Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 28
 1. #1

  [Klaar] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Voor de verandering leek me het leuk om ipv alleen foto's nu stap voor stap uitleg te geven bij een project waar ik nu mee bezig ben. Ik heb een tijdje terug van meubelmaker Alex den Braver een bijna niet te tillen berkenstam gekocht. Deze had 1 kleine vergroeiing, en 1 joekel onderaan.
  Terzijde, wat is nou het officiële NL woord voor het Engelse 'burl'??? Reactiehout en gemoesteerd (lelijk woord..) hout slaan op de nerf, maar wat is nou het 'ding' zelf?

  Het stuk hout. Heb de stam eerst gewassen om zoveel mogelijk zand te verwijderen t.b.v mijn gereedschap.


  Het blok in iets beter hanteerbare stukken verdelen. Eerst 2 stukken, de grote knots en de langwerpige aan de andere kant. Fluitje van een cent met die zaag.


  De grote vergroeiing is eerst aan de beurt. Eerst met een boormachine en staalborstel de rotte plekken schoonmaken zodat ik kan zien waar ik mee te maken heb. Gereedschap: Makita BDF343SHE.


  Schoonmaken klaar. Voor de kenners, de geribbelde vormen binnenin komen van een grote Berkenzwam, vandaar ook dat de stam aan het rotten was. Zonde, maar goed de vorm leent zich nu perfect voor een schaal ter grootte van een wasbak!


  Haakse slijper tevoorschijn gehaald, en begonnen met meer van het slechte hout te verwijderen.
  Ik wil een balans tussen de verkleurde stukken hout door de zwam, de bijzondere nerf van het reactiehout in harmonie met de natuurlijke vorm van de vergroeiing. Stukken van de vergroeiing die niet bij de vorm pasten heb ik eraf gehaald, later te gebruiken voor kleine schalen. Elk klein stukje van dit bijzondere hout wil ik gebruiken. Gereedschap: Makita 9562CVR haakse slijper met een Saburr-tooth freesschijf (oranje).

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Mooi om zo het verslag van je werk te zien, Wouter!

  Volgens mij is WRAT een goede benaming voor burl.....


  Fons

 3. #3

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Wouter, inspirerend werk, nu zie je zelf hoe mooi berkenhout is, zonde toch om daar niets mee te doen. Komt hier nog een vervolg op wat ik hoop??
  Ad

 4. #4

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Dit lijkt me een leuk project om te volgen! Dat vind ik nou gaaf!

  Wat voor de één afval of afgekeurd hout is kan voor de ander weer heel wat moois betekenen! Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg!

 5. #5

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  hey
  leuk dat je alles stap voor stap laat zien gr en succes

 6. #6

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  wauw een fotostrip van het proces. leuk om te zien, ben benieuwd naar de rest. hoop dat dat komt.

 7. #7

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Wees gerust, er komen meer. Ben nog maar halverwege.

  Start met vormgeven. Frustrerend omdat ik in totaal 4 uur heb zitten beuken met hamer, wig en bijtel om overbodig hout te verwijderen, terwijl ik het met kettingzaag binnen 10 minuten kan. :evil: Nou ja nog even geduld hebben tot ik ruimte heb.
  Wat ik nou zo leuk vind aan werken met massief hout zijn de verrassingen die je tegenkomt in het hout, en soms zijn die cadeautjes. Zoals hier de kern met een merkwaardige rode streep erin, het oog van Sauron!!


  Wederom 2 uurtjes grof frezen, binnenkant en ook de buitenkant verder afgemaakt.
  Vaak de kom draaien en draaien totdat ik tevreden ben over de vorm, het moet 'kloppen'.
  Ik kwam nog best veel insluitsels met zacht/verrot hout tegen, heb die moeten verwijderen met 2 gaten in de zijkant als gevolg. Prima, dat maakt de vorm interessanter.
  Hierna de vorm nog wat verfijnen, en beginnen met fijnere freesschijf.

 8. #8

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ad de Crom
  Wouter, inspirerend werk, nu zie je zelf hoe mooi berkenhout is, zonde toch om daar niets mee te doen. Komt hier nog een vervolg op wat ik hoop??
  Ad
  Oh? Ik heb toch niet berkenhout ergens tekort gedaan in dit forum?? Ik vindt het juist prachtig hout! Makkelijk bewerkbaar, warme kleuren en als toetje gevoelig voor vergroeiingen, schimmels als slaap, groene, blauwe en zelfs rode schimmels. Tophout.

 9. #9

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  Officieel heet een 'burl' een wortel, ook als ie niet in n wortel zit... Vandaar wortelnotenhout of bruyere wortelknollen, die zich overigen meestal wel onder de grond bevinden. Knoest of wrat kom je, voor de vergroeiing aan de boom ook wel tegen. Biologisch is de vergelijking met n wrat niet zo gek, het zijn veelal goedaardige gezwellen veroorzaakt door infecties.

 10. #10

  Re: [WIP] Grote schaal uit Berkenvergroeiing

  @houthasses, wat ben je toch een mooie houtbewerker man! Echt prachtige dingen. Misschien kun je nog een keer vertellen waarom jij zo hout bewerkt, in tegenstelling tot de meesten van ons, die hoofdzakelijk in rechte lijnen het hout naar hun hand proberen te zetten.

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top