Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Question Oude werkbank renoveren (welke houtsoort is dit?)

  Ik heb 2 jaar geleden via Marktplaats een oude werkbank gekocht, die duidelijk al een heel leven achter de rug heeft. Ik heb de werkbank in gebruik genomen voor wat algemene klussen, maar nu heb ik besloten dat het een mooi stevig ding is, maar ook behoorlijk afgeleefd en vies. Ondertussen ben ik ook begonnen om me te verdiepen in houtbewerking en ben ik er achter gekomen dat deze werkbank geen typische timmermanswerkbank is. Wellicht dat ik tzt nog een aantal zaken ga toevoegen daarom (19 mm gaten voor bankhaken oid, een bankschroef op de korte zijde), maar eerst maar eens een grote schoonmaak.
  Vandaag ben ik begonnen met de renovatie, zie foto's; ik heb de "eindbalk" en de bankschroef er vanaf gehaald, ik heb het oppervlak geschuurd met de excentrische schuurmachine en daarna ben ik er met de schaaf overheen gegaan. Ik overweeg om de beide bovendelen van de werkbank er vanaf te halen om ze in de workmate verder te bewerken, bijv. ook de zijkant schuren, schaven en weer haaks maken.

  Ik heb alvast een paar vragen over deze klus:
  1. Kunnen jullie zien van welke houtsoort het bovenblad van deze werkbank is gemaakt?
  2. Hoever zal ik gaan met afschaven? Zoals je kunt zien zitten er flinke deuken, zaagsneden, gaten enz. in dus als ik hem weer 'schoon' wil hebben dan moet er nog minstens een halve centimeter af.
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door Hkuit; 23-09-18 om 20:51. Reden: beginfoto toegevoegd

 2. #2
  Dat eind is beuken, maar de rest is waarschijnlijk een andere houtsoort.

 3. #3
  Het blad lijkt mij grenen te zijn zo te zien op de foto's. qua opkuiswerk zou ik al niet verder meer gaan dan wat je nu al bereikt hebt, het is tenslotte een "werk"bank.
  Eventueel de zijkanten nog eens opfrissen en klaar voor een paar lagen lijnolie.

  Een vlak blad is veel belangrijker dan een mooi blad, al is dit laatste mooi meegenomen natuurlijk, maar hou dan wel in gedachte dat het, eens in gebruik, niet mooi gaat blijven
  Laatst gewijzigd door tuoh; 24-09-18 om 07:50.

 4. #4
  Ik zou er niets aan doen. alleen opschuren als je er veel gebruik van maakt ziet hij er na een tijd weer het zelfde uit.
  je zou er ook 2 multiplex platen op kunnen schroeven deze kan je na verloop van tijd een keer omdraaien zodat je weer
  een nette werkbank hebt.

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh Bekijk Berichten
  Het blad lijkt mij grenen te zijn zo te zien op de foto's.
  1652C7E4-2D93-4375-81E2-CDB183D5D906.jpgA8CA772A-7FC3-4F88-81CC-FF0035B2E6C0.jpg9FB6DAFB-B6B5-4A91-A059-0188753A819C.jpg
  Ik heb vanmiddag wat nieuwe foto's van de kopse kant van het werkblad. Wil je hier nog eens naar kijken Tuoh? Het hout heeft dezelfde rode/rose gloed als het hout van het eindstuk, alleen is dat op de foto's lastig te zien. Mijn idee is dat het werkblad toch ook beuk, maar ik hoor het graag van iemand met ervaring.

 6. #6
  De laatste foto's zijn te klein voor mij om er echt iets op te zien.
  Kan je foto 1 en 3 eens apart posten en in een groter formaat?

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh Bekijk Berichten
  De laatste foto's zijn te klein voor mij om er echt iets op te zien.
  Kan je foto 1 en 3 eens apart posten en in een groter formaat?
  Dit zijn de links naar de foto's op mijn Onedrive; ik zie nu trouwens dat het niet zulke goede foto's zijn...:

  https://1drv.ms/u/s!AipS9fx_ppKqgqZVUprfKSh5wTucJg

  https://1drv.ms/u/s!AipS9fx_ppKqgqZTiTYic_R1Lw7LFg
  Laatst gewijzigd door Hkuit; 29-09-18 om 10:14. Reden: links toegevoegd

 8. #8
  Het zijn redelijk wazige foto's
  Een scherpe foto van het kopshout zou veel verduidelijken.

 9. #9
  Zo, en weer een paar weken verder.
  Ik heb voor het opknappen van de werkbank verdere inspiratie gevonden in dit artikel op Fine Woodworking: https://www.finewoodworking.com/2012...onal-workbench. Dat mooi strak maken van de kanten heb ik maar achterwege gelaten, dan zou ik echt 15-20% van het hout weg moeten schaven/zagen...(zie foto's).

  Ik heb de werkbank vanmiddag weer in elkaar gezet:
  werkbank na schaven 9 11 18 (1).jpg
  Ik heb de 2 bovenbladen losgehaald en op de workmate geschaafd en geschuurd. Weer een hoop geleerd, bijvoorbeeld dat je echt heel goed moet kijken of er nog spijkers e.d. in het hout zitten. Ik heb nu ook ervaring in het opnieuw rechtmaken en slijpen van een schaafbeitel... Nu gekookte lijnolie bestellen bij de Cokerij en komende week een paar keer inoliën.

  Wat de houtsoort betreft; ik denk dat ook de bovenbladen van beuken zijn. Op de volgende foto zie je links de 2 nog losse eindstukken en rechts een van de bovenbladen. Naar mijn mening is dit allemaal dezelfde houtsoort en die eindstukken waren al eens geïdentificeerd als van beukenhout (het tussenstuk is multiplex):

  werkbank na schaven 9 11 18 (2).jpg

  Nou kan het hobbyen beginnen! Eerste twee projecten, na het goed schoonmaken van de garage (veel stof en houtkrullen) zijn:
  1. het vervangen van een schutting van ca. 3 meter. Ik heb nog douglas planken van de uitbouw en geïmpregneerde palen, en daarmee ga een schutting bedenken
  2. het maken van een soort opbergmeubel/tafel in de hoek van de uitbouw. Omdat ons perceel niet rechthoekig is, is de uitbouw aan een kant driehoekig en de zitbank staat daar van de wand af. Dat is zonde van de ruimte, dus ik wil graag daarachter van hout een opbergmeubel maken, wat aan de bovenkant fungeert als tafel.

  Daarna, als de winter echt volop bezig is, dan ga ik weer in de garage zelf verder: oefenen met de bovenfrees, oefenen met de kleine tafelzaag, kleine projectjes bouwen.
  Laatst gewijzigd door Hkuit; 09-11-18 om 18:00. Reden: url Fine Woodworking toegevoegd

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top