer de moeite waard. Waarmee heb je nu de boenwas verwijderd?
  Die verhalen over beenderlijm vind ik ook machtig interessant. Staat ook op het lijstje "nodig-een-keer-wat-mee-doen"!!

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top