Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 50
 1. #1

  Houten verdiepingsvloer verstevigen / vloer constructie verzwaren

  Ik gooi hem er hier even in... vanwege de constructionele aard:

  Ik heb in mijn nieuwe huis een probleempje met een veridpeingsvloer die te, licht is uitgevoerd. Het betreft het plafond van min studeerkamer wat direct de vloer is van de nieuwe slaapkamer.

  De ruimte is circa: 4m5 breed en 7m15 lang.

  Over de 4m50 breedte liggen 2 eiken balken van 200x200 mm , die verdelen de vloer ruwweg in 3 delen van 4m50 x 2m40. Over die 2 eiken balken liggen telkens 6 eiken liggers van circa 60x90 mm. Over die liggers ligt een planken vloer (vuren van circa 20mm dik).

  Hier een foto:

  foto plaffond.jpg

  Het probleem nu is dat als ik boven loop de dikke eiken balken aan het veren gaan, ze veren al snel circa 20mm door als er gelopen wordt met kleine beetje bewegen. Ik heb niet de indruk dat ze gaan breken maar zou het geheel toch graag wat stijver maken.

  Nu ga ik in ieder geval al een Fermacel 2E32 vloer erover leggen om het geluid een deel te isoleren. Ik ga er vanuit dat die platen (120x60) die overlappend gelegd en gelijmd worden al een deel extra stijfheid zullen aanbrengen maar ook circa 600 kilo gewicht. Daarna komt er een eiken lamel parket vloer overheen van 20mm die ook nog stijfheid maar ook weer gewicht toe gaat voegen.

  Mijn dilemma is nu dat ik ervan uitga dat als ik een leg zoals hierboven beschreven ik geen onoverkomelijke problemen oploop en indien de nieuwe situatie niet acceptabel is ik altijd de vloer van onder kan versterken.

  Voor dat versterken van onderaf zie ik de volgende opties:
  1) Inbrengen van nog 3 200x200 eiken balken om van2. naar 5 balken te gaan
  - Deze optie wil ik liever niet omdat dat er voor mijn gevoel te zwaar uitziet
  2) Inbrengen van extra stalen liggers direct naast de eiken 200x200's
  - Als die lager zijn dan 200mm zou ik ze nog enigszins esthetisch verantwoord weg kunnen werken
  3) ....?


  De onderkant is al afgewerkt en daar wil ik zo min mogelijk meer aan doen dus suggesties richting het uithalen van de hele vloer en inbrengen van zwaardere (hogere) eiken liggers liggen niet voor de hand voor mij.

  Hebben we hier mensen met constructie verstand die een zinnige bijdrage kunnen leveren aan mijn dilemma? Of mensen die dit al een keer aan de hand hebben gehad en die een goed idee hebben?
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 2. #2
  Is stalen U profiel om de witte balken heen zetten een optie ? deze kan je ook weer wit schilderen, maar ziet er niet meer uit al hout en ik neem dat je die look wilt behouden ?
  Met een hamer past alles...

 3. #3
  Is stalen U profiel om de witte balken heen zetten een optie ? deze kan je ook weer wit schilderen, maar ziet er niet meer uit al hout en ik neem dat je die look wilt behouden ?
  Een optie zeker, desnoods niet om allemaal maar voor mijn gevoel zit het probleem in de 200x200, als daar de vering uit is dan zal de Fermacellvloer + de houten vloer voldoende stevigheid / stijfheid toevoegen om een acceptabele situatie te creëren.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Aug 2015
  Locatie
  Midden Limburg
  Berichten
  5.526
  Ik zou er een constructeur bij halen die de sterkte kan berekenen, m.i. Zouden de eiken balken toch sterk genoeg moeten zijn om de vloer te dragen. Maar met al dat extra gewicht wat er nu bij komt heb ik toch mijn bedenkingen.

  Groet Pel.

 5. #5
  Een vuistregel voor de hoogte van een draagbalk is 1/20 van de overspanning.
  Zit je met 200mm nog niet zo heel ver ervan af.
  http://wiki.bk.tudelft.nl/mw_bk-wiki...uistregels.pdf

  Ik geloof niet dat de fermacel vloer veel sterkte zal toevoegen, maar wel gewicht

  U-profiel om de witte balken, helpt helemaal niets, maar voegen wel extra gewicht toe.
  (de eiken balken die het probleem zijn, worden er niet sterker van)

  Optie 2 lijkt me wel te werken.


  Ik zou er een constructeur bij halen die de sterkte kan berekenen
  Tja, misschien wel de beste optie

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Peter de B. Bekijk Berichten
  Ik geloof niet dat de fermacel vloer veel sterkte zal toevoegen, maar wel gewicht
  Het doet niets toevoegen aan de sterkte, het doet wel de last beter verdelen waardoor de vloerbalken "minder" belast worden.
  Het effect zal minimaal zijn, de afstand tussen de balken is daar simpelweg te groot voor.
  Zeg maar gewoon Ruben
  --- Hout hoort te drijven ---

 7. #7
  Kijk of je kan waarnemen waar de vloer doorzakt. Die witte dwarsliggers zijn 60x90 maar moeten 2.40 meter overspannen, dat lijkt mij eerder een probleem dan de dikke eiken draagbalken. Meestal ga je de hoofdconstructie eerst bekijken, dus de dikke balken, en daarna de hulpconstructie, de dunne balken. Als je weet waar de doorbuiging zit kun je zelf al bepalen wat waarschijnlijk verzwaard moet worden. Maar een constructeur is hier geen overbodige luxe, zeker met het extra gewicht dat je wil gaan toevoegen.

  Alles wat je bovenop de vloer legt is extra gewicht, maar geen extra sterkte. Verwacht van het Fermacell dus niks extra voor de constructie wat de sterkte betreft.
  Met vriendelijke groet,

  William
  .

 8. #8
  Ik durf het bijna niet te vragen maar zijn die balken wel echt? Bij mijn ouders liggen er ook zo twee in de living die er verdacht veel op lijken (ze ogen op de getoonde foto 'te juist'), en dat zijn gewoon holle nepperds "voor het zicht".

 9. #9
  Ik durf het bijna niet te vragen maar zijn die balken wel echt? Bij mijn ouders liggen er ook zo twee in de living die er verdacht veel op lijken (ze ogen op de getoonde foto 'te juist'), en dat zijn gewoon holle nepperds "voor het zicht".
  Deze zijn zeker echt...
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 10. #10
  Tegen de zijkanten van de eiken balken aan beide zijden een stalen plaat 8 of 10 mm over de volle hoogte van de eiken balken aanbrengen en deze stevig bevestigen met b.v. houtdraaibouten.
  Maar beter zou zijn om een constructeur te laten bepalen of deze oplossing de juiste is of dat er een betere is.

  M.vr.gr. Jan
  Alleen als je de kritiek van anderen accepteert, kun je leren en beter worden!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top