Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  advies gevraagd freesmachine

  hallo collega houtbewerkers. Ik ben op zoek naar een machine, waar ik kozijnen, ramen etc. mee kan maken. Dus frezen en vlakken. Liefst een alles in één machine, maar de scheppach lijkt me te klein. Liefst ook alleen op 220 V. Eventueel twee losse machines, als het maar degelijk is.Ik heb al een goede zaagtafel.(Gjerde) Wie weet er iets te koop. Budget rond de 750 euro.

 2. #2

  Re: advies gevraagd freesmachine

  Dag Rein,

  Voor jouw budget zal het heel moeilijk zijn een kwalitatief goede machine te vinden. Je komt dan al gauw terecht in de goedkopere hobby-sfeer en dat lijkt mij, gezien jouw wensen (kozijnen etc.) niet aan te bevelen. Een schaafbank moet eigenlijk veel massa hebben om goed kwaliteit te waarborgen en zowel een goede zaag- als een schaafmachine is voor dat geld niet te koop. Misschien even doorsparen?
  Succes,
  Roelof

 3. #3

  Re: advies gevraagd freesmachine

  Hoi Rein,

  Als je niet hele series kozijnen wilt maken dan is de Scheppach een prima machine. Zeker niet te licht.
  Zelfs met de oer Scheppach HM1 + aanbouwfrees zou je dat prima kunnen doen. Je moet je echter wel afvragen of je je kozijnhout zelf wilt gaan profieleren. Je kunt tegenwoordig prima kant en klare profielen kopen die je alleen maar hoeft te contramallen en dan aan elkaar maken dmv deuvels, pen gat verbinding, schroeven oid.

  Als je het vanuit ambachtelijk oogpunt zelf wilt doen kan dat dus prima met een Scheppach Combi. Een goede HM2 voldoet voor al je schaafwerk en de HF-33 / HF-3000 frees voldoen prima voor je freeswerk.

  Dat gaat je samen normaliter niet lukken voor 750 euro. Een goed HM-2 kost tussen de 350 en 600 euro, een HMC-2600 nog stukje duurder. Een losse frees zo tussen de 300 en 1000 euro al naar gelang de uitrusting.

  Ga je een paar kozijnen maken of een hele boel en bedrijfsmatig?

  Scheppie

 4. #4

  Re: advies gevraagd freesmachine

  Ik doe renovaties aan oude (franse) huizen.Ik ben van huis uit loodgieter, maar pak het houtwerk er graag bij. Dus opmaatwerk, en niet in grote hoevelheden. het is voor mij in eerste instantie een soort test, kijken of het bevalt, en dan later eventueel echte machines kopen op 380 volt.Die scheppach heeft meestal een motor van 1,5 Kw. Is dat niet te weinig voor bijvoorbeeld het schaven van eiken planken van 15 cm breed? En kun je me uitleggen wat ik kan doen met een pennenbank ?

 5. #5

  Re: advies gevraagd freesmachine

  Hoi Rein,

  Een Scheppach HM-2 voldoet ruimschoots om een eiken plank van 15cm breed te schaven. Wel is het zxo dat alles met beleid moet en naar mate de machine beperkter kwa maten of vermogen met meer beleid. Waar je met een 8PK machine 4mm in 1 keer kunt wegschaven zul je dat met een HM-2 met wat meer beleid moeten doen. Naar mate je plank breder en je hout harder is kun je minder ineens afnemen.

  Grote voordeel van dergelijke machines boven de zware bonken is dat je ze mee kunt nemen naar je klus. Ze wegen rond de 80/90 kilo dus met 2 man is dat goed te doen. In je eentje ook maar dan heb je wat spierkracht of een rijplaat nodig.

  Een pennenbank is bedoeld om pennen te slaan aan je hout, what's in a name ;-)

  Succes met je overwegingen.

  Scheppie

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top