Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Hallo allen,

  Ik heb onlangs twee grote houten schijven gezaagd die ik wou ophangen binnen. Maar doordat ik deze (helaas)te lang heb laten liggen is er een soort worm of larve feest beginnen vieren. Het gevolg is dus dat ik nu niet goed weet hoe ik deze het best kan bestrijden en behandelen.

  Ik heb enkele foto's geupload zodat je de schade kan zien.

  Indien jullie nog andere tips hebben omtrent nabehandeling of het verbeteren van het uitzicht van deze schijven, altijd welkom! Momenteel ben ik van plan deze op te hangen, misschien zijn er nog leuke andere ideeën? Het is de eerste keer dat ik met hout ga werken.

  Groeten,

  Bert

  Attached files

 2. #2

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Houtworm kun je bestrijden door de schijf langere tijd in de diepvries te leggen of bij herhaling gedurende korte tijd in de magnetron. Pas op voor brand en explosiegevaar!!!! Er treedt dan wel vervorming op door krimp.
  Zo te zien zijn de stukken zo groot dat je ze in moet smeren met een anti-houtworm-vloeistof en enkele weken bewaren in een plastic zak.
  De werkzame stof is permetrine. Oppassen want deze stof tast het zenuwstelsel aan, tenzij je natuurlijk geen zenuwen hebt .
  vr.gr. Jan Pranger

 3. #3

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Bedankt!

  Kan ik dit product krijgen in een lokale tuinshop of zal ik dit bij een speciale firma moeten bestellen?

  Voor de rest.. Nog iemand tips voor wat ik hierna met de schijf kan doen?

 4. #4

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bert1
  Bedankt!

  Kan ik dit product krijgen in een lokale tuinshop of zal ik dit bij een speciale firma moeten bestellen?
  Houtwormbestrijder kun je bij het tuincentrum halen, of beter nog bij een Boerenbond/Welkoop. Permethrin is, net als de meeste pyrethroiden, niet heel gevaarlijk voor de mens/zoogdieren. Zeker als je het slechts incidenteel gebruikt (als je voor je beroep elke dag hout impregneert dien je wel degelijk extra beschermende maatregelen te nemen). Het zijn inderdaad neurotoxinen, maar ze werken voornamelijk perifeer.

  Aardige bijkomstigheid van pyrethroiden is dat het varianten zijn op een natuurlijk insecticide: pyrethrum/pyrethrine, dat voorkomt in een chrysantemumsoort (viz. Afrikaantjes). Omdat er co-evolutie heeft plaatsgevonden tussen planten en insecten hebben insecten het middel dus ook 'leren kennen en herkennen', met als gevolg dat het ook als een afweermiddel werkt.

  Klamboes worden bijvoorbeeld vaak geimpregneerd met deltamethrin: werkt zowel insektendodend als -verjagend.

 5. #5

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Oké!

  Ik ga dit spoedig proberen!

  Bedankt!

 6. #6

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Hallo Bert1

  Ik had jaren geleden eens een oud stoeltje op de rommelmarkt gekocht om op te knappen. Na het slopen van de bekleding kwam ik ook nogal wat houtworm tegen. Als je op het hout klopt en er komt zagsel uit dan heb je levende beestjes :P Ik woonde in Rotterdam en ben toen naar de gemeente reiniging gegaan. Zij deden wekelijks meubels vergassen. De stoel ging een paar dagen in een soort gaskamer( sorry maar ik ken geen andere naam)> ik heb hem daarna een dagje in de schuur laten uitwasemen maar heb nooit geen beestje meer gezien. Het koste geloof ik 10 gulden Ik weet niet of het nog gedaan word maar even googelen en je weet het.

  Lijkt me veel minder werk ,veel schoner en succes gegarandeerd.

  Hartelijke groet Hugo

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  299

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Gisteren heb ik 16 kaasplanken gekocht bij http://www.vanderleedenhout.nl (die hadden een loods vol met die dingen) en ze zitten dus vol met houtworm, volgens mij heb ik een wormpje gezien.

  Zal ik nou die houthandel bellen of zou dit zinloos zijn? :?

  Henk Verhaar bedoel je dat spul van HG?

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.336

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Als ik wat kleiner spul heb met houtworm gooi ik er altijd een klots terpentine overheen (eventueel 1 á 2 x herhalen om het goed in te laten trekken), daarna is er geen houtworm meer te bekennen.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  May 2008
  Locatie
  Krimpenerwaard
  Berichten
  299

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Goed, vanmiddag gebeld met de opmerking dat alles vol houtworm zat en dat ik het terug kwam brengen. Morrend werd er gezegd dat dit kon.
  Ik was niet lekker dus we zijn er heen gereden en m'n vrouw is er naar binnen gegaan terwijl ik in één van de achterstoelen zat.

  Hebben ze geprobeerd druk op d'r uit te oefenen door een beetje stoer te doen door dicht op d'r te gaan staan en naar beneden te kijken en te zeggen dat ze van alles met mijn hadden afgesproken (wat dus niet zo was, maar dat wist ze want ze zat naast me toen ik belde)
  Hij begon te roepen dat de houtworm dood was, de larven kropen door de gangen na het zagen,
  dat ze niks kon bewijzen met alleen een paar gaatjes, dat ie die ene plank waar dus 3 cm af was niet ging vergoeden enz enz.

  Ze heeft het geld (110,- waar hebben we het over :roll: ) in d'r zak gestoken en is zonder wat te zeggen weg gelopen.

  Bij Van der Leeden hout in Leerdam zien ze mij dus nooit meer, al was het maar omdat dus hun complete voorraad houtworm heeft nu :evil:

 10. #10

  Re: Houtschijf (wormbestrijding - bewerken)

  Ja HG heeft ook een houtwormmiddel.

  Terpentine of ander niet te vluchtig oplosmiddel werkt waarschijnlijk wel om larven te doden, maar heeft geen langdurige werking. Een pyrethrine middel zal ook later uitkomende larven nog doden, en gedurende zekere tijd nieuwe 'aanvallen' voorkomen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top